Cancerplan 2022–2024 godkänd och redo att användas
Sjukvårdsregion Mellansveriges cancerplan har under det senaste året genomgått en uppdatering. Den nya versionen godkändes av Samverkansnämnden i oktober 2021 och har nu även godkänts av samtliga sju regioner i sjukvårdsregionen. Den nya versionen gäller från och med i år till och med år 2024.
Cancerplan 2022–2024, innehåller en del nyheter. De utvecklingsområden som fanns med i tidigare version (2019–2021) finns fortfarande med, men med modifierade och nya aktiviteter.
Ett nytt kapitel om barn och unga har tillkommit samt fyra delkapitel. Dessa berör tidig upptäckt i primärvården, ärftlig cancer, Individuell patientöversikt och cancerläkemedel.
Samma struktur som tidigare
Cancerplan 2022–2024 är strukturerad på samma sätt som tidigare version. Varje kapitel är uppbyggt med en kort bakgrund, beskrivning av nuläget och en framåtblickande del som beskriver hur arbetet ska bedrivas. Det finns även en tabell med prioriterade aktiviteter.
Eftersom cancerplanen är sjukvårdsregional och gäller för alla sju regioner i Mellansverige är den formulerad på en övergripande nivå och beskriver inte områdena i detalj. Behov och förutsättningar skiljer sig åt mellan regionerna vilket innebär att implementeringen av cancerplanen görs på olika sätt. RCC Mellansverige och regionerna tar fram egna handlingsplaner som konkretiserar hur och av vem cancerplanens aktiviteter ska genomföras.
– De senaste två åren har visat på behovet av samarbete på alla nivåer, både i Sverige och i omvärlden. Sjukvårdsregion Mellansverige är inget undantag och jag ser Cancerplan 2022–2024 som en mycket viktig vägbeskrivning framåt. Planen innehåller gemensamma satsningar för att förebygga, bota och lindra cancerbördan för våra två miljoner invånare, säger Johan Ahlgren, verksamhetschef på RCC Mellansverige.
Den uppdaterade cancerplanen hittar du här:
Cancerplan Mellansverige
Hur gick arbetet med Cancerplan 2019–2021?
Regionernas och RCCs arbete med den tidigare versionen, Cancerplan 2019–2021, har inneburit en hel del utvecklingsarbete inom cancervården. Utöver regionernas kontinuerliga arbete med registerdata och utveckling av vårdprocesser i enlighet med de nationella vårdprogrammen har man bland annat genomfört aktiviteter kring Min vårdplan via 1177.se och Individuell patientöversikt (IPÖ).
– Trots att covid-19-pandemin satt käppar i hjulet för många aktiviteter är det glädjande och imponerande att se att utvecklingsarbetet ändå gått framåt, konstaterar Annika Larsson, verksamhetsutvecklare på RCC Mellansverige, som koordinerat revideringsarbetet.
Det gäller bland annat aktiviteterna för tidig upptäckt, vilket inkluderar såväl screeningen för tjock- och ändtarmscancer och livmoderhalscancer som tidig upptäckt av hudcancer och organiserad prostatacancertestning (OPT). Dessa områden finns kvar i Cancerplan 2022–2024 eftersom arbetet ännu inte nått ända fram.
Arbetet med en utvecklad cancerrehabilitering har varit utmanande, men en positiv utveckling är att alla regioner nu har hälsoskattningen kopplad till journalsystemet. Detta ökar förutsättningarna för patienter att få sitt rehabiliteringsbehov bedömt. Införande av multidisciplinär konferens (MDK) för avancerade och mycket avancerade rehabiliteringsbehov i regionerna har påbörjats, men finns ännu inte i alla regioner eller för alla cancerdiagnoser.
RCC har ett delansvar för cancervårdens kompetensförsörjning. På grund av pandemin har fysiska regiondagar och andra kompetenshöjande aktiviteter RCC vanligtvis arrangerar tvingats ställas in eller skjutas upp. Å andra sidan har RCC Mellansverige kompenserat genom att anordna ett flertal digitala kompetenshöjande aktiviteter, så som webbsändningar och webbutbildningar.