I mars hölls en första omgång av en polypkurs som arrangeras av Svensk Endoskopiskola.
Nyheter RCC Mellansverige
Sedan starten av kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer visar data att andelen personer som opereras för tjocktarmscancer minskat med cirka tio procent på 15 år.
Det standardiserade vårdförloppet för tjock- och ändtarmscancer har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 26 april.
Mikael Sirén var 60 år när han fick ett erbjudande om provtagning för att tidigt kunna upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Bara några dagar efter att han skickat in provet för analys blev han kallad till Falu lasarett för koloskopiundersökning. – Jag är så otroligt tacksam att sjukvården så tidigt hittade min tumör och kunde bota mig från cancer.
Samtliga regioner i Sverige har fattat beslut om att införa allmän screening av tjock- och ändtarmscancer. Ett beslut som beräknas rädda flera hundra liv om året. I mars och april startade de första regionerna sina screeningprogram. Införandet har gått smidigt och över all förväntan, menar specialistläkarna Daniel Sjöberg och Jan Lillienau, projektledare och samordnare för tarmcancerscreening i Region Dalarna och Region Skåne.
Nationell Min vårdplan för bröst-, äggstock-, prostata-, penis-, tjock- och ändtarmscancer samt tumörer i centrala nervsystemet finns nu i en uppdaterad digital version anpassad till Stöd och behandlings nya invånargränssnitt.
Det nationella vårdprogrammet för tjock- och ändtarmscancer (kolorektalcancer) är nu uppdaterat och publicerat i Kunskapsbanken, på cancercentrum.se. Vårdprogrammet riktar sig till hälso- och sjukvårdspersonal som möter dessa patienter före, under och efter behandling.
Nu är tidplanen klar för införandet av allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm. Regionernas anslutning kommer att ske planerat över de kommande två åren. Hittills i år har regionerna Dalarna och Skåne startat verksamhet och region Örebro och Östergötland står nu på tur. Därefter kommer övriga regioner att successivt införa screening med start 2022.
Idag lanserar RCC Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer, den tredje diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och på RCC:s webbplats för verksamheter som vill erbjuda patienterna Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer i pappersformat.
Allmän screening av 60–79-åringar för tjock- och ändtarmscancer beräknas kunna minska antalet drabbade av denna cancerform med åtminstone 400 fall årligen. Men framgångsrik screening förutsätter ett högt deltagande i screeningprogrammet och deltagandet kan vara lägre i högriskgrupper. En ny rapport från RCC som utgår från s.k. geomapping, visar att det behövs riktade insatser för effektivare screening i geografiska upptagningsområden där screening förväntas ge mest nytta.
Region Dalarna är först av fem regioner som börjar införa allmän screening för tidig upptäckt av cancer i tjock- och ändtarm i år. Dalarna startar i mars, Skåne i maj, Örebro i augusti och regionerna i Östergötland och Norrbotten under hösten och vintern 2021. Övriga regioner kommer successivt införa screening med start 2022.
Regionala rapporter från kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer har tagits fram för Uppsala-Örebroregionen. Rapporterna visar bland annat att den postoperativa dödligheten minskat vid både elektiva och akuta ingrepp.
I hela landet har man lagt ner stora ansträngningar för att få igång standardiserade vårdförlopp (SVF) för sammanlagt 31 diagnoser för att få bukt med våra allt för långa väntetider. I vår sjukvårdsregion har regionerna/landstingen drivit arbetet framåt på lite olika sätt men med effektivare processer, likvärdig vård och kortare väntetider som målbilder.
Väntetiderna är fortfarande långa, särskilt tiden mellan multidisciplinär konferens (MDK) och start av behandling inom både kolon- och rektalcancervården. Det visar bland annat de regionala kvalitetsrapporterna för år 2016. Rapporterna för kolon- och rektalcancer är baserade på Svenska kolorektalregistret och har tagits fram av RCC Uppsala Örebro tillsammans med den regionala processledaren för kolorektalcancer, Kenneth Smedh.
Svenska Kolorektalcancerregistret (SCRCR) har byggt om sin plattform (fliksystem) i INCA. Genom att kirurganmälan har delats upp i 5 olika formulär har även patolog- och radiologkliniker involverats i registerarbetet. De registrerar nu själva sina egna uppgifter till kvalitetsregistret.