I samband med de årliga RCC-dagarna utses årets kontaktsjuksköterska i respektive sjukvårdsregion. I Sjukvårdsregion Mellansverige blev det triss för Västmanlands sjukhus i Västerås när 2022 års utmärkelse gick till kontaktsjuksköterskorna Cecilia Colmet, Lise-lott Rödlund Böckert och Moamera Ramic, som arbetat föredömligt med framförallt cancerrehabilitering. – Att vi blivit utnämnda till årets kontaktsjuksköterska är väldigt inspirerande, det är glädjande att bli uppmärksammad, säger pristagarna.
Nyheter RCC Mellansverige
I den nyproducerade filmen bekantar vi oss med hur en strukturerad process för cancerrehabilitering och de olika kompetenserna i verksamhetens team kan se ut. Tillsammans med patienten ger teamet sin bild av hur en framgångsrik modell för cancerrehabilitering fungerar och är en central del av patientens cancervård.
Det är ett ganska vanligt grepp att man inleder olika jul- eller sommarbrev med att tiden går så fort. Nu har det hänt igen men jag ska inte klaga denna gång. Det innebär ju på något sätt att år två med covid-19 farsoten, dvs 2021, har snabbspolats. Visserligen fick vi under drygt en månad efter den 29 september, då restriktionerna avskaffades, känna känslan av att det äntligen var över. Vi kom snabbt ner på jorden igen med rapporter om rusande smittotal från Belgien, Danmark och Norge med flera. För att inte tala om den ännu mer smittsamma omikronvarianten som för närvarande sprider sig över Europa. Det blev ”som vanligt” igen. Ovissheten råder, hur blir det nu med alla möten under våren?
Sammanlagt sex nationella Min vårdplan finns nu tillgängliga för att ge patienterna större trygghet och delaktighet i cancervården. De nationella versionerna bidrar till en ökad jämlikhet och förbättrad kvalitet på den information som lämnas till patienter med cancer.
Den nationella vårdprogramgruppen för cancerrehabilitering inom RCC har en ny ordförande, Ylva Hellstadius.
Det nationella vårdprogrammet för cancerrehabilitering har nu uppdaterats. Vårdprogrammet omfattar rehabilitering av vuxna patienter med cancer oberoende av cancerform. Rekommendationerna till regioner, sjukhus och verksamheter har förtydligats.
Jag kan nu summera mitt tredje år som chef på RCC. Det har varit händelserikt. Årets sista veckor har vi också begåvats med ett nytt namn, RCC Mellansverige, och det tycker jag är bra. Namnet känns mer jämlikt och det passar bra när vårt huvuduppdrag är en mer jämlik cancervård. Tyvärr blir det knappast vårt namnbyte som man kommer att minnas från detta underliga år.
Försök med att låta cancerpatienter växla mellan arbete och sjukskrivning beroende på dagsform uppvisar goda erfarenheter. Ändå föreslår inte utredare de lagändringar som skulle möjliggöra flexibel sjukskrivning för alla patienter i cancerbehandling. Det här kritiserar RCC i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Syftet med vägledningen är att ge konkret stöd för handläggning av symtom och besvär som kan uppstå vid eller efter behandling mot cancer i lilla bäckenet.
Inom ramen för projektet Bäckenrehabilitering vid cancer arbetar regionerna i Uppsala Örebro sjukvårdsregion bland annat för att tillsammans starta upp ett sjukvårdsregionalt samarbete avseende patienter med bäckenbesvär till följd av cancersjukdom. – För patienterna med de mest komplexa besvären är det väldigt viktigt att vi får till någon form av sjukvårdsregionalt samarbete kring bäckenrehabilitering, säger Malin Hedlundh, vårdprocesskoordinator vid RCC Uppsala Örebro.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Den sjukvårdsregionala satsningen på rehabilitering för personer med bäckenbesvär till följd av cancer har lockat medverkan från samtliga sju regioner i Uppsala Örebro sjukvårdsregion. Satsningen går ut på att respektive region, med ekonomiskt stöd från RCC, genomför ett projekt med syfte att praktiskt implementera den nationella vägledningen för bäckenrehabilitering i regionen.