Skriftliga rutiner behövs för att barn som närstående ska få det stöd de har rätt till

Sidan publicerades 15 april 2024

När någon får cancer påverkas hela familjen, även barnen. Vårdens lagstadgade uppgift är att hjälpa den sjuke men också att uppmärksamma barn som närståendes behov.

Hälso- och sjukvårdslagen och barnkonventionen lyfter vikten av att barn som närstående får information råd och stöd när någon nära har fått cancer. RCC Mellansveriges sjukvårdsregionala arbetsgrupp skickade ut en digital enkät till personal inom cancersjukvården i Mellansverige för att undersöka hur de uppfattar uppdraget samt för att inventera personalens kunskap, behov och önskemål.

- I och med att den lag som finns, så har vi en skyldighet att se till att barn får information, råd och stöd när en närstående blir sjuk i cancer, så ville vi undersöka hur man jobbar med barn som närstående i våra regioner, säger Johanna Joneklav, ordförande i RCC:s arbetsgrupp för barn som närstående.

Finns förbättringsområden

Utifrån en första anblick på enkätsvaren ser resultatet positivt ut. Man kan dra slutsatser att rutiner finns, och att medarbetarna följer lagen. Men vid genomläsning av fritextsvaren i enkäten kan man se att det finns ett flertal förbättringsområden.

  • Skriftliga rutiner verkar saknas och att det hänger mer på enskild medarbetares intresse av frågan.
  • Det är varierande i vilken mån information delas till vuxna och barn. Detta är en utmaning i den patientnära vården men det är chefers ansvar att möjliggöra uppdraget för medarbetarna
  • Kunskapen om lagen, det gemensamma ansvaret som delas av all sjukvårdpersonal och de redan existerande rutinerna behöver bli mer kända på arbetsplatserna, säger Johanna.
  • Det behöver finnas en tydlig, skriftlig rutin på varje arbetsplats där det framkommer vem som gör vad och i vilket läge. Vem är det som fångar upp och frågar patienten om det finns ett barn som är närstående? Om patienten har barn, vad ger vi då för typ av stöd till barnet? Vilken information är det vi ska ge ut?

För att kunna förbättra arbetet kring barn som närstående och känna att man kan utföra sitt jobb på ett bra och rätt sätt krävs också utbildning för personalen.

- Det är något som vi också sett i resultatet från enkäten. Det är många som själva känner att de saknar kunskapen för att utföra sitt jobb på ett bästa möjligt sätt. Det handlar dels om att utbilda sig eller åka på utbildningsdagar, dels om att man måste hitta ett arbetssätt där man med sina kollegor där man kan dela med sig och lära sig av andras erfarenheter, säger Johanna   

RCCs arbetsgrupp vill nu uppmana alla verksamhetschefer att arbeta med att upprätta skriftliga rutiner som all personal måste följa, för att se till att barn som närstående ska få den information, råd och stöd som de behöver.

Läs sammanfattningen av enkätresultatet