Nyheter RCC Mellansverige

Nyheter från RCC Mellansverige
Samverkan
Kontaktsjuksköterskan behöver bättre förutsättningar för att utföra sitt uppdrag

Behovet av att utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskor är stort samtidigt som många saknar förutsättningar för att utföra sitt grundläggande uppdrag. Det visar resultaten från ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet där kontaktsjuksköterskeverksamheten i Sverige har kartlagts.

Samverkan
Informationsfilmer om strålbehandling och cytostatikabehandling

Cancerfonden har tillsammans med Regionalt cancercentrum väst och Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland tagit fram filmer om strålbehandling och cytostatikabehandling som vänder sig till patienter och närstående. Filmerna har även översatts till ett antal olika språk.

Samverkan
Nu publiceras nationell Min vårdplan för äggstockscancer och för tumörer i centrala nervsystemet

Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.

Samverkan
Cancervårdens nyckelpersoner korade till Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska

Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.

Mellansverige
Årets kontaktsjuksköterska är Charlotta Dagobert Vanberg

I samband med den årliga RCC-dagen den 18 maj utsågs årets kontaktsjuksköterska i respektive sjukvårdsregion. I Sjukvårdsregion Mellansverige gick utmärkelsen till Charlotta Dagoberg Vanberg, kontaktsjuksköterska på Centralsjukhuset i Karlstad. – Jag känner mig både glad, rörd och stolt över utmärkelsen. Detta inspirerar mig förstås extra att fortsätta mitt arbete i cancervården.

Samverkan
Nu lanseras Min vårdplan prostatacancer

Idag lanserar RCC Min vårdplan prostatacancer, den fjärde diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på RCCs webbplats, cancercentrum.se.

Samverkan
Effektivare möten och ökad patientdelaktighet med IPÖ och Min vårdplan

Individuell patientöversikt (IPÖ) och Min vårdplan är två av de kunskapsstöd för cancervården som RCC erbjuder. Verktygen skiljer sig åt och används till olika ändamål, men båda med det gemensamma syftet att effektivisera och underlätta vårdpersonalens arbete samt att öka patientens delaktighet och förståelse.

Samverkan
Nu lanseras Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer

Idag lanserar RCC Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer, den tredje diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och på RCC:s webbplats för verksamheter som vill erbjuda patienterna Min vårdplan tjock- och ändtarmscancer i pappersformat.

Mellansverige
Föreningssamarbete bidrar till stöd, samtal och stärkta patienter

RCC Mellansverige beslutade 2018 att satsa på samverkan mellan patientföreningar runt om i sjukvårdsregionen. Det bidrog till att det i Örebro och Gävleborg finns samverkansprojekt där patientföreningar gått ihop och bildat träffpunkter för patienter och närstående. Förhoppningsvis dyker liknande träffpunkter upp i fler regioner under 2021.

Samverkan
Först ut med att införa en nationell Min vårdplan bröstcancer

Kirurgcentrum vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå och vid Skellefteå lasarett, är en av de första enheterna i landet som nu har infört en nationell Min vårdplan för patienter med bröstcancer.

Samverkan
Cancervård med patientfokus kräver patientmedverkan

Goda förutsättningar för patient- och närståendemedverkan är väsentligt för utveckling av en personcentrerad och säker cancervård. Patienters och närståendes upplevelser och synpunkter behövs inte bara i utvecklingen av vården utan också för att stärka patientens ställning och möjlighet till delaktighet. Det är därför nödvändigt med patient- och närståendeföreträdare inom RCCs arbete, och att dessa stöttas på bästa sätt.

Samverkan
Ny version av ”Så vill vi ha det!”

Patient- och närståenderådet vid RCC Väst har tagit fram en ny version av broschyren ”Så vill vi ha det. Nytt i broschyren är ett avsnitt om patientlagen och ett särskilt kapitel om närhet, lust och tröst. Broschyren riktar sig till den som arbetar i, eller är beslutsfattare inom hälso- och sjukvården. Broschyren är också tänkt att fungera som ett stöd för patienter- och närstående.

Samverkan
Enkätstudie om landets kontaktsjuksköterskeverksamhet

För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.

Mellansverige
Patientcentrerad vård gav utmärkelse till Karlstad

Gynekologiska onkologmottagningen vid Centralsjukhuset i Karlstad är vinnare av Patientpriset 2020. Utmärkelsen syftar till att lyfta patienter och närståendes upplevelser om bra vård, delaktighet och nöjdhet, samt att uppmärksamma vårdgivare som arbetar personcentrerat och använder arbetssätt som underlättar för patienter och närstående.

Samverkan
Nyckelpersoner i cancervården utsedda till Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare

Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.

Mellansverige
Anna Watz är årets kontaktsjuksköterska 2020

I samband med RCCs och Socialdepartementets firande av cancerstrategins 10 år den 3 februari utsågs årets kontaktsjuksköterska i respektive sjukvårdsregion. I Uppsala-Örebroregionen blev det Anna Watz, kontaktsjuksköterska på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, som tog hem utmärkelsen. – Det här känns jättekul, det var en stor överraskning och det känns som en uppskattning för det arbete vi gör. Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet, säger Anna.

Mellansverige
En årskrönika från RCC Uppsala Örebro

När man strax före jul ska sammanfatta det gångna året är det inte så lätt att göra i några få meningar, det är så mycket som pågår. För er som läser denna text men inte jobbar på RCC är det sannolikt ännu svårare att räkna ut vad alla vi på RCC egentligen gör, så här kommer en genomgång av vad vi har haft för oss.

Mellansverige
Träffpunkt för patienter och närstående i Dalarna

Inom ramen för RCCs satsning på lokal patientsamverkan har fyra patientföreningar under hösten startat och drivit ett samverkansprojekt i Dalarna, med träffpunkt och aktiviteter i Falun.

Mellansverige
Ljuspunkten – en träffpunkt för patienter och närstående i Gävleborg

Måndagen den 2 september 2019 invigdes Ljuspunkten – en träffpunkt för patienter med cancer och dess närstående. Projektet Ljuspunkten initierades av sex patientföreningar i Gävleborg och finansieras genom RCC Uppsala Örebros satsning på patientsamverkan. – Man behöver träffa varandra. Ingen ska behöva vara ensam med sin cancersjukdom, säger projektledaren Lena Öberg.

Mellansverige
Årsberättelse från patient- och närståenderådet i Uppsala Örebro

RCC Uppsala Örebros patient- och närståenderåd har under 2018 bland annat varit delaktiga i framtagandet av den uppdaterade cancerplanen, som började gälla 1 januari 2019. Rådet har även haft representation i den nationella arbetsgruppen för patientsamverkan, som under året producerat en nationell webbutbildning för RCC:s patient- och närståendeföreträdare.