Precisionsdiagnostiska metoder bedöms öka med 170 procent på fem år, enligt experter. Metoderna är en förutsättning för att kunna ge precisionsläkemedel, och därför en central del i det jämlika införandet. Det är bakgrunden till den lägesbild och framtidsspaning som Regionala cancercentrum i samverkan nu publicerar.
Nyheter RCC Mellansverige
Under en heldag i Stockholm samlades närmare fyrtio kontaktsjuksköterskor inom barnonkologin. Deltagarna knöt nya och värdefulla kontakter och delade med sig av sina erfarenheter.
RCC kommer under 2024 att fördela medel till verksamheter som vill stärka cancervården. Det gäller patologi (inklusive molekylärdiagnostik) och/ eller bilddiagnostik, där syftena är att förbättra och effektivisera diagnostiken och uppnå kortare väntetider. Vidare går det att ansöka om medel för att stärka cancerrehabiliteringen och den palliativa vården för barn och vuxna, och göra den mer jämlik.
RCC samverkan har den 24 januari 2024 fastställt en uppdatering av standardiserat vårdförlopp (SVF) för bröstcancer. Ändringarna rör primärt ledtid samt ett par förtydliganden vad gäller välgrundad misstanke och diagnostiska metoder.
Från den 1 januari gäller nya regler för canceranmälan till Cancerregistret. Gabrielle Gran, nationell koordinator för Cancerregistret, bedömer att klinikernas inrapporteringsbörda kommer att minska med en tredjedel. Just nu jobbar RCC för att nå ut med de nya reglerna till alla klinker.
Att jobba diagnos- och kliniköverskridande i ett nytt cancerhabiliteringsteam i Region Jämtland Härjedalen har resulterat i ett effektivare arbetssätt. Det har också bidragit till att målet att uppnå en mer jämlik cancerrehabilitering är närmare.
Nu är den första regionen i vår sjukvårdsregion igång med Organiserad prostatacancer (OPT). Först ut från startblocken är Region Sörmland.
Under 2024 ska 220 miljoner kronor fördelas mellan olika initiativ i regionernas cancervård. RCC har fått i uppdrag att fördela medlen, och satsningen börjar nu ta form. Jämlik vård, tillgänglighet, tydliga resultat och patientnära arbete står i fokus.
Nu lanserar RCC den nationella Min vårdplan livmoderkroppscancer. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.
I Mellansverige tar kampen mot bröstcancer ett nytt grepp genom ett nybildat nätverk för bildkvalitetsansvariga inom mammografi med 1-2 representanter från varje region.
Tjugotjugotre har varit ett händelserikt och till stora delar mörkt år. Det gäller särskilt för världen i stort. Det är omöjligt att inte påverkas av de grymheter som plågar världen och som leder till katastrofala följder för vanliga människor på många olika platser.
Under onsdagen blev den årliga överenskommelsen mellan SKR och regeringen klar. Överenskommelsen sätter ramarna för Regionala cancercentrums (RCC) arbete för 2024. Beskedet från regeringen och regionerna är att fokusera på rehabilitering, screening och tidig upptäckt, samt på förbättringar som leder till bättre tillgänglighet. Och att fortsätta förvalta och utveckla det som redan fungerar bra.
Mötesplatsen Kraftens hus där cancerberörda kan mötas har blivit en stor succé i Borås, Göteborg och i Stockholm. Ett nytt anslag från Sjöbergstiftelsen ska användas till att starta nya Kraftens hus i landet.
Under september genomförde RCC tillsammans med Sveriges regioner och 1177 en informationskampanj för att främja deltagandet i cancerscreening och öka kunskapen om screening för tidig upptäckt av cancer bland landets invånare. Kampanjen, som byggde på det europeiska initiativet PrEvCan, har resulterat i en ökad kunskap bland invånarna och höjt motivationen att delta i de nationella screeningprogrammen. Det visar en nyligen gjord utvärdering av kampanjen.
Som underlag till den fortsatta nivåstruktureringen inom sjukvårdsregionen tar RCC Mellansverige varje år fram en rapport om läget inom de nivåstrukturerade cancerdiagnoserna. Årets rapport inkluderar 16 cancerdiagnoser för vilka det finns beslut eller rekommendationer om olika grader av nivåstrukturering
RCC Mellansverige har sedan 2019 gett årligt ekonomiskt stöd till lokala patientföreningar för gemensamma aktiviteter för patienter och närstående i regionerna. Denna möjlighet kommer att fortsätta under 2024. Under 2023 har bland annat Dalarnas patient- och närståenderåd, PNR, bestående av företrädare från fem patientföreningar, beviljats medel från RCC Mellansverige.
Inom den sjukvårdsregionala barncancersatsningen initierades 2023 ett delprojekt om införande av palliativa ombud på Akademiska barnsjukhuset och på de länssjukhus i Mellansverige där barn med cancer vårdas.
Nu släpps en webbutbildning i palliativ vård för alla läkare och läkarstuderande. Utbildningen ska bidra till ökad vårdkvalitet och höjd kompetens inom den palliativa vården.
Det nationella vårdprogrammet för huvud-halscancer har nu reviderats och samtidigt har SVF för huvud-halscancer uppdaterats. I denna revision har en del förändringar införts, flera är sådana som successivt genomförts i den kliniska vardagen sedan föregående revision av vårdprogrammet 2019.
Fler patienter får nu tillgång till verktyget Min vårdplan i 1177, oavsett cancerdiagnos. Det görs möjligt genom nya diagnosövergripande Min vårdplan i cancervården. Verktyget riktar sig främst till patienter med diagnoser där det ännu inte tagits fram en vårdplan.