Som underlag till den fortsatta nivåstruktureringen inom sjukvårdsregionen tar RCC Mellansverige varje år fram en rapport om läget inom de nivåstrukturerade cancerdiagnoserna. Årets rapport inkluderar 16 cancerdiagnoser för vilka det finns beslut eller rekommendationer om olika grader av nivåstrukturering.
Nyheter
Regeringen och SKR har träffat en överenskommelse för 2022 om insatser för en jämlik, effektiv och tillgänglig cancervård i Sverige, i linje med den svenska cancerstrategin och regeringens långsiktiga inriktning för det nationella arbete med cancervården.
Det är ett ganska vanligt grepp att man inleder olika jul- eller sommarbrev med att tiden går så fort. Nu har det hänt igen men jag ska inte klaga denna gång. Det innebär ju på något sätt att år två med covid-19 farsoten, dvs 2021, har snabbspolats. Visserligen fick vi under drygt en månad efter den 29 september, då restriktionerna avskaffades, känna känslan av att det äntligen var över. Vi kom snabbt ner på jorden igen med rapporter om rusande smittotal från Belgien, Danmark och Norge med flera. För att inte tala om den ännu mer smittsamma omikronvarianten som för närvarande sprider sig över Europa. Det blev ”som vanligt” igen. Ovissheten råder, hur blir det nu med alla möten under våren?
Med hjälp av RCC Mellansveriges topplista för canceranmälningar har kliniker möjlighet att följa utvecklingen av sin inrapportering till cancerregistret. Listan är begränsad till kliniker med tio eller fler fall under aktuell redovisningsperiod.
Vad är anledningen till att man inte lyckas få bukt med de långa ledtiderna inom cancervården? Och vad är hemligheten för de som har lyckats?
Just nu pågår ett omfattande arbete på såväl nationell som regional nivå för att stärka och ytterligare öka kvaliteten inom barncancervården. Inom flera delar av barnsjukvården har man länge arbetat hårt för att övergången från barn- till vuxensjukvård ska bli så smidig och bra som möjligt, med fokus på barnet och dess familj.
RCC Mellansverige har sedan 2019 bedrivit en satsning på lokal patientsamverkan, i syfte att främja patientföreningarnas möjlighet att samarbeta med varandra och verka för ett ännu bättre stöd för patienter och närstående. Satsningen fortsätter även under 2022.
Hälften av de sex projekt som Cancerfonden finansierar inom sin särskilda utlysning inom strålbehandling leds av forskare i Göteborg. I särklass störst bidrag, 21 miljoner kronor, får Jan Nyman för ett projekt som kombinerar strålbehandling och nya läkemedel, som exempelvis immunterapi.
Vår uppfattning är att trötthet och allmän sjukdomskänsla inte bör vara ingångskriterier för SVF för lungcancer, skriver Hans Hägglund, ordförande för RCC i samverkan, i en replik till Lungcancerföreningens debattartikel på dagensmedicin.se.