Moa Ekstrand blir årets kontaktsjuksköterska i Mellansverige 2023
Utmärkelsen årets kontaktsjuksköterska i sjukvårdsregion Mellansverige går till Moa Ekstrand, som arbetar på Hematologimottagningen i Falun som sjuksköterska/kontaktsjuksköterska.
Vill du börja med att berätta om dig själv? Vem är du och vad är din roll?
Jag bor i Borlänge tillsammans med min man, våra två tonårsbarn och hund. Jag är utbildad sjuksköterska inom Hematologi och för tillfället varvar jag skola med arbete då jag läser till specialistsjuksköterska i Onkologi. Jag har arbetat med patienter med någon form av hematologisk sjukdom i 17 år. Det är ett roligt och utvecklade arbete där jag som sjuksköterska får ta stort ansvar.
Vad hoppas/tror du ligger till största grund för din nominering och ditt pris?
Först och främst vill jag säga att det känns otroligt fint att bli sedd och uppskattad för det jag gör. Cancerrehabilitering ligger mig väldigt varmt om hjärtat och jag har de senaste två åren arbetat hårt för att förbättra cancerrehabiliteringen, främst på min egen arbetsplats, men även inom Region Dalarna. Vi har bland annat fått till en rutin på min mottagning för hur och när vi använder hälsoskattning för cancerrehabilitering och hur vi följer upp den så att vi alla gör lika. För mig är det viktigt att oavsett vem av oss kontaktsjuksköterskor patienten träffar så ska kvaliteten på cancerrehabiliteringen vara densamma.
På min arbetsplats har jag varit drivande i att få till multidisciplinär konferens (MDK) i cancerrehabilitering. Det blir också ett utbildningstillfälle då vi vid varje MDK lyfter ett ämne.
Tillsammans med patient- och närståenderådet i Dalarna samt en till kontaktsjuksköterska har jag under 2023 planerat in fem föreläsningskvällar med olika teman inom cancerrehabilitering som är riktat till patienter och anhöriga, men även vårdpersonal som vill lära sig mer om cancerrehabilitering är välkomna. Föreläsningskvällarna är tänkt att öka förståelsen för vad cancerrehabilitering innebär och vad de kan förvänta sig under men även efter sin cancerresa. Hittills har vi fått mycket positivt gensvar.
Vad betyder din roll för cancervården?
Att varje enskild patient ska få den cancervård och rehabilitering den har rätt till.
Vad är det viktigaste med kontaktsjuksköterskans uppdrag?
Kontinuiteten, vara ett känt ansikte i allt det jobbiga. Finnas som ett stöd för patient och anhörig. Ge trygghet.
Vad ligger bakom ditt driv, ditt engagemang? Varifrån får du inspirationen?
När jag läste kontaktsjuksköterskeutbildningen som jag insåg att vi behövde lägga in en extra växel gällande cancerrehabiliteringen. Patienterna är mitt driv, att kunna ge patienten de bästa förutsättningarna att må så bra som möjligt före, under och efter behandlingen av deras cancersjukdom.
Vilka är framgångsfaktorerna för att få utrymmet från cheferna?
Jag har väldigt stöttande chefer och de ser mitt driv vilket är mycket värdefullt.
Vad hoppas du få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?
Jag vill fortsätta med föreläsningskvällarna även nästa år och tillsammans med Region Dalarnas lokala arbetsgrupp i cancerrehabilitering fortsätta kartlägga och utveckla cancerrehabiliteringen i hela Regionen.
Motiveringen lyder:
"Moa arbetar strukturerat och individanpassat för patienter och närståendes bästa genom att systematiskt använda hälsoskattningen. I samarbete med andra har hon tagit fram utbildning för målgruppen. Hon har även varit drivande i att införa MDK för cancerrehabilitering på sin klinik."