Cancervårdens processledare och kontaktsjuksköterskor är nyckelpersoner för att förverkliga nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Idag har RCC i samverkan uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper genom att överlämna utmärkelserna Årets processledare och Årets kontaktsjuksköterska till engagerade medarbetare inom respektive kategori.
Nyheter RCC Mellansverige
I samband med den årliga RCC-dagen den 18 maj utsågs årets processledare i respektive sjukvårdsregion. I Sjukvårdsregion Mellansverige gick utmärkelsen till Hanna Dahlstrand och Lena Wijk, processledare för gynekologisk cancer. – Det känns hedrande och det är förstås väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas.
Idag lanserar RCC Min vårdplan peniscancer, den andra diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras på cancercentrum.se för verksamheter som vill erbjuda patienterna MVP peniscancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 1 februari.
Idag lanserar RCC Min vårdplan bröstcancer som den allra första diagnosspecifika nationella versionen av Min vårdplan. Det nationellt enhetliga innehållet publiceras idag på cancercentrum.se för de som vill erbjuda patienterna Min vårdplan bröstcancer på papper. Den digitala versionen lanseras på 1177 fredagen den 4 december.
Det nationella vårdprogrammet för hudlymfom riktar sig till alla som utreder och behandlar hudlymfom och gäller för hudlymfom hos vuxna. Målsättning med vårdprogrammet är att ge en nationell rekommendation avseende diagnostik, behandling och uppföljning. Nu har vårdprogrammet uppdaterats.
RCC Uppsala Örebro har rekryterat Jessica Nordlander, tidigare verksamhetsutvecklare, som ny enhetschef. Hon kommer ansvara för vårdprocessarbetet och stödfunktionerna inom RCC Uppsala Örebro. – Det känns roligt. Utmanande såklart, men väldigt kul att få förtroendet att fortsätta i en chefsroll.
Det nationella vårdprogrammet för akut onkologi publicerades 2018 och i mars 2020 fastställdes den senast versionen med mindre justeringar. Bland annat har vikten av att kontakta behandlande klinik vid akuta tillstånd hos patienter behandlade med checkpointhämmare förtydligats.
I samband med RCCs och Socialdepartementets firande av cancerstrategins 10 år den 3 februari utsågs årets processledare i respektive sjukvårdsregion. I Uppsala-Örebroregionen blev det Britt-Marie Karlson, kirurg på Akademiska sjukhuset, som tog hem utmärkelsen. Britt-Marie är processledare i RCCs vårdprocessgrupper för bukspottkörtelcancer samt cancer i lever, gallvägar och gallblåsa. – Det är jätteroligt att ha fått den här utmärkelsen. Då kanske man har gjort någon nytta ändå.
Cancervårdens kontaktsjuksköterskor och processledare förverkligar nationella cancerstrategins intentioner i vårdens vardag. Regionala cancercentrum i samverkan har i dag uppmärksammat dessa viktiga yrkesgrupper och överlämnat utmärkelserna Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare till sex medarbetare inom respektive kategori.
När man strax före jul ska sammanfatta det gångna året är det inte så lätt att göra i några få meningar, det är så mycket som pågår. För er som läser denna text men inte jobbar på RCC är det sannolikt ännu svårare att räkna ut vad alla vi på RCC egentligen gör, så här kommer en genomgång av vad vi har haft för oss.
Nu finns en uppdaterad version av det nationella vårdprogrammet för Hodgkins lymfom. Det fastställdes av RCC i Samverkan den 10 september 2019.
Nu finns en reviderad version av det nationella vårdprogrammet för aggressiva B-cellslymfom (ABCL). Detta är den tredje uppdateringen av vårdprogrammet.
Christiane Ricken, läkarchef på onkologkliniken i Karlstad, har under våren tillträtt som processledare för RCC:s sjukvårdsregionala vårdprocessgrupp för palliativ vård i Uppsala Örebro – en plats som varit vakant sedan 2015. Christiane medverkar sedan 2011 i det palliativa teamet i Karlstad och sedan 2017 i Värmlands palliativa råd samt i rådets utbildningsgrupp.
Vårdprogrammet innehåller rekommendationer för utredning och behandling av urotelial cancer i urinblåsa, njurbäcken, urinledare och urinrör.
Under hösten 2017 genomfördes de första dialogmötena för njur- och urinblåsecancer i Uppsala Örebro sjukvårdsregion. Under våren 2019 har runda nummer två av dialogmöten genomförts, med målet att stötta och inspirera sjukvårdens arbete med att förbättra vårdprocessen – såväl i hela sjukvårdsregionen som lokalt på sjukhusen.
Tidningen Dagens Medicin har utsett Universitetssjukhuset Örebro till Sveriges bästa universitetssjukhus. Varje år utser DM de bästa sjukhusen i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Även andra sjukhus i Uppsala-Örebroregionen rankades högt i respektive klass.
RCC Uppsala Örebro och regionala cancersamordnare håller regelbundna möten. Syftet är att skapa stark samverkan, att inspirera och ge tillfälle till erfarenhetsutbyte. Den 31 januari höll RCC och cancersamordnarna möte i Västerås.