Det nationella kvalitetsregistret för hudmelanom har nu kompletterats med ett formulär för uppföljning och rapportering av recidiv. Syftet är att samla in data om samtliga recidiv och treårsuppföljningar och på så sätt kunna ge en bättre bild av hur det går för melanompatienter i Sverige.
Nyheter RCC Mellansverige
I höstas gjordes den första leveransen från regionala tumörregistret till Socialstyrelsen sedan föreskriftsändringen i början av 2024. Vid leveransen saknades totalt 5 400 anmälningar, vilket är i linje med tidigare år. Nationellt sett är täckningsgraden i cancerregistret bra men med stora skillnader mellan och inom regioner.
Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) ställt frågor till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp. Men det finns också annat som sticker ut, bland annat skillnader mellan yngre och äldre.
Det välbesökta och uppskattade nationella regimbiblioteket för cancerläkemedel är under ständig förbättring. Att utvärdera och samla in önskemål från användarna är en viktig del i utvecklingen av kunskapsstödet, menar AnnSofie Fyhr, verksamhetutvecklare vid RCC Syd.
I slutet av förra veckan släppte Cancerfonden och Socialstyrelsen en ny version av deras översikt om cancerstatistik, ”Cancer i siffror 2023”.
För första gången sedan starten har det nationella kvalitetsregistret för matstrups- och magsäckscancer (NREV) sammanställt en patientrapport med lättillgänglig information som riktar sig till patienter.
Sedan starten av kvalitetsregistret för tjock- och ändtarmscancer visar data att andelen personer som opereras för tjocktarmscancer minskat med cirka tio procent på 15 år.
Ett av två mål bakom satsningen för standardiserade vårdförlopp (SVF) uppnås, visar en ny årsrapport som Regional cancercentrum i samverkan sammanställt.
Ett av RCC:s viktigaste uppdrag är att samla in data inom cancerområdet i kvalitetsregister och tillgängliggöra utdata (statistik eller datauttag) härifrån så att de kan användas för att utveckla cancervården.
Antalet diagnostiserade cancertumörer ligger på ungefär samma nivå som före pandemin. Det visar RCC i samverkans sjunde delrapport om hur covid-19-pandemin påverkat cancerdiagnostiken i Sverige. Rapporten omfattar perioden januari 2020 till mars 2022.
Regionernas redovisningar av arbetet med standardiserade vårdförlopp för 2022 finns nu att ta del av.
RCC i samverkan har publicerat en rapport som visar att covid-19 pandemins påverkan på sjukvårdens handläggning av malignt hudmelanom och urinblåsecancer varit marginell och att de patienter som kommit till vårdens kännedom handlagts enligt nationella riktlinjer.
Cancerfonden har uppmärksammat att väntetiderna i cancervården är för långa, och endast har förbättras marginellt under de år som SVF-satsningen har pågått. Regionala cancercentrum i samverkan, RCC håller med om att väntetiderna fortfarande är oacceptabelt långa i Sverige och att vi fortfarande har en lång väg kvar innan vården är jämlik.
RCC i samverkan publicerar nu en rapport om aktiviteten inom klinisk barncancerforskning under coronapandemin 2020 jämfört med 2019. Rapporten baseras på en enkätbaserad studie från RCC Mellansverige och visar bland annat att antalet aktiva kliniska cancerstudier 2020 var oförändrat jämfört med 2019.
Standardiserade vårdförlopp inom cancervården syftar till att förbättra tillgängligheten, korta väntetiderna samt öka patienternas delaktighet och nöjdhet. Sedan införandet av (SVF) har patienternas upplevelser av SVF följts upp via enkäter. Enkätsvaren visar att patienternas upplevelser av SVF kontinuerligt förbättrats.
RCC i samverkan publicerar nu den sjätte delrapporten om hur covid-19-pandemin påverkat antalet rapporterade cancertumörer. Rapporten omfattar perioden januari 2020 – juni 2021. Till skillnad från tidigare rapporter går det nu att se en återhämtning av antalet registrerade cancertumörer.
Idag publicerar RCC i samverkan en ny rapport som speglar utvecklingen inom vården av lungcancer och tjock- och ändtarmscancer under det första pandemiåret 2020. Rapporten bygger på data från de nationella kvalitetsregistren för lungcancer respektive tjock- och ändtarmscancer.
Det är ett ganska vanligt grepp att man inleder olika jul- eller sommarbrev med att tiden går så fort. Nu har det hänt igen men jag ska inte klaga denna gång. Det innebär ju på något sätt att år två med covid-19 farsoten, dvs 2021, har snabbspolats. Visserligen fick vi under drygt en månad efter den 29 september, då restriktionerna avskaffades, känna känslan av att det äntligen var över. Vi kom snabbt ner på jorden igen med rapporter om rusande smittotal från Belgien, Danmark och Norge med flera. För att inte tala om den ännu mer smittsamma omikronvarianten som för närvarande sprider sig över Europa. Det blev ”som vanligt” igen. Ovissheten råder, hur blir det nu med alla möten under våren?
Patienter som utretts för misstanke om cancer enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin upplevelse av vården – även under pågående covid-19-pandemi. Det visar RCCs senaste mätresultat.
Cancerfonden presenterar idag en rapport som visar att deltagande i screeningprogrammen skiljer sig åt beroende på socioekonomisk status och på utbildningsnivå.