Region Sörmland först ut med organiserad prostatacancertestning i Mellansverige
Nu är den första regionen i vår sjukvårdsregion igång med Organiserad prostatacancer (OPT). Först ut från startblocken är Region Sörmland.
Prostatacancer är den vanligaste cancersjukdomen i Sverige och den som orsakar flest dödsfall bland svenska män. Prostatacancer har en mycket lång symtomfri, lokaliserad fas, då den vanligtvis kan botas, medan den kan vara mer svårbehandlad när den ger upphov till symtom. Socialdepartementet gav år 2018 Sveriges kommuner och landsting (nuvarande Sveriges kommuner och regioner, SKR) i uppdrag att standardisera och effektivisera PSA-testningen genom att starta ett pilotprojekt för Organiserad ProstatacancerTestning (OPT).
OPT bygger på att män mellan 50–74 år får tydlig information om fördelar och eventuella nackdelar med prostatacancertestning och därefter kan besluta sig om de vill delta. Att informationen går ut till alla män i åldersgruppen bidrar till att OPT kan göra cancervården mer jämlik.
- Organiserad prostatacancertestning (OPT) är ett viktigt pilotprojekt som undersöker förutsättningarna för nationell prostatacancerscreening. Det nya som har hänt de senaste åren är att man förutom blodprovet PSA även använder magnetkameraundersökning som ett komplement i utredningskedjan för att hitta cancer i prostatakörteln. Med enbart förhöjt PSA är risken ganska stor att man hittar prostatatumörer som inte utgör ett hot mot livhanken, säger RCC Mellansveriges verksamhetschef, Johan Ahlgren.
Med satsningen på OPT bör tidigdiagnostiken av prostatacancer kunna effektiviseras och överdiagnostiken minska. På sikt är målet att det även ska minska dödligheten i prostatacancer.
- Om OPT ska kunna bedrivas på ett effektivt sätt utan att belasta sjukvården behövs ett välutvecklat IT-system som stödjer testningen, då kan OPT i det långa loppet även spara resurser åt sjukvården, tillägger Johan Ahlgren.
Nyckeln har varit viljan att arbeta åt samma håll
En av de som varit involverad i Sörmlands uppstart av OPT är Sarab Shabo, projektledare och onkolog på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
- Det känns bra att vi är igång med OPT och vi har jobbat hård för att kunna starta Pilotprojektet. Vi har samarbetat väl med RCC Mellansverige för att kunna driva det här projektet och vi har duktiga och engagerade kollegor som har sett till att det ska fungera. Det viktigaste för att komma igång har varit viljan att arbeta åt samma håll tillsammans. Det största utmaningen inför starten var att få alla pusselbitar på plats framför allt IT och juridiska frågor, säger Sarab.
Sarab lyfter också att det finns ett mervärde i att göra patienter och medborgare tryggare med hjälp av testsvaren från OPT.
- Personligen tycker att det är bra att vi har startat upp OPT, jag hör på de patienterna som jag har ringt efter Magnetkameraundersökningen, hur glada de blir när de höra svaret när MR varit bra. Så vinsten från OPT är inte bara hitta behandlingskrävande cancer utan även en stor vinst för alla som lämnar ett PSA och får ett positivt svar (normalvärde).
Läs mer om OPT Mellansverige