Ljuspunkten – en träffpunkt för patienter och närstående i Gävleborg

Sidan publicerades 4 september 2019

Måndagen den 2 september 2019 invigdes Ljuspunkten – en träffpunkt för patienter med cancer och dess närstående. Projektet Ljuspunkten initierades av sex patientföreningar i Gävleborg och finansieras genom RCC Uppsala Örebros satsning på patientsamverkan.
– Man behöver träffa varandra. Ingen ska behöva vara ensam med sin cancersjukdom, säger projektledaren Lena Öberg.

I spelaren ovan ser du bilder från invigningen på Tullbomsgården i Gävle samt intervjuer med Lena Öberg och Per Fessé. Foto: Jesper Törnlund.

Syftet med Ljuspunkten är att ingen, oavsett cancerdiagnos, ska behöva vara ensam med sin cancer – vare sig man är patient eller närstående. Under hösten anordnas ett flertal träffpunktsaktiviteter och föreläsningar, om bland annat stresshantering, motion, kost och patienters rättigheter.

– Vi vill göra något mer, som komplement till hälso- och sjukvården. Vi vill skapa en mötesplats för patienter och närstående – utanför sjukhusområdet, säger Per Fessé, cancersamordnare på Region Gävleborg.

Ljuspunkten kommer under hösten bedriva verksamhet på två ställen i Gävleborg – i Gävle där man hyr in sig på Tullbomsgården, och i Hudiksvall där man använder sig av Funktionsrätt Hudiksvall-Nordanstigs lokal.

– Det är viktigt att verka på två ställen eftersom länet är stort, och vi vill finnas till för så många som möjligt. Vi hoppas att vi genom detta kan nå personer vi inte träffat förut, och att vi får en större gemenskap för cancerdrabbade i hela Gävleborg, säger Lena Öberg.

Sex patientföreningar bakom initiativet

Bakom initiativet till Ljuspunkten står sex lokala patientföreningar i Gävleborg; Bröstcancerföreningen Maria, Gyncancerföreningen, Blodcancerföreningen, Prostatacancerföreningen, Mun- och halscancerföreningen samt Cancerföreningen Gävleborg.

– Vi ser en styrka i att vara flera patientföreningar tillsammans. Föreningarna och Ljuspunkten är en del av Region Gävleborgs patient- och närståenderåd för programområde cancersjukdomar. Det blir ett sätt att få till en röd tråd mellan utveckling, förbättring och styrning i programområdet, men också ett sätt att hitta vägar för patienter och närstående i vårt län, säger Per Fessé.

Finansieras genom extra satsning från RCC

RCC Uppsala Örebro gör under 2019 en extra satsning på samverkan mellan olika patientföreningar inom cancerområdet. Syftet med satsningen är att främja patientföreningarnas möjlighet att samarbeta med varandra och verka för ett ännu bättre stöd för patienter och närstående.

– Det här är något som efterfrågats av patientföreningarna själva. De vill ha förutsättningar att bli starkare tillsammans och på så vis kunna bredda sin verksamhet, säger Annika Larsson, samordnare för patientföreträdare på RCC Uppsala Örebro.

Läs mer om RCC:s satsning via länken nedan.

Stöd till lokal patientsamverkan i Uppsala Örebro