Nyheter RCC Mellansverige

Nyheter från RCC Mellansverige
Mellansverige
Nu kan din verksamhet ansöka om utvecklingsmedel för satsningar inom cancervården

RCC kommer även under 2025 att fördela medel till verksamheter som vill stärka cancervården. Det gäller patologi och bilddiagnostik, där syftena är att förbättra och effektivisera diagnostiken och uppnå kortare väntetider. Vidare går det att ansöka om medel för att stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.

Samverkan
Regeringen och SKR överens om 817 miljoner till cancervården

Den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen är nu klar. Överenskommelsen sätter ramarna för hur Regionala cancercentrum ska stötta regionerna under 2025 och vad regionerna ska göra för att få ta del av medlen. Beskedet från regeringen och regionerna är att förvalta och driva den utveckling som skett de senaste åren inom tillgänglighet, diagnostik och rehabilitering, samt att göra ett krafttag i vaccinationen mot HPV.

Samverkan
Initiativet Alkohol och cancer fyller tre år och lanserar två filmer

År 2022 fick RCC i samverkan i uppdrag från regeringen att öka kunskapen om kopplingen mellan alkohol och cancer i olika delar i samhället. Utifrån detta startades det kunskapshöjande initiativet Alkohol och cancer, som utgår från devisen ”alla har rätt veta att alkohol ökar risken för cancer”. Sedan dess har flera aktiviteter genomförts och nu släpps två filmer som lyfter den senaste forskningen på området samt ett reportage om hur man som vårdpersonal kan lyfta frågor kring alkohol och cancer med patienter.

Samverkan
Min vårdplan ger trygghet i en svår situation

Min vårdplan införs inom fler områden för att öka tillgängligheten och ge individanpassad information. För Sofie Bengtling innebar det en trygghet efter att hon i somras fick veta att hon drabbats av cancer i ändtarmen.

Samverkan
God täckningsgrad i cancerregistret men stora skillnader mellan och inom regioner

I höstas gjordes den första leveransen från regionala tumörregistret till Socialstyrelsen sedan föreskriftsändringen i början av 2024. Vid leveransen saknades totalt 5 400 anmälningar, vilket är i linje med tidigare år. Nationellt sett är täckningsgraden i cancerregistret bra men med stora skillnader mellan och inom regioner.

Samverkan
Uppdaterat nationellt vårdprogram för sköldkörtelcancer

Det nationella vårdprogrammet för sköldkörtelcancer har uppdaterats och fastställdes av RCC i samverkan den 3 december 2024. Bland de viktigaste uppdateringarna finns förändrade rekommendationer för handläggning av små tumörer.

Samverkan
Ny pilotstudie: De första deltagarna bjuds in till screening för lungcancer

En ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland ska undersöka om det går att införa lungcancerscreening inom ordinarie hälso- och sjukvård. Syftet med screening är att upptäcka sjukdomen i ett tidigare skede. Nu skickas de första breven med erbjudande om att delta i studien ut till invånare i de båda regionerna.

Samverkan
Fyra nya filmer om samtal vid allvarlig sjukdom

Nu lanseras fyra nya filmer om samtal vid allvarlig sjukdom på cancercentrum.se. De riktar sig till alla medarbetare som möter patienter med palliativa vårdbehov. Att erbjuda samtal vid allvarlig sjukdom är en av vårdförloppets inledande åtgärder.

Samverkan
Certifieringsprogram för enheter som vill kvalitetssäkra sin palliativa vård

Betaniastiftelsen har lanserat ett certifieringsprogram inom palliativ vård. Certifieringen sker i form av webbutbildningar – en grundutbildning och ett antal professionsspecifika moduler. Programmet startar den 3 februari och enheter som vill certifiera sin verksamhet kan göra en intresseanmälan nu.

Mellansverige
En julhälsning till alla er som deltar i RCC-arbetet!

Vi har ett år bakom oss som varit extremt innehållsrikt. Både ute världen i stort där krig och konflikter samt presidentval i USA har dominerat medierna. Även i Sverige har det hänt mycket och sjukvården inklusive cancervården har nått rubrikerna.

