När man strax före jul ska sammanfatta det gångna året är det inte så lätt att göra i några få meningar, det är så mycket som pågår. För er som läser denna text men inte jobbar på RCC är det sannolikt ännu svårare att räkna ut vad alla vi på RCC egentligen gör, så här kommer en genomgång av vad vi har haft för oss.
Nyheter
Inom ramen för RCCs satsning på lokal patientsamverkan har fyra patientföreningar under hösten startat och drivit ett samverkansprojekt i Dalarna, med träffpunkt och aktiviteter i Falun.
Måndagen den 2 september 2019 invigdes Ljuspunkten – en träffpunkt för patienter med cancer och dess närstående. Projektet Ljuspunkten initierades av sex patientföreningar i Gävleborg och finansieras genom RCC Uppsala Örebros satsning på patientsamverkan. – Man behöver träffa varandra. Ingen ska behöva vara ensam med sin cancersjukdom, säger projektledaren Lena Öberg.
RCC Uppsala Örebros patient- och närståenderåd har under 2018 bland annat varit delaktiga i framtagandet av den uppdaterade cancerplanen, som började gälla 1 januari 2019. Rådet har även haft representation i den nationella arbetsgruppen för patientsamverkan, som under året producerat en nationell webbutbildning för RCC:s patient- och närståendeföreträdare.
Försäkringskassan har i en rapport till Socialdepartementet redovisat regeringsuppdraget att försöka hitta lösningar som underlättar för personer som cancerbehandlas att återgå i arbete. En workshop med bland andra RCC, patientrepresentanter, läkare och arbetsgivarrepresentanter landade bland annat i slutsatsen att informationen om möjligheterna att arbeta i samband med sjukskrivning behöver förbättras.
Regionala cancercentrums patient- och närståenderåd (PNR) ingår som ett självständigt råd i respektive RCC:s organisation. Rådet ska bevaka patient- och närståendeperspektivet i cancervården och det arbete som bedrivs inom RCC, i syfte att möta patienters och närståendes behov på ett bättre sätt under hela vårdprocessen.
Patientens egen Min vårdplan bidrar till att göra cancervården mer jämlik. En elektronisk Min vårdplan (e-MVP) introduceras på allt fler kliniker, varav flertalet utgår ifrån en nationell enhetlig och generell patientinformation. Den generella informationen finns nu samlad i ett dokument som är tillgängligt i pdf-format på RCCs webbplats.