Lyssna på NT-rådets podd om nya cancerläkemedel

Sidan publicerades 14 maj 2019

Nya effektiva cancerläkemedel förlänger livet för många. Men tyvärr är det också många av läkemedlen som har ganska liten eller nästan ingen effekt och istället ger mycket biverkningar. NT-rådets senaste poddavsnitt handlar om vad man kan förvänta sig av nya cancerläkemedel: bot, lindring eller bara hopp?

Sofie Alverlind, Freddi Lewin och Mats LinderholmSofie Alverlind, Freddi Lewin och Mats Linderholm medverkar i podden.

– En del av läkemedlen betyder väldigt mycket och förändrar livet för många patienter. Det är glädjande. Och vi som arbetar med det här är oerhört glada över att kunna delta i ett ordnat införande av de här läkemedlen. Men så finns det också de läkemedel som har väldigt marginell effekt och där patienterna på sin höjd har begränsad glädje av dem, säger Freddi Lewin, överläkare onkologi, Jönköpings sjukhus och adjungerad ledamot i NT-rådet.

I det här avsnittet från podden hör du om NT-rådets stöd till regionerna för ett jämlikt införande av cancerläkemedel, men också olika perspektiv på hur det går till i praktiken när man inte i förväg vet hur ett läkemedel kommer att fungera för en viss patient.

Lyssna på avsnittet Nya läkemedel: Bot, lindring eller hopp? hos NT-rådet (40 min)

I avsnittet medverkar:
Claes Hernegård som berättar om hur det är att leva med cancer
Freddi Lewin, överläkare onkologi och adjungerad ledamot i NT-rådet.
Mats Linderholm, överläkare vid hospicekliniken, Ersta diakoni
Sofie Alverlind, koordinator för NT-rådet
Samtalet leds av Karin Nordin, NT-rådet

NT-rådet är en grupp experter utsedda av Sveriges regioner för att ge rekommendationer om hur nya läkemedel ska användas. Målet är rättvis och jämlik tillgång till nya läkemedel för alla patienter i hela landet.

Mer om Cancerläkemedel