Det nationella vårdprogrammet för kronisk lymfatisk leukemi (KLL) har genomgått en revidering som godkändes av RCC i samverkan den 17 september.
Nyheter RCC Mellansverige
Min vårdplan huvud- och halscancer finns nu publicerad i en uppdaterad version, både digitalt via 1177 och för utskrift på papper.
En utbildningsdag inom cancerrehabilitering har gett ny energi och kunskap till personalen. Genom att utbyta erfarenheter och arbeta tillsammans har man fått nya verktyg för att förbättra rehabiliteringen, särskilt för unga vuxna.
Sjukvårdsregion Mellansveriges cancerplan har under det senaste året genomgått en uppdatering. Den nya versionen godkändes av Samverkansnämnden vid deras sammanträde den 27 september, och kommer att gälla från 1 januari 2025 och tre år framåt.
I början av 2024 tillträdde Elinor Nemlander och Eliya Abedi deltidsuppdraget som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. Idag är ett nytt primärvårdsnätverk på plats, med kliniskt verksamma distriktsläkare, distriktssjuksköterskor, tandläkare och skolläkare från samtliga sjukvårdsregioner. Nu utreds möjligheten att starta ett pilotprojekt.
Registeradministratörer och statistiker från RCC deltog på ANCR-konferensen i Bodö, Norge. En årlig samling för de nordiska cancerregistren, där fokus ligger på att utbyta kunskap och erfarenheter mellan länderna. ANCR (Association of the Nordic Cancer Registries) fungerar som ett samarbetsorgan mellan cancerregistren i de nordiska länderna och syftar till att förbättra metoder för dataregistrering, forskning och analys.
Övervikt och obesitas ökar risken för att drabbas av minst 13 cancerformer, och globalt väntas ohälsosamt hög kroppsvikt gå om rökning som den viktigaste påverkbara riskfaktorn för cancer. Den nationella arbetsgruppen för cancerprevention har i en rapport sammanställt policyöversikter för matvanor och fysisk aktivitet. Sammanställningen lyfter flera områden där Sverige – där nästan var sjätte vuxen har obesitas – skulle kunna förstärka arbetet med att stödja människor att ha en hälsosam kroppsvikt.
Ett uppdaterat stöddokument om cancer under graviditeten finns nu i Kunskapsbanken. Dokumentet ersätter den tidigare vägledningen och är ett viktigt stöd för vårdpersonal som arbetar med gravida patienter med cancer. Det innehåller de senaste rekommendationerna om hur man kan diagnostisera och behandla cancer under graviditeten, med hänsyn till både mamman och barnet. Dokumentet fungerar som en övergripande vägledning och ska användas tillsammans med nationellt vårdprogram för den specifika cancerdiagnosen.
Nu drar ett projekt igång där man med hjälp av generativ AI kommer att effektivisera processen med att ta fram Min vårdplan. Idag tar det närmare två år att få fram en plan och processen tar mycket tid och resurser i anspråk av redan ansträngd vårdpersonal. Claire Micaux är projektledare och nationell samordnare för Min vårdplan cancer. Här berättar hon om projektet.
Region Gävleborg har startat upp en ny cancerskola om rehabilitering för patienter och närstående. Satsningen är ett av många förbättringsprojekt som genomförs tack vare den nationella satsningen på cancervården under 2024.
Förra året utreddes 154 000 personer för misstänkt cancer enligt standardiserade vårdförlopp (SVF). Nästan alla genomgår någon typ av bildundersökning. Är det den som gör att utredningarna ofta tar längre tid än de uppsatta målen, och vad kan vi i så fall göra åt det? Det har Regionala cancercentrum undersökt i en nationell genomlysning av bild-och funktionsmedicin.
I dag går fem nationella vårdprogram och en Min vårdplan ut på remiss.
European society for medical oncology (ESMO) anordnar varje år en konferens med fokus på att utbilda samt förbättra kvaliteten på cancervården. I år anordnas konferensen i Barcelona mellan den 13–17 september.
Den 9 september publicerades en uppdaterad version av Min vårdplan i cancervården. Alla som arbetar i cancervården kan nu erbjuda patienterna aktuell och målgruppsanpassad information som är enklare att läsa.
Under september startar jobbet med att utvärdera kontaktsjuksköterskornas uppdragsbeskrivning. Syftet är att uppfylla patienternas och verksamheternas behov samt skapa förutsättningar för en mer jämlik vård. Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor har fått uppdraget av RCC i samverkan och arbetet beräknas vara färdigt i mars 2025.
Kenneth Nilsson behövde bli övertygad om att ta emot samtalsstöd när hans sambo fick bröstcancer. Idag håller han i samtalsgrupper för närstående vid Kraftens hus i Borås.
I Sverige finns det idag tre screeningprogram för tidig upptäckt av bröstcancer, cancer i tjocktarmen och ändtarmen och HPV, cellförändringar och livmoderhalscancer. Under september går RCC och regionerna ut med en informationskampanj för att informera invånarna om screening och vikten av att delta varje gång man får en kallelse.
Att vara fysiskt aktiv och få i sig tillräckligt med energi och näring skapar bättre förutsättningar för en cancerbehandling. Det kan bidra till att minska risken för komplikationer och öka välmåendet. Dessutom kan återhämtningen efteråt snabbas på. Eftersom levnadsvanor är en viktig del i cancerrehabiliteringen har RCC tagit fram inspirationsfilmer för 1177.se.
Den 25 juni 2024 publicerade Regionala cancercentrum i samverkan en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. En rad viktiga uppdateringar har gjorts, bland annat tillägg av tre kapitel som rör nya områden. Dessutom lyfts det senaste inom diagnostiken och behandlingsindikationerna har uppdaterats.
Sommaren är här och semestern har redan börjat för vissa. För andra stundar den runt hörnet. RCC Mellansveriges verksamhetschef, Johan Ahlgren, vill därför passa på att skicka med en sommarhälsning till RCC och RBCs medarbetare samt våra samarbetspartners.