Matvanor
Ett högt intag av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt kan minska risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Ett högt intag av rött kött och charkuterier ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Detta på grund av svåra matsmältning och att rökta produkter innehåller ämnet nitrit som i kroppen bryts ned till nitrosaminer vilka är cancerframkallande.
Enligt Global Burden of Disease (GBD 2019) så är det största riskfaktorn i svenskarnas matvanor kopplat till sjukdom och förtid död, för lågt intag av fullkorn, följt av högt intag av rött kött.
Generell rekommendation enligt EUs kodex mot cancer.
- Att få i sig tillräckligt med energi och näring är viktigt för att orka med en cancerbehandling, bibehålla vikt och muskelmassa och må så bra som möjligt. De som kan rekommenderas att följa livsmedelsverkets rekommendationer kring matvanor.
- Det är vanligt att personer som behandlas för cancer får olika typer av problem med att äta och hålla vikten. Det är därför viktigt att göra en individuell riskbedömning för undernäring vilket inkluderar frågor om ofrivillig viktnedgång, ätsvårigheter och undervikt. Det är vanligt att personer som behandlas för cancer behöver individuell rådgivning och stöd.
Filmer, utbildningar och annat material
kring matvanor
Nutrition, nationellt vårdprogram för Cancerrehabilitering, Kunskapsbanken
Matvanor, hälsa och miljö, Livsmedelsverket
Matvanor och cancer - så hänger det ihop (film)
Matvanor, alkohol och cancer (film)
LEVLA Kostens betydelse för hälsan - dietisten förklarar (film)
Regionspecifikt innehåll
Arbetsgrupp för cancerprevention — Matvanor
Cecilia Hultstrand
processledare prevention
RCC Norr
Cecilia Hellberg
sammankallande för matvanor, hälsoutvecklare
Region Västerbotten
Kontakt
Klara Nypelius Standley
regional processledare prevention
Skånes universitetssjukhus