För att öka träffsäkerheten i insatser som kan förbättra deltagandet i screeningprogrammet mot livmoderhalscancer har en omfattande geomapping genomförts. På nationell nivå visar analysen att andelen kvinnor i åldern 33–62 år som uteblivit från gynekologisk cellprovtagning och HPV-självprovtagning under de senaste tio åren har ökat något, från 8,1 procent 2020 till 8,9 procent 2023.
Nyheter
Sedan mars 2024 har Regionala cancercentrum i samverkan genomfört en förstudie för att utreda och kartlägga förutsättningarna för nationella kallelsekanslier inom bröst- och livmoderhalscancerscreening. Genom intervjuer med cirka 50 personer har studien identifierat både möjligheter och utmaningar med att centralisera ansvar och uppdrag inom screeningprocesserna.
Nyligen har en händelse med överdiagnostik av cellförändringar i livmoderkroppen (EIN), vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, skildrats i media. Den aktuella händelsen rör bara EIN – endometriell intraepitelial neoplasi, vilket är en relativ sällsynt diagnos med symtom som exempelvis blödning, och berör inte screening för livmoderhalscancer.
Det första nationella vårdprogrammet för bröstcancerscreening har publicerats. Det beskriver hur de olika stegen i screeningprocessen går till och hur de kan utvärderas på ett systematiskt vis.
Regionerna i Sjukvårdsregion Mellansverige ökar vaccinationstakten under hösten för att närma sig och nå målet 70% täckningsgrad.
Just nu pågår en stor satsning i Sverige för att vaccinera så många som möjligt av alla kvinnor mellan 25 och 30 år mot HPV, det virus som orsakar livmoderhalscancer. Om 70 procent av de unga kvinnorna vaccinerar sig kan det leda till att spridningen av HPV avstannar helt. Resultatet blir att livmoderhalscancer utrotas som cancerform.
I början av 2024 tillträdde Elinor Nemlander och Eliya Abedi deltidsuppdraget som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. Idag är ett nytt primärvårdsnätverk på plats, med kliniskt verksamma distriktsläkare, distriktssjuksköterskor, tandläkare och skolläkare från samtliga sjukvårdsregioner. Nu utreds möjligheten att starta ett pilotprojekt.
Övervikt och obesitas ökar risken för att drabbas av minst 13 cancerformer, och globalt väntas ohälsosamt hög kroppsvikt gå om rökning som den viktigaste påverkbara riskfaktorn för cancer. Den nationella arbetsgruppen för cancerprevention har i en rapport sammanställt policyöversikter för matvanor och fysisk aktivitet. Sammanställningen lyfter flera områden där Sverige – där nästan var sjätte vuxen har obesitas – skulle kunna förstärka arbetet med att stödja människor att ha en hälsosam kroppsvikt.
SweOPT, det nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning (OPT), bildades våren 2023 med RCC väst som stödteam. Nu har SweOPTs första årsrapport publicerats.
Screening med lågdos-datortomografi kan upptäcka lungcancer tidigare. Det har flera internationella forskningsstudier visat. Nu planeras för en ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland. De första personerna beräknas få erbjudande om att delta under början av 2025.
Fler än vart sjunde cancerfall är hudcancer och diagnosen blir allt vanligare i Sverige. Solvanor är den största riskfaktorn. Strålsäkerhetsmyndighetens årliga enkät bland befolkningen visar att yngre – personer födda 1995–2005 – har en lägre kunskap om att hudcancer blir allt vanligare i Sverige. RCC jobbar hårt för att vända den trenden.
Förutsättningarna för nationella kallelsekanslier för till exempel bröstcancerscreening och screening för livmoderhalscancer ska utredas i den nya förstudie som Regionala cancercentrum i samverkan just nu tar fram. Idag finns redan ett nationellt kallelsekansli för screening för tjock- och ändtarmscancer.
Regionala cancercentrum uppmärksammar The Association of European Cancer Leagues europeiska initiativ med webbföreläsningar om det senaste inom forskningen kring levnadsvanor och cancer. Dessa äger rum måndag 27 maj till fredag 31 maj, vid lunchtid mellan tiderna 12:10-12:50. Föreläsningarna riktar sig till personal inom cancervården, primärvården och i vissa fall barnhälsovården.
I mars hölls en första omgång av en polypkurs som arrangeras av Svensk Endoskopiskola.
För att öka medvetenheten om sambandet mellan alkohol och cancer hos politiker och beslutsfattare anordnade Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan ett lunchseminarium i Sveriges riksdag. Forskningen har länge visat att det finns ett tydligt samband mellan alkohol och cancer, men flera undersökningar visar att allmänhetens kunskap om det är begränsad.
Blekinge öppnar nu en mottagning för ärftlig cancer. Därmed förstärks uppföljningen av personer i Blekinge som lever med en ökad risk för att drabbas av ärftlig cancer.
Alkoholkonsumtion är tydligt förknippat med ökad risk för cancerutveckling i flera olika organ. Drygt 4% av nya cancerfall globalt anses orsakas av alkoholkonsumtion och minskad alkoholkonsumtion är därför ett viktigt mål för primär prevention av cancer.
Lungcancerscreening skulle rädda liv i Sverige, det är visat i flera stora internationella studier. Ändå har Socialstyrelsen inte ens börjat utreda om screeningen ska rekommenderas här. Hur hänger det ihop? För att tydliggöra var frågan står i Sverige bjöd RCC i samverkan in till en workshop som samlade perspektiven och specialisterna för en genomgång.
Att hitta cancer tidigt i sjukdomsförloppet ökar chanserna till överlevnad och behandlingarna kan bli mindre tuffa. För att förstärka området har RCC i samverkan utsett Eliya Abedi och Elinor Nemlander som nationella samordnare för tidig upptäckt av cancer. En första arbetsuppgift är att skapa ett nationellt multiprofessionellt nätverk med experter med representation över landet.
Precisionsdiagnostiska metoder bedöms öka med 170 procent på fem år, enligt experter. Metoderna är en förutsättning för att kunna ge precisionsläkemedel, och därför en central del i det jämlika införandet. Det är bakgrunden till den lägesbild och framtidsspaning som Regionala cancercentrum i samverkan nu publicerar.