Utbildningen är framtagen av NAG handhavande av cancerläkemedel och vänder sig till chefer som ansvarar för en vårdenhet som hanterar cytotoxiska läkemedel. Dessa chefer har jämfört med många andra chefer i vården utökade skyldigheter att säkerställa en hälsosam arbetsmiljö.
Nyheter RCC Mellansverige
Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för skelett- och mjukdelssarkom har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 9 april. Sarkom är en sällsynt grupp av tumörer med varierande prognos och medicinska utmaningar. Totalt insjuknar cirka 400 patienter årligen i skelett- och mjukdelssarkom i Sverige varav cirka en tredjedel drabbas av skelettsarkom och resterande av mjukdelssarkom.
I mars hölls en första omgång av en polypkurs som arrangeras av Svensk Endoskopiskola.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2024! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Under onsdagen blev den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen klar. Överenskommelsen sätter ramarna för Regionala cancercentrums (RCC) arbete för 2024. Beskedet från regeringen och regionerna är att fokusera på rehabilitering, screening och tidig upptäckt, samt på förbättringar som leder till bättre tillgänglighet. Och att fortsätta förvalta och utveckla det som redan fungerar bra.
Nu släpps en webbutbildning i palliativ vård för alla läkare och läkarstuderande. Utbildningen ska bidra till ökad vårdkvalitet och höjd kompetens inom den palliativa vården.
Nu finns en ny sammanställning av användbara KVÅ-koder till uppdraget som kontaktsjuksköterska, framtaget av Nationella arbetsgruppen för kontaktsjuksköterskor.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2023! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
En julhälsning till alla er som följer eller deltar i RCC-arbetet i Mellansverige - om glädjen med det normala, ett framsteg som heter duga och att Kjell gör skillnad!
Stöddokumenten för att förebygga, uppmärksamma och åtgärda extravasering av antitumoral intravenös behandling samt för illamåendeprofylax/behandling i samband med antitumorala läkemedelsbehandlingar är uppdaterade och utbyggda. Båda stöddokument har gått igenom stora revideringar och uppdaterats till idag gällande förhållanden. Dokumenten riktas till vårdpersonal som ger läkemedelsbehandling till vuxna med cancersjukdom.
Varje år drabbas cirka 350 barn och ungdomar under 18 år i Sverige av cancer. De flesta blir friska från cancersjukdomen men ofta efter lång och intensiv behandling. Som överlevare efter barncancer är det inte ovanligt att man drabbas av komplikationer som kan vara kopplade både till cancersjukdomen i sig eller den behandling man genomgått. Nu finns en nylanserad webbutbildning för de professioner som kommer i kontakt med personer som har haft cancer som barn.
Strålning är en av de effektivaste behandlingarna vid cancer och bidrar till 30 procent av all bot mot sjukdomen. Trots detta är kompetensförsörjningen och forskningsfältet inom området i Sverige mycket eftersatt, visar en ny studie genomförd av Regionala cancercentrum i samverkan.
Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård i Sverige, i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbete med cancervården.
Det är ett ganska vanligt grepp att man inleder olika jul- eller sommarbrev med att tiden går så fort. Nu har det hänt igen men jag ska inte klaga denna gång. Det innebär ju på något sätt att år två med covid-19 farsoten, dvs 2021, har snabbspolats. Visserligen fick vi under drygt en månad efter den 29 september, då restriktionerna avskaffades, känna känslan av att det äntligen var över. Vi kom snabbt ner på jorden igen med rapporter om rusande smittotal från Belgien, Danmark och Norge med flera. För att inte tala om den ännu mer smittsamma omikronvarianten som för närvarande sprider sig över Europa. Det blev ”som vanligt” igen. Ovissheten råder, hur blir det nu med alla möten under våren?
Nu blir det lättare att hitta utbildningar för cancervårdens medarbetare på cancercentrum.se.
På uppdrag av RCC Samverkan har RCC Stockholm Gotland tagit fram en distansutbildning - Komplementär och integrativ medicin vid cancer ©. Syftet är att främja en kunskapsbaserad dialog mellan patienter, närstående och hälso-och sjukvårdspersonal.
Teledermatoskopi införs på bred front i stora delar av landet och som stöd till införandet har Regionala cancercentrum i samverkan tagit fram en webbaserad utbildning, som vänder sig till alla berörda inom primärvården.
Missa inte möjligheten att ta del av utbildningen som lanserades i maj 2020. Den riktar sig främst till vårdpersonal som träffar gravida patienter med cancer, men är även öppen för patienter och närstående. Utbildningen har fokus på vård och behandling under graviditeten samt tiden närmast efter förlossning.
RCC Uppsala Örebro och regionala cancersamordnare håller regelbundna möten. Syftet är att skapa stark samverkan, att inspirera och ge tillfälle till erfarenhetsutbyte. Den 31 januari höll RCC och cancersamordnarna möte i Västerås.