Utan att tveka är 2020 hittills den mest pressade och avvikande tid jag upplevt inom sjukvården. Då har det ändå gått drygt 40 år sedan jag gjorde mina första arbetslivserfarenheter som sjukvårdsbiträde på medicinkliniken på Bollnäs sjukhus 1979.
Nyheter RCC Mellansverige
RCC Uppsala Örebro har rekryterat Jessica Nordlander, tidigare verksamhetsutvecklare, som ny enhetschef. Hon kommer ansvara för vårdprocessarbetet och stödfunktionerna inom RCC Uppsala Örebro. – Det känns roligt. Utmanande såklart, men väldigt kul att få förtroendet att fortsätta i en chefsroll.
Anne Genander har avslutat sitt uppdrag som cancersamordnare för Region Sörmland och efterträds av Ing-Britt Blomstedt, till vardags utvecklingssamordnare på utvecklingsenheten.
När man strax före jul ska sammanfatta det gångna året är det inte så lätt att göra i några få meningar, det är så mycket som pågår. För er som läser denna text men inte jobbar på RCC är det sannolikt ännu svårare att räkna ut vad alla vi på RCC egentligen gör, så här kommer en genomgång av vad vi har haft för oss.
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Under förmiddagen onsdagen den 3 juli arrangerades Cancerdagen i Almedalen för åttonde året. Programmet bestod av två seminarier där det första handlade om SVF och väntetiderna i cancervården. I det andra diskuterades läkemedel och mediernas rapportering om en ojämlik cancervård.
Sveriges Kommuner och Landsting och staten har träffat en överenskommelse för 2019 om att fortsätta korta väntetiderna i cancervården. Överenskommelsen omfattar totalt 446 miljoner kronor, varav 367 miljoner ska användas för att upprätthålla och intensifiera arbetet med de standardiserade vårdförloppen (SVF).
Hans Hägglund tillträdde som nationell cancersamordnare tidigare under våren och har lång erfarenhet inom cancersjukvården, bland annat som verksamhetschef på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tisdagen den 16 april besökte han RCC Uppsala Örebro för att lära känna personalen och diskutera viktiga frågor.
– Vi behöver kraftsamla och fortsätta att samordna oss nationellt inom flera områden. Det säger Hans Hägglund, ordförande i Regionala cancercentrum i samverkan och SKLs nya cancersamordnare, inför vårens bildningsresa till alla RCC.
Tjänsten som cancersamordnare i Uppsala har sedan en tid tillbaka varit vakant, men från och med den 25 mars innehas den av Camilla Woll, forskningssjuksköterska på Akademiska sjukhuset.
Varje dag, året runt utförs mängder av utmärkt arbete inom cancervården i vår sjukvårdsregion. Även här på RCC Uppsala Örebro genomsyras arbetet med Cancerstrategin av massor av kompetens och engagemang. Men hur mycket vi än jobbar så finns det ändå massor av jobb kvar att göra, det tar liksom aldrig slut.
– Äntligen! För mig har det här chefsjobbet varit något jag drömt om ända sedan tiden då RCC hette Regionalt Onkologiskt Centrum. Jag har nu hunnit bygga på mig erfarenheter och kompetenser så att tidpunkten nu känns helt rätt för att ta mig an detta viktiga uppdrag. Eftersom jag jobbat länge med RCC i olika frågor vet jag att den kompetenta personalen och deras kontakter ute på golven i sjukvårdsregionen är en fantastisk tillgång. Jag vet också att vårdprocessgruppernas kompetens och förankring är helt central för att vi ska lyckas med vårt förbättringsarbete. Min roll blir att se till att förutsättningarna för detta komplexa samarbete blir så goda som möjligt. När det gäller vilka svårigheter som ligger i uppdraget måste man väl nämna att vår region består av 7 landsting men det betyder också att RCC-arbetet har en extra stor potential i Uppsala-Örebroregionen, säger Johan Ahlgren, idag verksamhetschef på onkologkliniken, Universitetssjukhuset Örebro.