Sveriges sex barncancercentrum har med stöd av RCC gjort en analys av hur barncancervården kan utvecklas. Det har resulterat i en rapport med en rad konkreta förslag som lämnats till Socialdepartementet.
Nyheter
Cancervården ska fortsatt stärkas. Det slår regeringen fast i årets höstbudget och avsätter därför 500 miljoner kronor per år från och med 2020 till att utveckla vården, tillgängligheten och jämlikheten inom cancerområdet.
Då överlevnaden efter barncancer är hög finns det fler och fler individer i samhället som haft cancer som barn. Efter cancerbehandlingen har dessa patienter ett långt liv framför sig. Sena komplikationer kan uppkomma i samband med cancersjukdomen och behandlingen, under den fortsatta uppväxten och under vuxenlivet. Det är viktigt att personer som haft cancer som barn följs upp för att biverkningarna ska upptäckas på ett tidigt stadium och bli omhändertagna på rätt sätt.
Tre nationella vårdprogram går idag ut på remiss till profession och patientföreningar. Fyra vårdprogram går ut på remiss till regioner.
Under hösten och vintern 2018/2019 har RCC:s regionala vårdprocessgrupp för barnonkologi i Uppsala Örebro genomfört dialogmöten runtom i sjukvårdsregionen. Mötena, som hållits i Eskilstuna, Falun, Gävle-Hudiksvall, Uppsala, Västerås och Örebro, har haft huvudfokus på kompetensförsörjningsläget för patientgruppen barn med cancer. Andra syften har varit att följa upp vårdprocessen, diskutera problemområden och lösningar samt att föra goda exempel vidare inom sjukvårdsregionen.