Nyheter RCC Mellansverige

Nyheter från RCC Mellansverige
Samverkan
Ny remissrunda för vårdprogram och Min vårdplan

I dag går fem reviderade nationella vårdprogram och en helt ny Min vårdplan ut på remiss.

Samverkan
Är lungcancerscreening Sveriges nästa screeningprogram?

Lungcancerscreening skulle rädda liv i Sverige, det är visat i flera stora internationella studier. Ändå har Socialstyrelsen inte ens börjat utreda om screeningen ska rekommenderas här. Hur hänger det ihop? För att tydliggöra var frågan står i Sverige bjöd RCC i samverkan in till en workshop som samlade perspektiven och specialisterna för en genomgång.

Samverkan
Framgångsrikt arbete med Min vårdplan lungcancer i Sörmland

På lungmottagningen vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna har man lyckats väl med att implementera Min vårdplan lungcancer i sitt arbete. Sedan slutet av juni 2022 har merparten av patienterna med misstänkt lungcancer fått tillgång till Min vårdplan via 1177.

Samverkan
Remissrunda för nationella vårdprogram

Idag går tre nationella vårdprogram för cancer ut på remiss. Remissrundan är tre månader lång och vänder sig till regioner, profession och patientföreningar. Information om sista svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.

Samverkan
Nu lanseras nya Min vårdplan lungcancer

Idag lanserar RCC den nationella Min vårdplan lungcancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.

Samverkan
21 miljoner från Cancerfonden till projekt om strålbehandling och immunterapi

Hälften av de sex projekt som Cancerfonden finansierar inom sin särskilda utlysning inom strålbehandling leds av forskare i Göteborg. I särklass störst bidrag, 21 miljoner kronor, får Jan Nyman för ett projekt som kombinerar strålbehandling och nya läkemedel, som exempelvis immunterapi.

Samverkan
Replik: ”Utredning på felaktig grund riskerar att försena behandling”

Vår uppfattning är att trötthet och allmän sjukdomskänsla inte bör vara ingångskriterier för SVF för lungcancer, skriver Hans Hägglund, ordförande för RCC i samverkan, i en replik till Lungcancerföreningens debattartikel på dagensmedicin.se.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för lungcancer

Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har uppdaterats. Den största förändringen i 2021 års upplaga är ett helt omskrivet kapitel för omvårdnad och rehabilitering vid lungcancer. Detta kapitel har utarbetats av en författargrupp med bred kompetens inom omvårdnad och rehabilitering.

Samverkan
Uppdaterat vårdprogram för lungcancer

Det nationella vårdprogrammet för lungcancer har genomgått en revidering under 2020, och fastställdes av RCC i samverkan den 2 juni.

Samverkan
Lungcancervården mer jämlik visar ny registerstudie

Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.

Samverkan
Gemensam patientöversikt ska öka patientens delaktighet

Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.

Mellansverige
Forskare i Örebro får 850 000 kronor för cancerforskning

Åtta forskare inom Region Örebro län får totalt 850 000 kronor för forskning inom bland annat urologisk och gynekologisk cancer. Pengarna delas ut av Lions Cancerforskningsfond. – Jag vill förbättra vården för patienter som diagnosticeras med lungcancer, säger forskaren Alvida Qvick i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.

Mellansverige
Har SVF givit effekt på väntetiderna?

I hela landet har man lagt ner stora ansträngningar för att få igång standardiserade vårdförlopp (SVF) för sammanlagt 31 diagnoser för att få bukt med våra allt för långa väntetider. I vår sjukvårdsregion har regionerna/landstingen drivit arbetet framåt på lite olika sätt men med effektivare processer, likvärdig vård och kortare väntetider som målbilder.