Lovisa Bergengren blir årets processledare i Mellansverige 2023

Sidan publicerades 24 maj 2023

Utmärkelsen årets processledare 2023 i sjukvårdsregion Mellansverige går till Lovisa Bergengren, överläkare i obstetrik och gynekologi i Örebro.

Stort grattis Lovisa, vill du börja med att berätta om dig själv? Vem är du och vad är din roll?

Jag har disputerat inom cervixscreening med HPV och har fortsatt med forskningsprojekt mestadels inom det området. Jag har alltid varit intresserad av ledning och utveckling och jag är både regional processledare för screeningen i Region Örebro län och dysplasiansvarig

 på kliniken. Utöver det har delat ordförandeskapet i arbetsgruppen för cervixprevention RCC Mellansverige men nu 2022 och 2023 har jag tagit över hela uppdraget.

 

Och nu har du blivit utnämnd till årets processledare i Mellansverige. Varför, tror du?

Kanske för att jag uppfattas som tillgänglig för att råda och hjälpa regionernas representanter i regionala arbetsgruppen (RAG) när det finns behov av det i de olika delarna av processen. Efter många år har jag rätt så god insikt i de utmaningar som finns inom processen vid implementering av nya delar i nationella vårdprogrammet men också i att arbeta i en process som har så många olika verksamhetsområden inblandade. Det är en utmaning att vara processledare i Mellansverige med tanke att vi är sju regioner med olika problem och behov. Jag är nog relativt orädd att konfrontera dessa och har jobbat mycket med att i nationella grupper lyfta problemen, och förstås även styrkor, som regioner av vår storlek i Mellansverige brottas med. Målet är ju att vi ska få en jämlik vård och att vi ska kunna sprida kunskap mellan regionerna så att detta arbete ska underlättas. Det tycker jag vi är bra på i vår RAG!

Varför antog du uppdraget som processledare?

Jag har varit med i gruppen sedan jag var Mödrahälsovårdsöverläkare en kort period 2011 och behöll uppdraget, då jag tycker det är både roligt och tillfredsställande att kunna jobba med prevention inom mitt yrke. Sedan så när min företrädare gick i pension från uppdraget var jag nog den som var mest intresserad av att leda gruppen. Att använda resurser effektivt och rättvist är viktigt för mig och jag gillar att försöka påverka.

Vad betyder din roll för cancervården?

Med en bra prevention minskar vi antalet kvinnor som drabbas av livmoderhalscancer och kan jag vara med och påverka så att preventionen blir bättre känns det viktigt och stimulerande. Min roll i det är ju att sprida kunskap och ge råd till de som sitter i processen runtom i Mellansverige. Att ha en samordnande roll som ser till att få en så snabb implementering som möjligt vid förändringar till det bättre i processen är viktigt. 

Vad är det viktigaste med ditt uppdrag?

Att sprida kunskap, att vara lite på med blåslampan, att peppa och stötta de regioner som behöver det, beroende på var de är i processen. Att representera Mellansverige i de nationella grupper som jag sitter med i samt återrapportera från dessa konstellationer till gruppen.

Vad hoppas du få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?

Då allt vårt arbete ska vara vetenskapligt förankrat så vet vi också att vi inte har evidens för allt. I höst ska vi, Örebro, tillsammans med Uppsala, tack vare vår RAG starta ett forskningsprojekt som förhoppningsvis kommer att kunna ge svar på om uppföljning av PAD-verifierad LSIL i cervix kan följas utan läkarbesök, och då alltså spara ett läkarbesök som är något av en bristvara i många regioner. Med det sagt hoppas jag att vi kan jobba mer med att finna svar på de delar vi inte vet än, och skapa samarbeten över regiongränserna.

Det är ett svårt uppdrag att vara processledare för sju regioner. Vilket råd skulle du ge nya, eller mindre erfarna processledare?

Fråga andra om råd, kanske dela uppdraget med någon? Arbeta som om hela gruppen är ett team. Ge inte upp!

Hur ser resten av året ut för din vårdprocessgrupp?

Vi har ett uppdaterat vårdprogram med många förändringar. Bland annat ska vi ha utökad genotypning för HPV och det kräver nya instrument inom laboratorierna och nya IT-lösningar. Att få det implementerat är det som ligger högst på agendan. Nu initialt är det framför allt att se till att alla har påbörjat processerna som krävs för att det ska gå att införa.

Ett nationellt generiskt kallelsesystem ska införas i alla regioner och det likaså, är ett arbete som kräver stora insatser för varje region och där kan vår processgrupp ta hjälp av varandra, dela erfarenheter, skapa kontaktvägar och jag som ordförande se till att de problem vi stöter på i Mellansverige lyfts i nationella sammanhang.

Motiveringen lyder:

"Med smittande engagemang, konstruktiva förslag och hög kompetens driver Lovisa på bästa sätt våra sju regioner i Mellansverige framåt med införandet av en jämlik nationell cervixcancerprevention. Lovisas ledarskap och stöd till processen utgör en positiv förebild för kunskapsstyrningen."