Det nationella vårdprogrammet för malignt melanom har genomgått en revidering, vilken godkändes av RCC i samverkan 29 april 2019. I det uppdaterade vårdprogrammet har främst kapitlet om systemisk behandling reviderats i och med att nya mediciner har godkänts för adjuvant behandling. Utöver det har mindre revideringar gjorts i vårdprogrammet.
Nyheter RCC Mellansverige
När arbetsvardagen blev övermäktig för kirurgklinikens sjuksköterskor upprättade klinikledningen en koordinatorstjänst. Två medicinska sekreterare sköter nu allt administrativt arbete kring cancerutredningen av patienter inom sex standardiserade vårdförlopp.
I maj 2014 godkände RCC i Samverkan det första nationella vårdprogrammet för diagnostik, utredning, behandling och uppföljning av vuxna patienter med akut myeloisk leukemi (AML). Nu publiceras den tredje uppdateringen av detta vårdprogram. Det handlar denna gång om en mindre uppdatering föranlett av den nyliga lanseringen av två läkemedel vid AML, Mylotarg och Vyxeos.
Nya effektiva cancerläkemedel förlänger livet för många. Men tyvärr är det också många av läkemedlen som har ganska liten eller nästan ingen effekt och istället ger mycket biverkningar. NT-rådets senaste poddavsnitt handlar om vad man kan förvänta sig av nya cancerläkemedel: bot, lindring eller bara hopp?
Som ett led i RCC:s uppdrag att främja forskning på cancerområdet erbjuder RCC Uppsala Örebro studenter på läkarprogrammen i Uppsala och Örebro rådgivning och metodstöd till registerbaserade studentarbeten inom programmet.
I dag publicerar vi den sjunde och sista delen i artikelserien om SVF-uppföljning. Vi möter Camilla Staaf, utvecklingsledare och cancersamordnare i Region Värmland, som förklarar på vilket sätt PREM-enkäterna utgör en guldgruva i arbetet med standardiserade vårdförlopp.
Förfrågningar om underlag ur kvalitetsregister på cancerområdet hanteras sedan 1 april av statistiker vid det Regionala cancercentrum, som har nationellt ansvar för respektive register.
Två helt nya nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Sju uppdaterade vårdprogram går ut på remiss till profession och regioner samtidigt enligt RCCs nya rutin för remissrundor.
Regionala cancercentrum i samverkan utvecklar en ny gemensam grundmodell för patientöversikter inom cancervården. Åtta cancerdiagnoser medverkar i projektet, där diagnosanpassning och förberedelser för införande pågår. I Region Jönköping har den diagnosanpassade patientöversikten för bröstcancer redan hunnit testas.
Vilka patienter med misstanke om skelett- och mjukdelssarkom är under utredning enligt SVF och hur länge har de väntat? På tumörortopedin på Sahlgrenska universitetssjukhuset kan David Wennergren och hans kolleger följa varje patients SVF i realtid, genom en nätbaserad dataapplikation.
Både lika och olika. Så skulle samarbetet kring SVF-uppföljningen i den sydöstra sjukvårdsregionen kunna sammanfattas. När regionsjukvårdsledningen ville kunna fånga och tolka data så likartat som möjligt i de tre regionerna, blev en gemensam remissmall en framgångsfaktor.
Systemen ser olika ut, liksom arbetssätten och rutinerna för väntetidsmätningen. Men gemensamt för några av de regioner som kommit långt med SVF-rapporteringen är att de arbetat intensivt med det från första början, med tydlig arbetsfördelning och i samarbeten över gränserna. Region Västerbotten kunde utnyttja etablerade välfungerande system och rutiner för att snabbt komma i gång.
Parallellt med uppbyggnaden av uppföljningsmodellen med väntetidsdatabasen Signe började RCC Uppsala Örebro utveckla ett uppföljningsregister på kvalitetsregisterplattformen INCA. Idag är det fyra regioner som använder SVF-Inca.
När SVF-satsningen inleddes och den nationella uppföljningsmodellen mejslades fram fanns de som tvivlade på att det skulle gå att fånga väntetidsdata så. Idag kan man löpande följa hur väntetiderna i alla standardiserade vårdförlopp ser ut runt om i landet. Men det finns fortfarande frågetecken runt uppföljningen.
Cancerfonden konstaterar i årets rapport att cancervårdens väntetider fortfarande är för långa. En redovisning av fem kvalitetsindikatorer inom de fyra vanligaste cancerformerna uppvisar stora regionala skillnader. Hans Hägglund, tillträdande ordförande för RCC i samverkan, instämmer i att SVF-arbetet i regionerna behöver förstärkas.
Tre nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Fyra vårdprogram går ut på remiss till regioner.
Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har under 2018 genomgått en mindre revidering och publicerats i januari 2019.
Uppsala-Örebro sjukvårdsregion har fått i år drygt 40 miljoner i stimulansmedel för att fortsätta arbetet med att implementera standardiserade vårdförlopp (SVF) under våren 2018. Ytterligare tre SVF införs i år.
Region Örebro län har tagit fram riktlinjer för det fortsatta arbetet med standardiserade vårdförlopp (SVF). Riktlinjerna gäller för fortsatt drift, verksamhetsutveckling och uppföljning av SVF efter införandet.
Regeringen har beslutat att betala ut 203 miljoner kronor till alla landsting i Sverige eftersom de har uppfyllt villkoren i 2017 års överenskommelse mellan regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Landsting/regioner i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion får i denna andra utbetalning av medel dela på nästan 42 miljoner.