Nyheter RCC Mellansverige

Nyheter från RCC Mellansverige
Samverkan
Tre projekt på cancerområdet får medel för att stödja användandet av AI

RCC i samverkan har beslutat att tilldela medel till tre projekt för att stödja användandet av AI och/eller nya arbetssätt inom mammografiscreening och screening för prevention av livmoderhalscancer.

Samverkan
Kontaktsjuksköterskan behöver bättre förutsättningar för att utföra sitt uppdrag

Behovet av att utveckla verksamheten för kontaktsjuksköterskor är stort samtidigt som många saknar förutsättningar för att utföra sitt grundläggande uppdrag. Det visar resultaten från ett forskningsprojekt vid Karlstads universitet där kontaktsjuksköterskeverksamheten i Sverige har kartlagts.

Samverkan
Satsning på testbädd för kliniska studier inom cancervården får Vinnovastöd

RCC är en av aktörerna bakom en testbädd för kliniska studier inom cancervården som Vinnova har valt att satsa på. Målet är att ge patienterna snabbare tillgång till effektiv och jämlik precisionshälsa.

Samverkan
Pandemins påverkan på klinisk cancerforskning undersöks i nationell studie

Pandemins effekter med ett minskat antal cancerpatienter är numera välkända. Däremot saknas till stor del uppgifter om hur pandemin påverkat kliniska forskningsstudier inom cancervården. RCC har därför startat en enkätstudie som riktar sig till forskningssjuksköterskor verksamma i cancervården.

Samverkan
Enkätstudie om landets kontaktsjuksköterskeverksamhet

För att möjliggöra fortsatt utveckling av kontaktsjuksköterskeverksamheten och få till en jämlik vård utförs nu en nationell enkätstudie bland landets kontaktsjuksköterskor.

Mellansverige
Ny rapport om forskningssjuksköterskor inom cancer

Under hösten 2019 fick medlemmarna i FICA, forskningssjuksköterskenätverket inom cancer, fylla i en enkät om sin arbetssituation och sina arbetsuppgifter. Enkätsvaren har sammanställts och finns nu att läsa i en ny sjukvårdsregional rapport.

Mellansverige
En årskrönika från RCC Uppsala Örebro

När man strax före jul ska sammanfatta det gångna året är det inte så lätt att göra i några få meningar, det är så mycket som pågår. För er som läser denna text men inte jobbar på RCC är det sannolikt ännu svårare att räkna ut vad alla vi på RCC egentligen gör, så här kommer en genomgång av vad vi har haft för oss.

Samverkan
Innovationsmiljö på cancerområdet får finansiering från Vinnova

SKL har tillsammans med en grupp företag och organisationer beviljats finansiering från Vinnova för att starta en gemensam innovationsmiljö. Med visionen att eliminera cancer som dödsorsak och omvandla cancer till en botbar eller kronisk sjukdom, ska innovationsmiljön bidra till att Sverige blir ledande på förebyggande arbete, upptäckt, diagnostik, behandling och organisation för patientcentrerad uppföljning.

Samverkan
Lungcancervården mer jämlik visar ny registerstudie

Det finns endast små socioekonomiska skillnader inom svensk lungcancervård. De skillnader som finns har dessutom minskat över tid. För väntetider och patientens tumörstadium vid diagnos syns inga skillnader alls. Det visar en ny registerstudie. – Det finns inget som tyder på att lågutbildade kommer till vården senare med en mer avancerad cancer, säger gävleforskaren och överläkaren Linda Willén, huvudförfattare till studien.

Mellansverige
RCC erbjuder läkarstudenter stöd vid vetenskapliga projektarbeten

Som ett led i RCC:s uppdrag att främja forskning på cancerområdet erbjuder RCC Uppsala Örebro studenter på läkarprogrammen i Uppsala och Örebro rådgivning och metodstöd till registerbaserade studentarbeten inom programmet.

Mellansverige
Fördelar med S-formad blåsa efter operation vid urinblåsecancer

Den S-formade ”nya urinblåsan” av tunntarm fungerar bättre efter operation av urinblåsan än den U-formade. Det visar forskning från Universitetssjukhuset Örebro. – Studien visar att den S-formade blåsan av tunntarm gav minst urinläckage efter att urinblåsan opererats bort, säger Tomas Jerlström, överläkare på urologiska kliniken vid USÖ tillika processledare för RCC:s sjukvårdsregionala vårdprocessgrupp för urinblåse- och urinvägscancer, i ett pressmeddelande.

Mellansverige
Forskare i Örebro får 850 000 kronor för cancerforskning

Åtta forskare inom Region Örebro län får totalt 850 000 kronor för forskning inom bland annat urologisk och gynekologisk cancer. Pengarna delas ut av Lions Cancerforskningsfond. – Jag vill förbättra vården för patienter som diagnosticeras med lungcancer, säger forskaren Alvida Qvick i ett pressmeddelande från Universitetssjukhuset Örebro.

Mellansverige
Ny rapport om kliniska cancerstudier

År 2016 har det pågått 260 cancerstudier i hälso- och sjukvårdsregionen. De dominerande diagnosområdena har varit blod-/lymfom-, bröst- och mag- och tarmcancer. Det är ungefär lika stor fördelning av studier som finansierades av företag som från akademin. Det visar rapporten som är en sammanställning över pågående cancerstudier i Uppsala-Örebro sjukvårdsregion och som har tagits fram i samverkan mellan Forum Uppsala-Örebro och Regionalt cancercentrum (RCC) Uppsala Örebro.