Kära RCC:are och andra RCC-vänner!

Sidan publicerades 21 december 2023

Tjugotjugotre har varit ett händelserikt och till stora delar mörkt år. Det gäller särskilt för världen i stort. Det är omöjligt att inte påverkas av de grymheter som plågar världen och som leder till katastrofala följder för vanliga människor på många olika platser.

Som jag ser det är den viktigaste orsaken jakten på makt och inflytande där en handfull länder och deras ledare bedriver en aggressiv politik som sprider lidande och fattigdom över stora delar av världen. Människans främsta egenskaper bildar en oslagbar kombination; vår samlade intelligens och problemlösningsförmåga kopplat till våra sociala förmågor att älska våra närmaste och att bygga tillitsfulla samhällen och nätverk som kan sträcka sig över kontinenter. På den globala nivån upplever vi dock att FN i praktiken är bakbundet. Just nu verkar människans sämre sidor hos en liten minoritet av jordens befolkning ha ett övertag. Vi får verkligen hoppas att 2024 blir ett bättre år präglat av samverkan och förståelse. Lite som om RCC:s anda och grundtankar skulle kunna förstoras upp och vidgas till en global och generell nivå.

Lugn, jag tänker inte fortsätta denna tankebana vidare ut i världsrymden, jag återvänder nu till RCC som jag tycker haft ett händelserikt år som bjudit på en hel del framgångar men som också bjudit visst motstånd. Dels har vi fortsatt känt efterdyningar till pandemin, vi jobbar delvis på distans, vi har en mängd Teams-möten – ”det är ju så lätt”!. Vi ser att vårdköerna snarast har ökat och regionernas ekonomi ser ansträngd ut och verkar bli ännu svagare 2024. Detta samtidigt som det underliggande problemet är den stora bristen på kompetent arbetskraft inom inte minst sjukvård och skola. Allt detta påverkar arbetet på RCC och våra kontakter med omvärlden, det ställs allt större krav på det vi levererar.

Vi har också under det senaste året öppnat upp ett par nya fönster på allvar, Comprehensive Cancer Centers samt den mångfald av EU-satsningar vi nu börjar ta del i. Vart allt detta kommer att leda är ännu lite oklart men det kommer att betyda mer arbete och mer samverkan med andra, det är upp till oss själva att fylla påsen med värdeskapande innehåll.

Regionalt i Region Mellansverige finns förstås också en betydande stress över ekonomi och bemanning och man kan se det som en paradox att denna situation gör delar av RCC Mellansveriges arbete svårare men samtidigt betyder det att RCC:s insatser för en kunskapsstyrd vård med uppföljning via välskötta register, stöd till forskning och rationellt utnyttjande av resurser behövs mer än någonsin.

Trots att vi på RCC Mellansverige under året har tappat flera viktiga medarbetare så står vi ändå på en stark bas i form av det stora flertalet medarbetare som finns kvar och driver RCC vidare och framåt. Vi är nu också uppe i en måttfull omorganisation av ledningsstrukturen som vi tror ska stärka grundverksamheten och göra oss till en ännu bättre samarbetspartner inom registerarbetet och själva cancervården men också andra delar som prevention och tidig upptäckt och patient- och närståendesamverkan.

Bildtext: Om ni får långtråkigt under julledigheten, ta Mälartåget till Gävle och gå en stadsvandring. Staden har ett flertal fantastiska skulpturer som donetsts av en stiftelse. Här är Gudinna vid hyperboreiskt hav av Erik Grate, behagfullt utsträckt framför rådhuset i centrala Gävle.

Vad kommer att hända i övrigt under 2024? En ofarlig gissning är att regeringens förstärkta satsning på 809 miljoner kronor  (556 miljoner förra året) på cancerstrategin kommer att bli en energiboost med satsningar på bla cancerrehabilitering, patologi och bilddiagnostik. IT-frågorna kommer även fortsättningsvis att vara helt centrala med införandet av gemensam patientjournal (Cosmic®) hos samtliga sju mellansvenska regioner, ökat arbete för integration av olika system, vilket bör kunna leda till stegvis ökande andel av registerdata som kan överföras automatiskt. Mer specifikt hoppas vi på ett genombrott i integrationen av OPT-IT-systemet så att den organiserade prostatacancertestningen kan få ett lyft. Den planerade fortsättningen på IPÖ med en nionde diagnosoberoende version känns också helt rätt och mycket spännande.

Förutom pengar och IT-kraft är grunden för RCCs viktiga arbete ändå ni - alla medarbetares viktiga insatser och vår fina samverkan med läkare, sjuksköterskor, paramedicinsk personal som med sina chefers goda vilja jobbar på för en kunskapsstyrd och jämlik cancervård. Jag vill också tacka alla er som representerar regionerna inom RCC styrgrupp, cancerråd/LPO-cancer inklusive cancer- och SVF-samordnare. Även ett tack till vår uppdragsgivare Samverkansnämnden och dess ledningsgrupp för konstruktiva samtal i samband med våra avrapporteringar.
Till sist ett extra varmt tack till er som är på väg från RCC för att prova vingarna inom andra områden för era på enastående insatser under åren som faktiskt gjort skillnad.

Jag vill med allt detta avsluta med att önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!

Med vänliga hälsningar Johan Ahlgren, verksamhetschef RCC Mellansverige