Det nationella vårdprogrammet för livmoderhals- och vaginalcancer har reviderats under 2020 och fastställdes av Regionala cancercentrum i samverkan 16 juni 2020. Ett flertal större förändringar har införts.
Nyheter RCC Mellansverige
Ett nytt vårdprogram för vulvacancer har fastställts och publicerats på cancercentrum.se. Syfte och mål med vårdprogrammet är att göra utredningen, behandlingen och uppföljningen av vulvacancer jämlik i hela Sverige.
Kvinnor i Sverige som diagnostiseras med livmoderhalscancer har i en internationell jämförelse en bättre prognos och högre femårsöverlevnad. Skälen är att de generellt diagnostiseras i yngre ålder och i tidigare stadier än i andra länder. Även den mycket goda följsamheten till nationella och internationella riktlinjer har betydelse för prognosen.
Det nationella vårdprogrammet för epitelial äggstockscancer har genomgått en revidering, som godkänts av RCC i samverkan.
Nu finns statistik om de gynekologiska cancersjukdomarna, för åren 2013–2017, som anpassats för patienter och närstående tillgänglig.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.
Nationella arbetsgruppen för cervixcancerprevention har kartlagt hur långt regionerna kommit med att införa vårdprogrammet för prevention av livmoderhalscancer. Kartläggningen bygger på en enkät besvarad av RCCs sex regionala processägare för livmoderhalscancerprevention.
Kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala har certifierats som europeiskt centrum för avancerad äggstockscancerkirurgi. Bakom kvalitetsutmärkelsen, som gäller under fem år, står den europeiska organisationen för gynekologisk cancer, ESGO.
Åtta forskare inom Region Örebro län får totalt 850 000 kronor för forskning inom bland annat urologisk och gynekologisk cancer. Pengarna delas ut av Lions Cancerforskningsfond. – Jag vill förbättra vården för patienter som diagnosticeras med lungcancer, säger forskaren Alvida Qvick i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.