Nyheter RCC Mellansverige

Nyheter från RCC Mellansverige
Samverkan
Åtgärder för att stärka kvalitetssäkringen av EIN-diagnostik

Efter händelserna på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där det skett en överdiagnostisering av det premaligna tillståndet EIN (endometrial intraepitelial neoplasi), har RCC analyserat nationella data och genomlyst hur kvalitetssäkringen vid bedömning av premaligna tillstånd kan bli bättre i hela landet.

Samverkan
11 nya patientfilmer ger stöd vid gynekologisk cancer

Behandlingar vid gynekologisk cancer kan vara kan vara omfattade och även få stor påverkan på livet efter cancersjukdomen. För att ge patienterna och deras närstående en ytterligare möjlighet att förbereda sig inför behandlingen och få egenvårdsråd, har RCC Stockholm Gotland tagit fram ett filmpaket som kommer att läggas in i Min vårdplan under 2025.

Samverkan
Förstudie om nationella kallelsekanslier för bröst- och livmoderhalscancerscreening

Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.

Samverkan
Faktablad om skillnader mellan Livmoderkroppscancer och Livmoderhalscancer

Nyligen har en händelse med överdiagnostik av cellförändringar i livmoderkroppen (EIN), vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, skildrats i media. Den aktuella händelsen rör bara EIN – endometriell intraepitelial neoplasi, vilket är en relativ sällsynt diagnos med symtom som exempelvis blödning, och berör inte screening för livmoderhalscancer.

Samverkan
Gratis vaccin mot cancer – fram till årsskiftet

Just nu pågår en stor satsning i Sverige för att vaccinera så många som möjligt av alla kvinnor mellan 25 och 30 år mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer. Om 70 procent av de unga kvinnorna vaccinerar sig kan det leda till att spridningen av HPV avstannar helt. Resultatet blir att livmoderhalscancer utrotas som cancerform.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram, SVF och patientinformation till Min vårdplan

I dag går tre nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp och två Min vårdplan för cancer ut på remiss.

Samverkan
Effektivare arbetssätt och en mer jämlik gynekologisk cellprovtagning tack vare det generiska kallelsesystemet

Region Västernorrland är först ut i landet med att ansluta till det generiska kallelsesystemet för gynekologisk cellprovskontroll. Processledaren för cervixcancerprevention vid Sundsvalls sjukhus, Ingela Pirttilä, ser en rad fördelar med systemet, bland annat att förändringar i vårdprogrammet lättare kommer att kunna implementeras i regionerna framöver.

Samverkan
Uppdaterat nationellt vårdprogram för trofoblastsjukdomar

Det nationella vårdprogrammet för trofoblastsjukdomar har uppdaterats. Vårdprogrammet skiljer sig inte från aktuell handläggning idag.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för vulvacancer

Det nationella vårdprogrammet för vulvacancer har uppdaterats och är fastställt av RCC i samverkan.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram, SVF, stöddokument och patientinformation till Min vårdplan

I dag går sex nationella vårdprogram, ett standardiserat vårdförlopp, två Min vårdplan för cancer och två stöddokument ut på remiss.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för livmoderkroppscancer

Det nationella vårdprogrammet för livmoderkroppscancer har uppdaterats och är fastställt av RCC i samverkan 2022-12-13. Uppdateringarna har gjorts i samråd med NAC (Nationell arbetsgrupp för cancerläkemedel).

Samverkan
Marginell påverkan på cancerdiagnostiken efter pandemin

Antalet diagnostiserade cancertumörer ligger på ungefär samma nivå som före pandemin. Det visar RCC i samverkans sjunde delrapport om hur covid-19-pandemin påverkat cancerdiagnostiken i Sverige. Rapporten omfattar perioden januari 2020 till mars 2022.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram

Idag går tre nationella vårdprogram för cancer ut på remiss. Remissrundan är tre månader lång och vänder sig till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Nu lanseras nya Min vårdplan livmoderhals- och vaginalcancer

Nu lanserar RCC den nationella Min vårdplan livmoderhals- och vaginalcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.

Samverkan
Geografiska och socioekonomiska skillnader vid screening för livmoderhalscancer

Geografiska och sociodemografiska faktorer påverkar vem som deltar i det nationella screeningprogrammet för livmoderhalscancer. Personer med låg utbildningsnivå och inkomst deltar i programmet i lägre utsträckning.

Samverkan
Uppdaterat nationellt vårdprogram för äggstockscancer med epitelial histologi

Det nationella vårdprogrammet för äggstockscancer med epitelial histologi har uppdaterats och är fastställt av RCC i samverkan januari 2022.

Samverkan
Min vårdplan inom cancerområdet har uppdaterats för sex diagnoser

Nationell Min vårdplan för bröst-, äggstock-, prostata-, penis-, tjock- och ändtarmscancer samt tumörer i centrala nervsystemet finns nu i en uppdaterad digital version anpassad till Stöd och behandlings nya invånargränssnitt.

Samverkan
Vårdprogrammet för livmoderkroppscancer har uppdaterats

Det nationella vårdprogrammet för livmoderkroppscancer är nu uppdaterat och publicerat i Kunskapsbanken, på cancercentrum.se.

Samverkan
Nu publiceras nationell Min vårdplan för äggstockscancer och för tumörer i centrala nervsystemet

Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.

Mellansverige
Årets processledare är Hanna Dahlstrand och Lena Wijk

I samband med den årliga RCC-dagen den 18 maj utsågs årets processledare i respektive sjukvårdsregion. I Sjukvårdsregion Mellansverige gick utmärkelsen till Hanna Dahlstrand och Lena Wijk, processledare för gynekologisk cancer. – Det känns hedrande och det är förstås väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas.