RCC kommer även under 2025 att fördela medel till verksamheter som vill stärka cancervården. Det gäller patologi och bilddiagnostik, där syftena är att förbättra och effektivisera diagnostiken och uppnå kortare väntetider. Vidare går det att ansöka om medel för att stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.
Nyheter RCC Mellansverige
Nu lanseras fyra nya filmer om samtal vid allvarlig sjukdom på cancercentrum.se. De riktar sig till alla medarbetare som möter patienter med palliativa vårdbehov. Att erbjuda samtal vid allvarlig sjukdom är en av vårdförloppets inledande åtgärder.
Betaniastiftelsen har lanserat ett certifieringsprogram inom palliativ vård. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler. Programmet startar den 3 februari och enheter som vill certifiera sin verksamhet kan göra en intresseanmälan nu.
Under år 2024 har 44 miljoner kronor från regeringens särskilda satsning på cancervården fördelats mellan olika initiativ i Mellansverige. Medlen har möjliggjort insatser att förbättra rehabilitering och palliativ vård samt förbättra tillgängligheten inom bilddiagnostik och patologi genom att korta ledtiderna/minska flaskhalsar.
Patient- och närståenderådet har länge uttryck ett behov av att konkretisera begreppet palliativ vård för patienter och närstående. Utifrån detta har processledarna för palliativ vård tagit fram två filmer på temat.
Ojämlik tillgång till vård, brister i styrning och avsaknad av kompetensutveckling är några av de problem som Cancerfondens rapport om svensk palliativ vård visar. Samarbete är nyckeln och Regionala cancercentrum i samverkan har en viktig roll för att stötta kommuner och regioner. Det menar nationella cancersamordnaren Kjell Ivarsson.
Regeringens särskilda nationella satsning på cancervården under 2024 med 220 miljoner kronor har bidragit till många och ambitiösa förbättringsförslag i hela landet. Varje RCC har tagit emot ansökningar och fördelar varsin del av medlen mellan initiativ i respektive sjukvårdsregion. Av de 124 ansökningar som skickats in till RCC Mellansverige har 66 valts ut och beviljats projektmedel.
I flera regioner finns fortfarande tid kvar att söka medel till förbättringsprojekt inom patologi, bilddiagnostik, rehabilitering och palliativ vård. Cancersamordnaren Kjell Ivarsson ser fram emot att följa initiativen under året. Han ser förbättringsprojekten som ett startskott, inte en punktinsats.
Insatser som ger extra kraft åt förbättringsarbete och insatser som knyter ihop regionerna. Det hoppas RCC:s samordnare på, när regionerna kan börja söka medel från RCC för insatser inom rehabilitering och palliativ vård eller bilddiagnostik och patologi. Nu har ansökningstiden öppnat.
Under 2024 ska 220 miljoner kronor fördelas mellan olika initiativ i regionernas cancervård. RCC har fått i uppdrag att fördela medlen, och satsningen börjar nu ta form. Jämlik vård, tillgänglighet, tydliga resultat och patientnära arbete står i fokus.
Inom den sjukvårdsregionala barncancersatsningen initierades 2023 ett delprojekt om införande av palliativa ombud på Akademiska barnsjukhuset och på de länssjukhus i Mellansverige där barn med cancer vårdas.
Nu släpps en webbutbildning i palliativ vård för alla läkare och läkarstuderande. Utbildningen ska bidra till ökad vårdkvalitet och höjd kompetens inom den palliativa vården.
I den tredje reviderade upplagan beskrivs hela det palliativa vårdförloppet ur olika aspekter. Nytt är bland annat ett avsnitt om begreppet ”samtal vid allvarlig sjukdom", njursvikt och en tydligare definition av målgruppen för palliativ vård.
Som ett led i den nationella barncancersatsningen initieras en sjukvårdsregional satsning för att utveckla den palliativa vården av barn i Mellansverige. Satsningen är tvådelad; dels införs palliativa ombud på de sjukhus som behandlar barn med cancer, dels ges respektive region i Mellansverige möjlighet att ansöka om medel för utvecklingsprojekt inom palliativ vård av barn.
Palliativ vård är en vårdform sprungen ur en tydlig vårdideologi som syftar till att lindra lidande och öka möjligheterna till god livskvalitet för patienter med obotlig sjukdom och deras närstående. Med dagens terminologi skulle man kunna säga att det är en tydligt personcentrerad vårdform.
Under lördagen den 12 oktober uppmärksammades hospice och palliativ vård världen över, genom temadagen World hospice and palliative care day. Dagen före, 11 oktober, var fokus mer specifikt på barns palliativa vård, vilken uppmärksammades genom kampanjen #HatsOn4CPC (hats on for children’s palliative care).
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
När all botande och bromsande behandling avslutas och vården övergår till palliativ vård i livets slutskede hålls brytpunktssamtal. Tack vare palliativa ombud har utvecklingen av den palliativa vården i Värmland gått framåt, och antalet brytpunktssamtal ökat.