Samverkan
Lägesrapporter för förbättringsprojekten inlämnade

Under 2024 har drygt 300 projekt startats upp i både små och större verksamheter för att på olika sätt förbättra den svenska cancervården. Projekten är resultatet av de 220 miljoner kronor som RCC fick i uppdrag att fördela i början av året. De projekt som tilldelats medel får löpande vägledning av RCC. De har till syfte att korta ledtiderna för patienter som utreds för cancer samt stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården av barn och vuxna. 18 december lämnade RCC in lägesrapporter för alla sjukvårdsregioner till Socialstyrelsen.

Samverkan
Handlingsplan ska underlätta jämlikt införande av precisionsmedicin

Strategisk styrning och ändamålsenliga processer och arbetssätt, det är två av de områden som är i fokus i den nya handlingsplanen för ett jämlikt införande av precisionsmedicin. Handlingsplanen beskriver också aktiviteter för jämnare genomslag för befintlig kunskap, förbättrade förutsättningar för klinisk forskning och ökad användning av infrastruktur och analysverktyg.

Samverkan
Nytt förslag till kontaktsjuksköterskans uppdragsbeskrivning på remiss

Idag går ett nytt förslag till kontaktsjuksköterskans uppdragsbeskrivning ut på remiss. Professioner och chefer i cancervården samt patienter och närstående kan lämna remissvar till och med den 28 februari 2025.

Samverkan
147 ”röda” områden identifierade i ny geomapping

För att öka träffsäkerheten i insatser som kan förbättra deltagandet i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har en omfattande geomapping genomförts. På nationell nivå visar analysen att andelen kvinnor i åldern 33–62 år som uteblivit från gynekologisk cellprovtagning och HPV-självprovtagning under de senaste tio åren har ökat något, från 8,1 procent 2020 till 8,9 procent 2023.

Samverkan
Nu finns Min vårdplan för matstrups- och magsäckscancer

Varje år insjuknar cirka 1 300 personer i cancer i matstrupe och övre magmun. Cancer i resten av magsäcken, det vill säga nedanför övre magmunnen drabbar cirka 600 personer årligen. Nu lanseras Min vårdplan matstrups- och magsäckscancer där patienten får all viktig information om diagnosen samlad på ett ställe, och möjlighet att kommunicera direkt med vården.

Samverkan
10 år med vårdprogrammet – så har cancerrehabiliteringen utvecklats

Det har gått 10 år sedan det första nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering lanserades 2014. Mycket har hänt sedan dess, men det finns fortfarande utvecklingspotential för att göra rehabiliteringen mer jämlik över hela landet.  

Samverkan
Kalmar och Värmland i topp i HPV-vaccineringen – så här gjorde de

Värmland och Kalmar är de två regioner som hittills lyckats få flest att vaccinera sig mot HPV. Med en täckningsgrad på över 70 procent, det nationella målet för att nå flockimmunitet, ligger de i topp. Men vilket är framgångskonceptet, hur har de lyckats?

Mellansverige
Smart checklista gör införande av vårdprogram enklare

RCC har tagit fram en checklista för att underlätta implementeringen av vårdprogram för cancerrehabilitering för vuxna. Erika Gotheim, projektledare, har använt checklistan vid införandet av vårdprogram cancerrehabilitering för barn och ungdom i Region Mellansverige. Här är hennes erfarenheter.

Samverkan
Gratis HPV-vaccination förlängs fram till sommaren

Erbjudandet om gratis HPV-vaccin till kvinnor födda 1994-1999 förlängs ett halvår.

Samverkan
11 nya patientfilmer ger stöd vid gynekologisk cancer

Behandlingar vid gynekologisk cancer kan vara kan vara omfattade och även få stor påverkan på livet efter cancersjukdomen. För att ge patienterna och deras närstående en ytterligare möjlighet att förbereda sig inför behandlingen och få egenvårdsråd, har RCC Stockholm Gotland tagit fram ett filmpaket som kommer att läggas in i Min vårdplan under 2025.