Provtagningen räddade mitt liv
Mikael Sirén var 60 år när han fick ett erbjudande om provtagning för att tidigt kunna upptäcka tjock- och ändtarmscancer. Bara några dagar efter att han skickat in provet för analys blev han kallad till Falu lasarett för koloskopiundersökning.
– Jag är så otroligt tacksam att sjukvården så tidigt hittade min tumör och kunde bota mig från cancer.
Efter många år som egen företagare inom värme, vatten och sanitet bestämde sig Mikael Sirén för att trappa ned och sälja företaget. Det hade varit många slitsamma år och det kändes i kroppen. Nu skulle han få tid över till fiske, jakt och naturupplevelser. Han såg också fram emot att tillbringa mer tid med sin nyfunna kärlek Linnéa. Men så plötsligt fick han ett besked som skakade om livet i grunden.
– Det var verkligen en chock. Jag hade inga symtom och kände mig väldigt frisk. Det fanns inte på kartan att det kunde vara någonting fel, säger Mikael.
I april 2021 fick han ett brev med erbjudande om att delta i det nystartade screeningprogrammet i Dalarna. Brevet innehöll en instruktion, en provtub och ett svarskuvert.
– Jag tänkte först strunta i det, precis som många av mina vänner gjorde. Men min dotter som är läkare på Falu lasarett övertalade mig att göra provet och skicka in det med svarskuvertet.
Redan efter några dagar fick han ett provsvar. En laboratorieanalys hade visat att det fanns blod i avföringen, det var ytterst små mängder som inte hade kunnat upptäckas med blotta ögat. Mikael blev därför kallad till mag-tarmmottagningen vid Falu lasarett för en koloskopiundersökning (kameraundersökning) av tjocktarmen.
– Jag var till en början inte särskilt orolig utan tänkte att blodet kanske berodde på hemorrojder eller ändtarmssprickor. Väl på sjukhuset fick jag vara med under hela undersökningen och på en monitor se bilder av tjocktarmens insida, det var otroligt fascinerande.
Stressfylld väntan
I samband med koloskopiundersökningen hittades en 8 millimeter stor polyp i tarmen.
– Den såg nästan ut som en liten julgran i formen, säger Mikael.
Polypen togs bort. För att ta reda på om den var god- eller elakartad skickades den i väg till patologen för mikroskopisk undersökning och diagnostik (PAD).
– Bara några dagar senare ringde telefonen. Min läkare berättade att de hade hittat cancer. Den goda nyheten var att tumören var jätteliten och satt i toppen av polypen, risken för spridning bedömdes därför som väldigt låg. Men för att vara på den säkra sidan fick jag snabbt tid för att göra en skiktröntgen av bukhålan och bröstet.
Vid den första undersökningen var lymfkörtlarna något förstorade. Det var svårt att avgöra vad det betydde, därför gjordes en ny skiktröntgen tre månader senare. Den visade dock inga avvikelser, allt såg bra ut.
– Det var en jobbig väntan den sommaren. Jag vaknade på nätterna och tankarna gick i alla möjliga riktningar. Det går knappt att beskriva den lättnad jag kände när jag fick beskedet att allt såg bra ut. Det bara brast och jag grät glädjetårar. Jag upplevde en enorm tacksamhet över att man så tidigt hade upptäckt cancern, det kändes som att jag fått mitt liv tillbaka. Jag törs inte tänka på vad som hade hänt om jag hade väntat eller inte skickat in provet alls, säger Mikael.
Detta är en del av en artikel från Onkologi i Sverige. Läs hela artikeln här.
Fakta:
Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen bland kvinnor och män i Sverige. Varje år drabbas cirka 4 100 personer av tjocktarmscancer och 2 100 av ändtarmscancer. Genom att införa allmän screening för tjock- och ändtarmscancer för alla mellan 60 och 74 år beräknas 300 liv per år kunna sparas.
Skribent: Eva Nordin
Bild: Bosse Johansson