Nyheter
Samverkan
Nya brevmallar för screening med mammografiNu finns nya och uppdaterade mallar för kallelser och svarsbrev tillgängliga för screeningorganisationen inom mammografiverksamheten.
Samverkan
Nationella vårdprogram ute på remissIdag går sex nationella vårdprogram och ett standardiserat vårdförlopp för cancer ut på remiss. Samtliga är revideringar av befintliga dokument.
Samverkan
Uppdaterat nationellt vårdprogram för prostatacancerEn reviderad version av det nationella vårdprogrammet för prostatacancer finns nu publicerat på cancercentrum.se. Ny riskgruppsindelning och utökad indikation för remiss till onkogenetisk mottagning är några av nyheterna.
Samverkan
Ny ordförande vill att vårdprogrammet för cancerrehabilitering blir ett självklart arbetsredskapDen nationella vårdprogramgruppen för cancerrehabilitering inom RCC har en ny ordförande, Ylva Hellstadius.
Syd
Rehabilitering och livskvalitet centralt för patienter och närståendePatient- och närståenderådet (PNR) vid RCC Syd har en aktiv rehabiliteringsgrupp som för fram vikten av strukturellt införande av cancerrehabilitering, ett arbete som har tagit många former och inte minst fått anpassa sig efter vårdens situation under pandemin. Rådet berättar här om utmaningar och framgångar, samt förslag som på sikt ska förbättra rehabilitering för patienter och närstående.
Samverkan
Vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom är revideratNu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Det första svenska nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom publicerades 2006, och har därefter uppdaterats årligen av en arbetsgrupp tillsatt av Svenska Lymfomgruppen. Det första vårdprogrammet som utarbetats enligt mall anvisad av RCC publicerades i juni 2015 efter godkännande av RCC i Samverkan.
Samverkan
Insatser inom cancerområdet påverkade av pandeminI årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 31 mars ska avge rapport till Socialdepartementet om arbetet under 2020. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Samverkan
SVF för cancer utan känd primärtumör uppdateratDet standardiserade vårdförloppet (SVF) för cancer utan känd primärtumör (CUP) är nu uppdaterat. Justeringarna innebär inga förändringar i själva utredningen utan medför framförallt förtydliganden kring avslut och ledtider.
Samverkan
Cancervården prioriterad under pandeminUnder 2019 utreddes över 120 000 patienter för misstänkt cancer inom ett standardiserat vårdförlopp, SVF. 2020 var antalet lägre på grund av pandemin när färre sökte vård för misstänkt cancer. Väntetiderna för de patienter som utretts för cancer var dock kortare, vilket är ett tecken på att regionerna kunnat prioritera cancervården under pandemin.
Samverkan
Utvecklat och uppdaterat vårdprogram för palliativ vårdPalliativ vård är en vårdform sprungen ur en tydlig vårdideologi som syftar till att lindra lidande och öka möjligheterna till god livskvalitet för patienter med obotlig sjukdom och deras närstående. Med dagens terminologi skulle man kunna säga att det är en tydligt personcentrerad vårdform.
Samverkan
Nu lanseras Min vårdplan tjock- och ändtarmscancerIdag lanserar RCC Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer, den tredje diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 Vårdguiden och på RCC:s webbplats för verksamheter som vill erbjuda patienterna Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer i pappersformat.
Samverkan
Uppdaterat vårdprogram bukspottkörtelcancerDet nationella vårdprogrammet för bukspottkörtelcancer har reviderats och fastställts av RCC i samverkan.
Samverkan
Patientöversikten ger tid till de viktiga samtalenCancerresan är för de flesta patienter lång, krävande och snårig. För Karin Liljelund och Inge Nilsson, som drabbats av lung- respektive prostatacancer, är Individuell patientöversikt (IPÖ) ett viktigt verktyg för att kunna bli delaktiga i sin egen vård och behandling.
Samverkan
Färre fall av tarmcancer med riktade screeninginsatserAllmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade av denna cancerform med åtminstone 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet och deltagandet kan vara lägre i högriskgrupper. En ny rapport från RCC som utgår från s.k. geomapping, visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.
Samverkan
Uppskjuten cancervård till följd av coronavirusetAntalet personer som upptäcks och diagnostiseras med cancer har minskat under covid-19-pandemin. Antalet rapporterade tumörer har minskat med strax under 10 procent under perioden januari–oktober 2020 jämfört med samma period 2019. Det framgår av Regionala cancercentrum i samverkans tredje rapport om pandemins effekter på cancervården.
Norr
Patientsamverkan är en grundsten i vårdprocessen för gynekologisk cancerOrdförande i RCC Norrs patient- och närståenderåd, Alexandra Andersson från Skellefteå, har själv upplevt hur det är att leva nära cancer. Hon använder nu sina erfarenheter för att lyfta patientperspektivet inom cancervården.
Samverkan
Ny kurs i komplementär och integrativ medicinPå uppdrag av RCC Samverkan har RCC Stockholm Gotland tagit fram en distansutbildning - Komplementär och integrativ medicin vid cancer ©. Syftet är att främja en kunskapsbaserad dialog mellan patienter, närstående och hälso-och sjukvårdspersonal.
Samverkan
Uppdaterat vårdprogram och SVF för malignt melanomDet nationella vårdprogrammet och standardiserat vårdförlopp (SVF) för malignt melanom har reviderats och fastställts av RCC i samverkan.
Mellansverige
Föreningssamarbete bidrar till stöd, samtal och stärkta patienterRCC Mellansverige beslutade 2018 att satsa på samverkan mellan patientföreningar runt om i sjukvårdsregionen. Det bidrog till att det i Örebro och Gävleborg finns samverkansprojekt där patientföreningar gått ihop och bildat träffpunkter för patienter och närstående. Förhoppningsvis dyker liknande träffpunkter upp i fler regioner under 2021.
Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för T-cellslymfomNu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för T-cellslymfom. Vårdprogrammet fastställdes av RCC i samverkan den 16 februari 2021. Det första nationella vårdprogrammet för T-cellslymfom godkändes av RCC i maj 2017 och innan dess fanns nationella riktlinjer.