Till regionspecifikt innehåll

Nationella vårdprogram cancer

Nationella vårdprogram inom cancervården ska bidra till en jämlik och god vård till alla patienter, oavsett bostadsort, kön och socioekonomisk status.

De nationella vårdprogrammen bygger på bästa medicinska kunskap och ger rekommendationer om utredning, behandling, omvårdnad, rehabilitering och uppföljning av patienter.

Vårdprogrammens huvudsakliga målgrupp är professionen, men många läsare är också patienter, närstående, politiker och andra som är berörda av svensk cancervård.

Rekommendationerna i vårdprogrammen är uttryckta med bör och inte med ska, eftersom det inte finns någon lagstadgad skyldighet att följa ett vårdprogram.

Vårdens skyldigheter regleras bland annat i hälso- och sjukvårdslagen (2017:30). Den anger att målet med hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen samt att hälso- och sjukvårdsverksamhet ska bedrivas så att kraven på en god vård uppfylls. De nationella vårdprogrammen ger rekommendationer för hur vården ska utföras för att uppfylla det. Dessa rekommendationer bör därför i väsentliga delar följas för att man ska kunna anse att sjukvården lever upp till hälso- och sjukvårdslagen.

Primärvården har enligt hälso- och sjukvårdslagen ett särskilt ansvar för att tillhandahålla förebyggande insatser utifrån såväl befolkningens behov som patientens individuella behov och förutsättningar (13 kap.).

I lagen anges också att hälso- och sjukvården har särskilda skyldigheter att beakta barn som närstående och ge dem information, råd och stöd (5 kap. 7 §).

Enligt vårdgarantin (9 kap. 1 § hälso- och sjukvårdslagen) är vårdgivaren skyldig att erbjuda patienter kontakt och åtgärder inom vissa tider. De standardiserade vårdförlopp som RCC har tagit fram och som regionerna har beslutat att följa anger kortare väntetider som dock inte är en del av vårdgarantin.

Annan relevant lagstiftning som berör cancervården är patientlagen och patientrörlighetsdirektivet.

Patientlagen (2014:821) anger att vårdgivaren ska erbjuda patienten anpassad information om bland annat möjliga alternativ för vård, förväntade väntetider, risker för biverkningar och metoder för att förebygga sjukdom eller skada. Patienten har också rätt att få information om att hen har möjlighet att själv välja mellan likvärdiga behandlingar, att få en ny medicinsk bedömning och att få en fast vårdkontakt (3 kap. 1–2 §).

Sedan 2010 finns en lagstadgad rätt till fast vårdkontakt i patientlagen (6 kap.). Den lagstadgade fasta vårdkontakten kan vara t.ex. en kontaktsjuksköterska eller läkare.

Enligt det så kallade patientrörlighetsdirektivet ska vårdgivaren också informera om patientens rättighet att inom hela EU/EES välja och få ersättning för sådan vård som motsvarar vad som skulle kunna erbjudas i Sverige. Praktisk information om detta, till exempel hur och när ersättning betalas ut, finns på sidan om planerad vård utomlands hos Försäkringskassan.

Nationella vårdprogram hittar du i RCCs Kunskapsbank

Stöd och instruktioner till vårdprogramgrupperna

Vårdprogrammet ska skrivas enligt styrdokument och mall beslutade av RCC i samverkan. Till hjälp för grupperna finns en manual med skrivinstruktioner och ett antal generiska texter samt en checklista som stöd för att stärka patientperspektivet i vårdprogrammet. 

Styrdokument (pdf, nytt fönster)

Manual för att skriva vårdprogram (pdf, nytt fönster)

Malldokument (worddokument)

Checklista för patientperspektiv i nationella vårdprogram (pdf, nytt fönster)

Vårdprogram på remissrunda

Nya och reviderade vårdprogram går på remiss vid fyra tillfälllen per år.

Kunskapsstöd på remiss

Utvärdering av vårdprogram

För att få kunskap om hur vårdprogrammen används och kan förbättras genomförde RCC i samverkan under 2023 en utvärdering. Utvärderingen ligger till grund för utvecklingsarbete under 2024.

Rapport: Utvärdering av de nationella vårdprogrammen (pdf, nytt fönster)

Nyhet om utvärderingen

Äldre versioner av vårdprogram

Vi publicerar endast de gällande versionerna av vårdprogrammen. För att få tillgång till tidigare versioner, kontakta info@cancercentrum.se

Regionspecifikt innehåll

  • Mellansverige
  • Norr
  • Stockholm Gotland
  • Syd
  • Sydöst
  • Väst

Nationella vårdprogramhandläggare vid RCC Norr

porträtt

Åsa Johansson

handläggare nationella vårdprogram och Min vårdplan

RCC Norr

För regionala frågor om vårdprogram:

Annika Asketun

enhetschef

RCC Sydöst

Sara Sterneberg

produktägare

RCC Sydöst

Regionala medicinska riktlinjer

Tillämpningar av nationella vårdprogram kallas i Västra sjukvårdsregionen regionala medicinska riktlinjer. 

Ta del av regionala medicinska riktlinjer här.