Webbutbildning ska öka kunskap om solens påverkan
Hudcancer är en av de cancerdiagnoser som ökat mest i Sverige de senaste åren. Solen och hur mycket man utsätter sig för dess UV-strålning är den främsta riskfaktorn för hudcancer. RCC Mellansverige, i samarbete med Region Värmland, erbjuder därför en webbutbildning som ska öka kunskapen om solens påverkan på hälsan och hur man som vårdpersonal förmedlar den kunskapen till patienter.
Anita Skoogh är programledare för webbutbildningen Så påverkar solen hälsan. Foto: Region Värmland.
En rapport från Strålsäkerhetsmyndighetens vetenskapliga råd för UV-frågor visar att Sverige har bland de högsta incidenstalen för hudcancer i världen. Det är bara Australien och Nya Zeeland som har högre.
– Med tanke på var Sverige ligger geografiskt och hur förhållandevis svag sol vi har jämfört med många andra länder så borde vi inte ha världens tredje högsta incidenstal, säger Cristina Hendre, hudläkare på Centralsjukhuset i Karlstad och processledare för hudcancer i Mellansverige.
Att utsätta sig för solens UV-strålning utan ordentligt skydd är den främsta riskfaktorn för hudcancer. Det är dessutom den enda vi själva kan påverka.
– Ärftlighet och hudtyp är också riskfaktorer, men eftersom de inte går att påverka så är det viktigt att vi har kunskap om hur solens strålning påverkar vår hälsa och hur vi bäst skyddar oss. Och det är förstås viktigt att börja prata om detta i tidig ålder, men även som äldre är det aldrig för sent att ändra sina solvanor, säger Cristina Hendre.
Webbutbildning på cancercentrum.se
I Region Värmland har man arbetat aktivt med solprevention under de senaste 10 åren. Anita Skoogh är sjuksköterska och var 2019 med och lanserade den webbutbildning som nu finns tillgänglig här på cancercentrum.se.
– Det började som ett projekt. Vi åkte runt till olika BVC och informerade nyblivna föräldrar om hur de på bästa sätt skyddar sina barn mot solens UV-strålning. Utifrån Mellansveriges cancerpreventionsplan föddes därefter en idé om att ta fram en webbutbildning som kunde utbilda personal inom hälso- och sjukvården i just solvanor, berättar Anita Skoogh.
Webbutbildningen togs fram av Anita och hennes kollegor i samarbete med Region Värmlands kommunikationsavdelning. Anita själv blev programledare för utbildningen.
– Inspelningen gjordes med hjälp av en medieproducent som coachade mig på ett mycket proffsigt sätt. Det var ett ovant och pirrigt uppdrag men vi hade roligt under tiden, berättar Anita Skoogh.
Utbildningen är uppbyggd av informerande avsnitt blandade med sekvenser där man får besvara ett antal kontrollfrågor.
– Tanken med utbildningen var att nå ut med grundläggande information om solvanor som vi som vårdpersonal borde känna till – både för vår egen del men främst för att kunna hjälpa patienter och andra vi träffar i vårt arbete, säger Anita Skoogh avslutningsvis.
Webbutbildningen går att nå här:
Webbutbildning: Så påverkar solen hälsan