147 ”röda” områden identifierade i ny geomapping

Sidan publicerades 17 december 2024

För att öka träffsäkerheten i insatser som kan förbättra deltagandet i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har en omfattande geomapping genomförts. På nationell nivå visar analysen att andelen kvinnor i åldern 33–62 år som uteblivit från gynekologisk cellprovtagning och HPV-självprovtagning under de senaste tio åren har ökat något, från 8,1 procent 2020 till 8,9 procent 2023.

Studien analyserar täckningsgrad för gynekologisk cellprovtagning och lyfter fram geografiska och socioekonomiska skillnader. I en nästa studiefas planeras en kompletterande analys av kallelser som ska ge svar om motsvarande skillnader i deltagande i screeningprogrammet, det vill säga följsamhet.

Socioekonomiska skillnader har ökat

De flesta lokalområden som uppvisar markant lägre täckningsgrad, så kallade "röda" DeSO (demografiska statistikområden), finns i Stockholms län: 91 av totalt 147 identifierade områden. Sett till befolkningsmängd per län har Uppsala den högsta andelen ”röda” DeSO (cirka 10 procent), följt av Stockholm (7 procent) och Kronoberg (6 procent).

– Den stora majoriteten av de 147 områdena kännetecknas av låg ekonomisk standard, en hög andel kvinnor med icke-västerländskt födelseland och är tätbefolkade. Jämför man resultatet för 2023 med det för 2020, så har socioekonomiska skillnader ökat något, säger Ulf Strömberg, forskare vid Göteborgs universitet som har skrivit rapporten för studien.

Blekinge län har sedan förra mätningen 2020 haft en markant minskning av täckningsgraden (4,5 procentenheter), dock från en förhållandevis hög nivå, medan täckningsgraden i Jämtlands och Västerbottens län har ökat mest.  

Rekommendation för riktade insatser

Arbetsgruppen bakom studien anser att det finns skäl att överväga extra insatser i den identifierade lokalområden med låg täckningsgrad för den gynekologiska cellprovtagningen och HPV självprovtagning:

Det kan vara värt att pröva lokala informationskampanjer och aktiviteter via hälsoinformatörer för att bättre nå ut med, och öka täckningsgraden till, självprovtagning för HPV-test. Sådana områdesinsatser kan behöva kombineras med individanpassade insatser. Analysen visade att man också bör rikta uppmärksamhet till glest befolkade områden, genom att erbjuda självprovtagning för HPV-test.

Läs mer i rapporten här.

  • Geomappingen har gjorts med statistisk modellering av data på registrerade cervixprov i det Nationella Kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention (NKCx) den senaste 10-årsperioden, för alla kvinnor mellan 33 och 62 år indelade efter DeSO utifrån deras folkbokförda adresser.
  • Täckningsgrad beräknas som antalet kvinnor i en viss åldersgrupp bosatta i ett visst geografiskt område som provtagits för HPV-test/cytologi under en definierad tidsperiod dividerat med totalbefolkningen kvinnor i denna åldersgrupp, område och tidsperiod. Studien har analyserat utfallsvariabeln ”inget registrerat cervixprov för HPV-test/cytologi under föregående 10-årsperiod” (sant/falskt). PNS10 betecknar prevalens av kvinnor 33–62 år med sant utfall; 1-PNS10 är således ett mått på täckningsgrad för den gynekologiska cellprovtagningen och man bör eftersträva ett lågt PNS10.
  • ”Röda” DeSO är lokalområden som uppvisar stark statistisk signal för PNS10 över en nivå som är dubbelt så hög som det nationella genomsnittet.
  • Geomappingen har identifierat 147 DeSO som sticker ut med statistiskt säkerställd prevalens över en nivå som är dubbelt så hög som det nationella genomsnittet. Flest sådana DeSO finner man i Stockholms län, Uppsala län, Skåne och Kronberg. Den stora majoriteten av de 147 DeSO som sticker ut har låg ekonomisk standard, en hög andel kvinnor med icke-västerländskt födelseland och är tätbefolkade.

 

Följande personer har på olika sätt bidragit till studien/analysen

  • Joakim Dillner, registerhållare och styrgruppsordförande för Nationella Kvalitetsregistret för Cervixcancerprevention (NKCx) samt professor vid Karolinska Institutet
  • Hanna Milerad, medicinskt ansvarig och verksamhetsutvecklare Enheten för Cancerprevention och Screening vid RCC Stockholm Gotland
  • Sara Nordqvist Kleppe, projektkoordinator och databassamordnare vid NKCx samt Karolinska Institutet.
  • Jenny Sigvardsdotter, IT-utvecklare Region Halland.
  • Carl Bonander, professor vid Göteborgs universitet.
  • Ulf Strömberg, forskare vid Göteborgs universitet