Varje år får cirka 3 000 kvinnor i Sverige en gynekologisk cancerdiagnos – livmoderhalscancer, livmodercancer, äggstockscancer, vulvacancer eller vaginalcancer – och incidensen ökar. En femårig tvärsnittsstudie, baserad på Cancerregistret och patientenkäter, visar signifikanta skillnader i hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL) mellan inrikes och utrikes födda kvinnor med gynekologisk cancer.
Nyheter
Fler patienter får nu tillgång till verktyget Min vårdplan i 1177, oavsett cancerdiagnos. Det görs möjligt genom nya diagnosövergripande Min vårdplan i cancervården. Verktyget riktar sig främst till patienter med diagnoser där det ännu inte tagits fram en vårdplan.
Varje år får cirka 1 300 personer i Sverige en njurcancerdiagnos. Med Min vårdplan njurcancer får de nu på ett samlat ställe tillgång till generell och individanpassad information, filmer om behandlingar samt möjlighet till direktkontakt med vården under hela vårdkedjan.
Patienter upplever att Min vårdplan cancer ökar deras kunskap om den egna sjukdomen, men att verktyget behöver bli smidigare att använda digitalt. Nu skapas fler mötesplatser för att lyfta patientens perspektiv i utvecklingen av Min vårdplan.
I den reviderade versionen har de flesta diagnosanpassade och generella texter uppdaterats, och nytt formulär om tarmfunktion finns på plats.
Verksamheterna för kontaktsjuksköterska och Min vårdplan växer. Nu bildas två nya arbetsgrupper för att stärka områdena.
I slutet på juli, början på augusti hålls Stockholm Pride. Och i år finns RCC Stockholm Gotland på plats med en programpunkt i Pride House. Här kommer man presentera verksamheten och gå djupare in i två specifika projekt kring jämlik vård. Möjligheten för deltagare att dela erfarenheter och olika perspektiv kommer finnas genom så kallade rundabordssamtal.
Flera medarbetare på RCC Stockholm Gotland ligger bakom en artikel som nyligen publicerats i International Journal of Environmental Research and Public Health. Den bygger på en kvalitativ studie om personer med intellektuell funktionsnedsättning, invandrare, ungdomar och unga canceröverlevares uppfattning om kodexen mot cancer.
Med stöd av den nationella satsningen på barncancer 2019–2022 har barncancercentrum och Astrid Lindgrens Barnsjukhus drivit ett hundratal förbättringsinsatser för den regionala barncancervården. Arbetet har varit medarbetardrivet och involverat många medarbetare, olika professioner och verksamheter. Det har resulterat i en mängd förbättringar med nytta för både patienter och deras familjer, men har också utvecklat arbetet på vårdgolvet och andra delar av verksamheten.
Sedan 2020 har Regionala cancercentrum i samverkan, RCC, genomfört en omfattande genomgång av barncancervården i Sverige. Satsningen har bland annat resulterat i att uppföljningsmottagningar, som kan underlätta övergången från barn- till vuxenvård för tidigare barncancerpatienter, nu finns över hela landet.
Alla patienter med cancer ska erbjudas en fast kontakt vid den cancervårdande kliniken. Det rekommenderade den nationella cancerstrategin från 2009. Kontaktsjuksköterskan är i dag nyckelpersonen i mötet med patienter och deras närstående i cancervården.
Nu är det dags att nominera vem som ska bli årets kontaktsjuksköterska 2023! RCC uppmärksammar kontaktsjuksköterskans viktiga roll varje år genom att utse Årets kontaktsjuksköterska.
Nu lanserar RCC den nationella Min vårdplan myelom. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.
Idag lanserar RCC en nationell Min vårdplan för ALL hos barn. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se. Det är den första Min vårdplan som riktar sig till barn och deras närstående.
Idag lanserar RCC en nationell Min vårdplan för skelett- och mjukdelssarkom. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och för pappersutskrift på www.cancercentrum.se.
I en ny vetenskaplig artikel ges en bild av pandemins påverkan på cancervården ur kontaktsjuksköterskornas perspektiv. —Det som överraskade mig mest var de stora skillnaderna i hur kontaktsjuksköterskorna upplevt pandemins första våg, säger Ellen Brynskog, en av författarna till artikeln.
Under kommande månader lanserar RCC nationell Min vårdplan för inte mindre än sex cancerdiagnoser. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på www.cancercentrum.se.
Sedan 1 februari är Claire Micaux, Stockholm, ny nationell samordnare för Min vårdplan cancer. Nu leder hon ett nationellt nätverk som arbetar med målet att införa Nationell Min vårdplan i alla verksamheter som behandlar patienter med cancer.
För att uppmärksamma kontaktsjuksköterskans roll och funktion inom cancervården kommer varje Regionalt cancercentrum att utnämna "Årets kontaktsjuksköterska". Utmärkelsen kommer att delas ut digitalt den 18 maj 2022, vid Regionala cancercentrums nationella konferens.
Idag lanserar RCC Min vårdplan urinblåsecancer, den sjunde diagnosspecifika Min vårdplan enligt nationell modell. Innehållet publiceras digitalt via 1177 och i pappersformat på www.cancercentrum.se.