Fick cancer under graviditeten – idag tvåbarnsmamma

Sidan publicerades 18 juni 2019

Beatrice Sundström var tveksam till att göra en cellprovsundersökning mitt under sin graviditet. I dag är hon tacksam att hon gjorde det. Den tidiga upptäckten av livmoderhalscancern gjorde att hon till och med kunde starta cytostatikabehandlingen innan dottern Julia föddes. För några år sedan trodde få att något sådant skulle vara möjligt.

Beatrice SundströmBeatrice Sundström med sin dotter Julia.

Hon hade aldrig missat någon cellprovsundersökning och inte haft minsta lilla cellförändring. Därför sa Beatrice Sundström först nej då mödravården erbjöd henne en cellprovsundersökning då hon var i tolfte veckan av sin andra graviditet. Eftersom hon tidigare hade varit med om att få blödningar vid sådana undersökningar kände hon olust.

– Det var nån slags hjärnspöken, jag tänkte att jag kunde förlora fostret.

Tumör på livmoderhalsen

Men hennes man var angelägen om att hon skulle ta sitt cellprov, och några veckor senare kunde barnmorskan göra undersökningen och ta provet på BVC. En vecka senare, i mitten av december, blev hon kallad till kvinnokliniken på Linköpings sjukhus. Läkaren hon mötte sa att det hade synts en polyp på livmoderhalsen, men att det troligen inte var något farligt. Definitivt besked skulle hon få före jul. Men ingen hörde av sig och när Beatrice Sundström ringde till kvinnokliniken dagen före julafton fick hon veta att inga besked gavs över telefon.

– Vi hade olustkänslor hela julen.

Första helgfria vardagen efter jul ringde det. Beatrice skulle genast komma till kvinnokliniken och hon skulle ha med sig någon. När hon och hennes man nästa dag kom till sjukhuset fick de veta att Beatrice hade en tumör på livmoderhalsen. Beatrice var nu i tjugotredje graviditetsveckan, vilket innebar att hon hade börjat känna sparkar och hade en tydlig gravidmage.

– Min enda tanke var att vi måste klara den här lilla tjejen, säger hon och tittar ömsint på lilla Julia, som nu är en pigg liten tjej på två år.

Läkarna var tydliga med att det i första hand var Beatrices liv som skulle räddas, men när magnetröntgen visade att det inte tycktes finnas någon risk för spridning av cancern, föreslog de cytostatikabehandling. Numera vet man nämligen att en sådan behandling efter första trimestern inte innebär någon risk för det väntade barnet.

Möttes av okunskap

Behandlingarna påbörjades direkt efter nyår. Inalles fick hon tre cellgiftskurer med några veckors mellanrum. Och precis som de flesta som får sådan behandling blev hon mycket trött, tappade håret och fick andra biverkningar.

– Jonte höll mig uppe.

Beatrice Sundström

Jonathan, som han egentligen är döpt till, fyllde tre år under denna tid och Beatrice Sundström menar att mammarollen hjälpte henne att hålla modet uppe och ibland släppa tankarna. För oron fanns där förstås: För att hon själv skulle dö, och för att cytostatikan trots allt skulle påverka barnet i magen. Sådana tankar drabbade henne inte minst då hon stötte på okunnig personal. Hon betonar att de läkare hon mötte på onkologen var både inkännande och gjorde henne trygg, men att det förekom att hon mötte okunskap bland övrig personal.

– De var jättegulliga mot mig men jag fick också frågor dels om hur tumören hade hittas , dels om det verkligen var bra med cellgiftsbehandling när man är gravid. Det kanske inte var så konstigt, i och för sig, eftersom det inte är så längesen som gravida sjuksköterskor inte fick ge såna behandlingar, plus att det är ovanligt med cancer under graviditet. Men ändå. Jag tycker det var omdömeslöst att ställa såna frågor till mig som patient. Det är ju inte den gravida som ska få såna frågor.

Även på mödravården upplevde hon att en del barnmorskor och undersköterskor hade dålig kunskap om cancer och graviditet. Hon upptäckte också att informationen på 1177.se var ouppdaterad – där stod det fortfarande att gravida inte skulle behandlas med cytostatika.

– Jag påpekade det. Man söker ju all information man kan hitta, och 1177 litar man ju verkligen på!

Efter hennes påpekande har redaktionen på 1177.se successivt börjat uppdatera den äldre informationen på sajten, bland annat den artikel som handlar om fertilitet efter cancerbehandling.

Förlöstes med kejsarsnitt

De tre behandlingarna gjorde att tumören krympte, och när Beatrice Sundström var i trettiofjärde graviditetsveckan kunde lilla Julia, som fick andranamnet Liv, förlösas med kejsarsnitt. Omedelbart därefter opererades livmodern, ena äggstocken och 89 lymfkörtlar bort. Nu har det gått drygt två år sedan dess och hon är cancerfri, även om hon givetvis ska gå på kontroller i tre år till.

Beatrice Sundström tackade genast ja då hon förra året, via föreningen Ung Cancer, fick frågan om hon ville dela med sig av sina erfarenheter i arbetet med vägledningen Cancer under graviditet som RCC nyligen tagit fram.

– Det var självklart för mig. Det känns så bra att vägledningen har kommit nu, så att den kan finnas som stöd för vårdpersonal, men också för drabbade och deras anhöriga.

Text: Ingela Hofsten
Fotograf: Hanna Maxstad

Vägledning för cancer under graviditet

Artikel i Onkologi i Sverige: Ny vägledning ska ge efterlängtad hjälp då gravida drabbas av cancersjukdom