Idag går ett antal nationella vårdprogram ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.
Nyheter RCC Mellansverige
”Kunskapsbanken” är ett nytt verktyg på cancercentrum.se som förbättrar tillgängligheten till nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp i cancervården. Kunskapsbanken gör det enklare att snabbt hitta rätt kunskapsstöd och rekommendationer för respektive diagnos.
Samtliga texter har reviderats i olika omfattning, både faktamässigt och för att bättre anpassas till berörda målgrupper, samt i syfte att ge så konkreta råd som möjligt till olika yrkesgrupper.
Fyra nationella vårdprogram och ett SVF går idag ut på remiss till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.
En mindre revidering av det nationella vårdprogrammet för myelom har i oktober fastställts av Regionala cancercentrum i samverkan.
Det nationella vårdprogrammet för epitelial äggstockscancer har genomgått en revidering, som godkänts av RCC i samverkan.
Vårdprogrammets kvalitets- och standardiseringsdokument för laboratorier som arbetar med gynekologiska cellprov har uppdaterats.
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.
Revisionen innehåller faktaförändringar och information om centralisering vid perihilär gallgångscancer. Den aktuella revisionen innefattar inte förändringar som bedöms påverka organisation eller ekonomi.
Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Detta är den tredje uppdateringen av vårdprogrammet.
Tio nationella vårdprogram går idag ut på remissrunda. Sex av dessa är reviderade och går på remiss till profession och regioner samtidigt, enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering, som godkändes av RCC i samverkan 26 augusti 2019.
Möjlighet att stoppa kontinuerlig behandling, mer multidisciplinärt samarbete, riskskattning samt hälsoekonomi är några delar som förändrats i samband med den senaste uppdateringen av vårdprogrammet för KML (kronisk myeloisk leukemi). Uppdateringen har genomförts under 2018-2019 på uppdrag av RCC i samverkan och finns nu tillgänglig på webben.
Sveriges Kommuner och Landsting och staten har träffat en överenskommelse för 2019 om att fortsätta korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 446 miljoner kronor, varav 367 miljoner ska användas för att upprätthålla och intensifiera arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF).
Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.
I vårdprogrammet har samtliga kapitel uppdaterats. Till exempel har behandlingsalternativ vid metastaserad sjukdom uppdaterats eftersom ett flertal nya läkemedel har godkänts, vilket har ändrat de rekommenderade behandlingarna.
Det nationella vårdprogrammet för malignt melanom har genomgått en revidering, vilken godkändes av RCC i samverkan 29 april 2019. I det uppdaterade vårdprogrammet har främst kapitlet om systemisk behandling reviderats i och med att nya mediciner har godkänts för adjuvant behandling. Utöver det har mindre revideringar gjorts i vårdprogrammet.
Det nationella vårdprogrammet för peniscancer har genomgått en mindre revidering. Den uppdaterade versionen fastställdes av RCC i samverkan den 7 maj 2019, och är den tredje i ordningen.
Två helt nya nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Sju uppdaterade vårdprogram går ut på remiss till profession och regioner samtidigt enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Det nationella vårdprogrammet för huvud- och halscancer har reviderats. Arbetsgruppen har haft en tvärprofessionell sammansättning och även inkluderat patientrepresentanter. Vårdprogrammet har varit på remiss till professionen och vårdgivarna och därefter har mindre justeringar gjorts.