Helena Brändström går in som tillförordnad nationell samordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och ordförande för Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan. Hon efterträder Hans Hägglund som lämnade sitt uppdrag i tidigare i sommar.
Nyheter RCC Mellansverige
Cancerfonden har uppmärksammat att väntetiderna i cancervården är för långa, och endast har förbättras marginellt under de år som SVF-satsningen har pågått. Regionala cancercentrum i samverkan, RCC håller med om att väntetiderna fortfarande är oacceptabelt långa i Sverige och att vi fortfarande har en lång väg kvar innan vården är jämlik.
Standardiserade vårdförlopp inom cancervården syftar till att förbättra tillgängligheten, korta väntetiderna samt öka patienternas delaktighet och nöjdhet. Sedan införandet av (SVF) har patienternas upplevelser av SVF följts upp via enkäter. Enkätsvaren visar att patienternas upplevelser av SVF kontinuerligt förbättrats.
Idag går två nationella vårdprogram och ett SVF för cancer ut på remiss, liksom patientinformation till Min vårdplan för två diagnoser.
Arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF) under 2022 kommer innebära en ambitionshöjning vad gäller att inkludera patienter i SVF. Andra nyheter är att alla regioner kommer att skicka ut patientenkäter för SVF, att ett nytt SVF införs och att särskilda satsningar kommer att göras inom urologin.
Med anledning av pågående pandemi förlängs svarstiden för remissrunda 15 februari. Svarstiden förlängs från 2 till 3 månader. Svarsdatum blir därmed 16 maj.
RCC samverkan har fastställt ett nytt standardiserat vårdförlopp (SVF) för Myeloproliferativ neoplasi (MPN). Det nationella vårdprogrammet för MPN har genomgått en mindre uppdatering.
Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård i Sverige, i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbete med cancervården.
Vad är anledningen till att man inte lyckas få bukt med de långa ledtiderna inom cancervården? Och vad är hemligheten för de som har lyckats?
Vår uppfattning är att trötthet och allmän sjukdomskänsla inte bör vara ingångskriterier för SVF för lungcancer, skriver Hans Hägglund, ordförande för RCC i samverkan, i en replik till Lungcancerföreningens debattartikel på dagensmedicin.se.
Idag går ett antal nationella vårdprogram och standardiserade vårdförlopp för cancer ut på remiss.
För att underlätta ömsesidigt lärande kring standardiserade vårdförlopp (SVF) i Norden har forskare från Danmark, Sverige och Norge sammanställt en rapport om hur de standardiserade vårdförloppen följs upp i de nordiska länderna.
Den 30 september lämnade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en delrapport till Socialdepartementet om överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård. I rapporten framgår att cancervården trots rådande läge med covid-19-pandemin ändå fungerat mycket väl, med tydliga och positiva resultat.
Patienter som utretts för misstanke om cancer enligt standardiserat vårdförlopp (SVF) är överlag nöjda med sin upplevelse av vården – även under pågående covid-19-pandemi. Det visar RCCs senaste mätresultat.
Idag går sex nationella vårdprogram och ett standardiserat vårdförlopp för cancer ut på remiss. Samtliga är revideringar av befintliga dokument.
I årets överenskommelse med staten om jämlik och effektiv cancervård ingår att Sveriges Kommuner och Regioner senast den 31 mars ska avge rapport till Socialdepartementet om arbetet under 2020. Av rapporten framgår att covid-19-pandemin har påverkat genomförandet av årets insatser.
Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för cancer utan känd primärtumör (CUP) är nu uppdaterat. Justeringarna innebär inga förändringar i själva utredningen utan medför framförallt förtydliganden kring avslut och ledtider.
Under 2019 utreddes över 120 000 patienter för misstänkt cancer inom ett standardiserat vårdförlopp, SVF. 2020 var antalet lägre på grund av pandemin när färre sökte vård för misstänkt cancer. Väntetiderna för de patienter som utretts för cancer var dock kortare, vilket är ett tecken på att regionerna kunnat prioritera cancervården under pandemin.
SKR och staten har träffat en överenskommelse om att under 2021 fortsätta och förstärka arbetet för en mer jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård. Förutsatt att riksdagen ställer medel till förfogande avser regeringen att avsätta 600 miljoner kronor per år 2021 – 2023 till satsningen på cancervården.
Svarstiden i den pågående remissrundan för vårdprogram och SVF förlängs till den 15 februari 2021. Information om nytt svarsdatum och aktuella mejladresser finns i följebrevet till respektive dokument.