Till regionspecifikt innehåll

Matvanor

Ett högt intag av fullkorn, baljväxter, grönsaker och frukt kan minska risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarmen. Ett högt intag av rött kött och charkuterier ökar risken för cancer i tjock- och ändtarmen. Detta på grund av svåra matsmältning och att rökta produkter innehåller ämnet nitrit som i kroppen bryts ned till nitrosaminer vilka är cancer­framkallande.

Enligt Global Burden of Disease (GBD 2019) så är det största riskfaktorn i svenskarnas matvanor kopplat till sjukdom och förtid död, för lågt intag av fullkorn, följt av högt intag av rött kött.

 

Generell rekommendation enligt EUs kodex mot cancer.

 

  • Att få i sig tillräckligt med energi och näring är viktigt för att orka med en cancerbehandling, bibehålla vikt och muskelmassa och må så bra som möjligt. De som kan rekommenderas att följa livsmedelsverkets rekommendationer kring matvanor.
  • Det är vanligt att personer som behandlas för cancer får olika typer av problem med att äta och hålla vikten. Det är därför viktigt att göra en individuell riskbedömning för undernäring vilket inkluderar frågor om ofrivillig viktnedgång, ätsvårigheter och undervikt. Det är vanligt att personer som behandlas för cancer behöver individuell rådgivning och stöd.

 

Filmer, utbildningar och annat material

kring matvanor

Nutrition, nationellt vårdprogram för Cancerrehabilitering, Kunskapsbanken

Mat vid cancer, 1177 

Mat vid cancer, Cancerfonden

Matvanor, hälsa och miljö, Livsmedelsverket

Matvanor och cancer - så hänger det ihop (film)

Matvanor, alkohol och cancer (film)

LEVLA  Kostens betydelse för hälsan - dietisten förklarar (film)

 

Regionspecifikt innehåll

  • Mellansverige
  • Norr
  • Stockholm Gotland
  • Syd
  • Sydöst
  • Väst

Arbetsgrupp för cancerprevention — Matvanor

Cecilia Hultstrand

processledare prevention

RCC Norr

Cecilia Hellberg

sammankallande för matvanor, hälsoutvecklare

Region Västerbotten

Kontakt

Klara Nypelius Standley

regional processledare prevention

Skånes universitetssjukhus

Kontakt

porträtt

Ellen Brynskog

utvecklingsledare

RCC Väst