Jag kan nu summera mitt tredje år som chef på RCC. Det har varit händelserikt. Årets sista veckor har vi också begåvats med ett nytt namn, RCC Mellansverige, och det tycker jag är bra. Namnet känns mer jämlikt och det passar bra när vårt huvuduppdrag är en mer jämlik cancervård. Tyvärr blir det knappast vårt namnbyte som man kommer att minnas från detta underliga år.
Nyheter
RCC följer årligen upp om användningen av nya cancerläkemedel följer EMAs godkända indikationer och NT-rådets rekommendationer. Uppföljningen ska identifiera eventuella regionala skillnader i användning och implementering i syfte att eftersträva en optimal och jämlik tillgång till cancerläkemedel i hela landet. Regionernas inrapportering måste dock bli mycket bättre för att regionala jämförelser ska bli meningsfulla.
En färsk uppföljning av hur covid-19-pandemin påverkat cancerområdet under hösten visar samma nedgång i antalet upptäckta nya cancerfall som under vårens pandemivåg. Även screeningen med mammografi och gynekologisk cellprovtagning är påverkad.
Hur många av alla som insjuknar i cancer har utretts enligt standardiserade vårdförlopp? Och hur många av de SVF-utredda patienterna har fått starta sin behandling inom angiven tidsram? Svaren finns nu lätt åtkomliga i RCCs nya SVF-statistik.
Tidningen Dagens Medicin har utsett Universitetssjukhuset Örebro till Sveriges bästa universitetssjukhus för andra året i rad. DM utser varje år de bästa sjukhusen i tre olika klasser – universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Även sjukhusen i Gävle, Hudiksvall, Bollnäs och Lindesberg rankades högt i respektive klass.