Förstudie om nationella kallelsekanslier för bröst- och livmoderhalscancerscreening
Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
Förstudien syftar till att ge beslutsfattare ett första underlag för vidare arbete med frågan om nationella kallelsekanslier. Den kan även fungera som diskussionsunderlag i relevanta forum. En viktig insikt från de som har intervjuats är att förståelsen för vad ett nationellt kallelsekansli innebär varierar, vilket förstudien belyser genom att definiera eventuella ansvarsområden.
Det framkom också att för att optimera ansvarsfördelningen mellan nationella och regionala kallelsekanslier krävs ytterligare utredningar. Förstudien sammanfattar också generella och programspecifika aspekter som påverkar förutsättningarna för dessa kallelsekanslier.
Trots att förstudien indikerar att vissa samordningsvinster kan uppnås, är frågan komplex och kräver noggrannare bedömningar för att fastställa nyttan. Avslutningsvis föreslår förstudien nästa steg i utredningen av nationella kallelsekanslier för bröst- och livmoderhalscancerscreening.
- Det har varit viktigt att arbeta med en bred ansats för att få med många olika perspektiv vilket i sig är en förutsättning för det fortsatta arbetet. Det är också viktigt att i ett framtida arbete med en eventuell omställning till nationella kallelsekanslier behöver det vara både förankrat och motiverat, säger Elin Ljungqvist, nationell screeningsamordnare vid Regionala cancercentrum i samverkan.
Läs förstudien och ta del av ett förinspelat webbinarie om förstudien