Certifieringsprogram för enheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård
Betaniastiftelsen har lanserat ett certifieringsprogram inom palliativ vård. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler. Programmet startar den 3 februari och enheter som vill certifiera sin verksamhet kan göra en intresseanmälan nu.
Foto av Yanan Li
Certifieringsprogrammet är till för vård- och omsorgsenheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård. Certifieringen bygger på Socialstyrelsens nationella riktlinjer, det nationella vårdprogrammet i palliativ vård och en evidensbaserad modell för fördjupat lärande.
Programmet innefattar en grundutbildning i palliativ vård i form av webbutbildningen ”Lindring bortom” boten och ett antal professionsspecifika lärmoduler, bland annat för läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Certifieringen kommer även att inkludera reflektionstillfällen. Grundutbildningen och läkarmodulen har utvecklats i samarbete med Regionala cancercentrum i samverkan.
Genom att certifiera enheten får medarbetare förutsättningar och verktyg att möta patienter med palliativa vårdbehov och deras närstående. Utbildningen kommer samtidigt att vara ett stöd för det kontinuerliga systematiska kvalitets- och förbättringsarbetet på arbetsplatsen.
Under certifieringens gång finns förutsättningar för att bilda nätverk över verksamhetsgränserna, där medarbetare kan dela erfarenheter, lära av varandra och sprida goda exempel. Efter certifieringen får nätverken leva kvar och fungera som kunskapsstöd och samtalsforum.
Programmet startar den 3 februari. Enheter som vill certifiera sig under 2025 kan anmäla sig genom att skicka in en intresseanmälan till Betaniastiftelsen.
Läs mer om certifieringsprogrammet och anmäl intresse, Betaniastiftelsen