Malin Engelmark tillträder som ny chef för Regionalt Biobankscentrum (RBC) Mellansverige
RBC har rekryterat Malin Engelmark som ny RBC-chef. Malin kommer tidigare från uppdrag som enhetschef vid Uppsala universitet.
Malin tillträde som ny RBC-chef den 4 augusti och har haft en intensiv första period på nya arbetet.
- Min första tid har varit rolig, intensiv och lärorik. Mitt fokus har varit att genomföra inledande ”lära känna”-samtal och lyssna mycket. Det är viktigt för mig att få veta mer om vad som är bra och vad som kan bli bättre. Tillsammans har vi ringat in det RBC hittills uppnått under året samt vilka mål som återstår under hösten, säger Malin.
Malin har sedan tidigare en bred erfarenhet från olika områden, så som forskning, utbildning, hälso- och sjukvård samt biobanksverksamhet. Tidigare arbetsplatser inkluderar Uppsala universitet, Socialstyrelsen, Uppsala biobank och Region Uppsala.
- Som RBC-chef för Mellansverige kan jag på ett fint sätt sammanfoga mina tidigare erfarenheter och samtidigt lära mig mycket nytt. Att få denna möjlighet i ett läge, med en ny biobankslag, känns otroligt inspirerande, tillägger Malin.
I rollen som chef för RBC Mellansverige kommer hon att ansvara över verksamheten, uppdraget, personalen och budgeten. Rollen omfattar även ett nationellt, regionalt och lokalt arbete inom biobankslagen och biobanksinfrastrukturen. Som RBC-chef sitter hon även med i RCC:s ledningsgrupp.
Finns utmaningar framöver
Trots framsteg och positiva ambitioner påpekar Malin att det finns en del utmaningar efter införandet av den nya biobankslagen.
- Det återstår en hel del efterarbete efter införandet av nya biobankslagen. Nu börjar frågorna komma in från verksamheterna och det är ett centralt fokus. Under hösten kommer vi även behöva fortsätta med det som prioriterades lägre i våras samt utvärdera de förändringar som införts. Vi jobbar hela tiden, inom tre olika plan; regionalt, nationellt och lokalt, med nya processer. Det är utmanande att verka inom en sådan komplex och mångfacetterad verksamhet.
Vad ser du mest fram emot i din nya roll som RBC-chef?
- De övergripande målen för all biobanksverksamhet är att bidra till bättre vård och behandling. För att vi ska kunna rädda liv samt förbättra hälsa och livskvalitet behöver biobanksprov kunna användas på ett enklare sätt inom forskning, klinisk prövning, metodutveckling, utbildning och innovation. Vi vill jobba helt digitalt inom gällande lagar och etiska regelverk, men utan onödig administration. Bland annat har vi under våren arbetat i det nationella införandeprojektet om en ny biobankslag. Det har bland annat inneburit framtagande av nytt informations- och utbildningsmaterial, utbildning av personal samt anpassningar av nuvarande rutiner, arbetsprocesser och dokumentation. Samtidigt bygger vi upp en ny regional roll som IT-stöd inom Mellansverige i nära samarbete med den nationella utvecklingen av svenska biobanksregistret. Jag ser fram emot att få jobba vidare tillsammans med detta lokalt, regionalt och nationellt för att nå de gemensamma målen.