Ny mottagning för ärftlig cancer har öppnat i Blekinge
Blekinge öppnar nu en mottagning för ärftlig cancer. Därmed förstärks uppföljningen av personer i Blekinge som lever med en ökad risk för att drabbas av ärftlig cancer.
- Södra sjukvårdsregionen, där Region Blekinge ingår, har fattat ett beslut om att skapa en tydlig struktur för att ta hand om personer med ökad risk för ärftlig cancer, och vi i Blekinge är först med att öppna den här typen av mottagning. Det är vi självklart glada för och stolta över, säger Anna Fridolfsson, projektledare för införandet av mottagningen.
5 till 10 procent av all cancer orsakas av ärftliga faktorer, det vill säga medfödda genetiska förändringar. Om du exempelvis har flera nära släktingar som drabbats av någon cancerform med hög ärftlighet kan det vara bra att genomgå en utredning för ärftlig cancer. Utredningen görs vid ett cancergenetiskt centrum. För invånare i Blekinge görs utredningen vid klinisk genetik i Lund, som tillhör Region Skåne.
Uppföljningsprogram
Om utredningen visar att du har en konstaterad ökad risk för ärftlig cancer rekommenderas du att börja på ett uppföljningsprogram, som innebär att du kommer att bli kallad till regelbundna undersökningar, ofta på flera olika kliniker på Blekingesjukhuset.
- Det är där vi kommer in genom att ta över samordningsansvaret. Uppföljningsprogrammet innebär att patienten kommer gå på olika undersökningar. Det kan bli ganska många besök och då finns vi som en väg in för patienten, med flera olika kompetenser, säger Apostolos Triantafyllou, överläkare.
Cirka 100 Blekingepatienter
Han är en av fyra personer som kommer arbeta vid mottagningen. Övriga yrkesroller är sjuksköterska, kurator och medicinsk sekreterare. För närvarande räknar man med att ha hand om samordningen för cirka 100 Blekingepatienter, men antalet patienter som genomgår ett uppföljningsprogram förväntas öka i takt med att allt fler genomgår cancergenetiska utredningar.
Syftet med uppföljningsprogrammet är att tidigt upptäcka om det håller på att utvecklas någon form av cancer.
- Ibland går cancern att förebygga, och då erbjuds du en operation för att till exempel ta bort äggstockar, bröst eller tarm, förklarar Apostolos Triantafyllou.
Mottagningen för ärftlig cancer har som sagt en samordnande funktion, men det finns även tillfällen då du kan få komma på fysiskt besök till mottagningen.
Stödsamtal
- Att leva med ökad risk för ärftlig cancer kan innebära en ökad oro och många frågor. Vi kan erbjuda samtal om exempelvis ärftlighet och stöd i existentiella frågor, säger Charlotte Karlberg, kurator vid mottagningen för ärftlig cancer.
Anders Lund (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, välkomnar satsningen.
-Vi är glada över att kunna erbjuda dessa patienter en tydlig samordning och stöd, säger Anders Lund.
Källa: Region Blekinge