Lungcancerscreening som pilotstudie i norr och väst
En pilotstudie planeras i Västra Götalandsregionen och Region Västerbotten för att testa lungcancerscreening. Bakom studien står RCC Norr, RCC Väst, Umeå universitet och Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.
Studien omfattar ett slumpmässigt urval av personer i åldrarna 50-74 år i respektive region. Syftet är att undersöka genomförbarheten av lungcancerscreening i svensk sjukvård och få mer kunskap kring målgruppens acceptans och intresse för att delta. Målet är att undersöka 1 000 personer i Region Västerbotten och 1 000 personer i Västra Götalandsregionen inom ramen för studien.
Studiens upplägg
Studien består av två delar. I den första delen får ett slumpmässigt urval av personer erbjudande om att svara på en digital hälsoenkät. De som uppfyller vissa kriterier för rökvanor under sin livstid får möjlighet att delta i den andra delen av studien. I studiens andra del kommer deltagarna att erbjudas en lungröntgen med lågdos-datortomografi för att upptäcka eventuell cancer i ett tidigt skede då sjukdomen enklare kan behandlas.
Nyheter
Screening för lungcancer? Ny pilotstudie på gång i väst och norr
Frågor och svar för studiedeltagare
Du behöver vara mellan 50 och 74 år och folkbokförd i Västerbotten eller Västra Götaland. Du behöver också komma med i det slumpmässiga urval av personer som får ett brev med ett erbjudande om att delta. Du behöver fylla i en hälsoenkät som du når digitalt via brevet och uppfylla vissa kriterier som baseras på dina svar på enkäten. När du fyllt i enkäten får du direkt besked om du erbjuds att delta i den andra delen av studien eller inte. Du som uppfyller kriterierna kommer att få en kallelse till lungröntgen. Du kan inte överlåta erbjudandet om att delta i studien till någon annan.
Det är inte bara rökare som drabbas av lungcancer men nästan all lungcancer beror på rökning. Eftersom rökare utgör en högriskgrupp för lungcancer och det idag finns forskning som visar att screening gör nytta för denna grupp så fokuserar studien på denna grupp. Lungcancer är ovanligt före 40 års ålder och utvecklas långsamt. De flesta som får sjukdomen är runt 70 år. Studiens åldersintervall på 50-74 års ålder är valt för att möjliggöra tidig upptäckt.
Vi vill att så många som möjligt svarar på enkäten eftersom svaren ger oss värdefull information om intresset och acceptansen för att screenas för lungcancer. Dina svar är alltså viktiga även om du inte röker eller har rökt.
Rökning ger en ökad risk att få lungcancer. Lungröntgen kan upptäcka lungcancer i ett tidigare skede då möjligheten till botande behandling är bättre. Att delta i studien ger dig fördelen att upptäcka eventuella förändringar på dina lungor tidigt, samtidigt som du bidrar till forskningen om lungcancer.
Nej, det går inte. Pilotstudien slumpar fram invånare i Västerbotten, och varje erbjudande är personligt. En viktig del i studien är att se vilka människor vi når – därför är det viktigt att precis den person som slumpats fram också svarar på sin enkät.
Ju mer en person rökt under sitt liv desto högre är risken för lungcancer. Den här pilotstudien riktar sig till individer med hög risk att få lungcancer. Tidigare forskning har visat att screening av den typ som erbjuds i studien kan hjälpa dessa personer. Därför behöver pilotstudien också använda sig av samma gräns för alla deltagare. Om du röker nu och vill läsa mer om vilket stöd just din region erbjuder för att sluta kan du läsa mer på 1177.se/sluta-roka.
Du kan inte få lungröntgen inom ramen för denna studie om du inte uppfyller kriterierna. Om du känner besvär från dina lungor ska du på vanligt sätt kontakta din hälsocentral.
Röntgenundersökning av lungorna utförs med lågdos-datortomografi. Vid undersökningen får du ligga på en brits som förs igenom den ringformade öppningen på datortomografen. Undersökningen tar några minuter och gör inte ont. Hela besöket tar ungefär 20 minuter. Du får meddelande om undersökningsresultatet inom två till fyra veckor.
Du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt inför undersökningen. Du får äta och dricka som vanligt. Ta med dig kallelsen och legitimation. Före undersökningen ska du ta av dig alla föremål av metall.
I anslutning till din röntgenundersökning kommer du också att få lämna ett vanligt blodprov.
All strålning påverkar oss människor. Men den låga dos som screening-undersökningen ger är så liten att det inte bedöms som skadligt för dig som deltar.
Du får ingen ersättning för att delta i studien, för resekostnader eller utebliven inkomst.
På din kallelse står ett telefonnummer. Ring och meddela att du inte kan komma även om det är nära inpå, eftersom det ger någon annan en möjlighet att utnyttja din tid.
Om lungröntgen visar att du har en mindre förändring på dina lungor som behöver följas upp så kommer du att få en ny kallelse inom 6 eller 12 månader. Om lungröntgen visar något som kan misstänkas vara lungcancer kommer du att bli kontaktad direkt av en läkare. Du kommer då att erbjudas vidare utredning och behandling inom ramen för den vanliga sjukvården.
De allra flesta kommer att bli erbjudna en röntgen inom studien. Om den första undersökningen visar oklara förändringar kan du bli erbjuden en andra röntgen-omgång antingen 6 eller 12 månader efter den första undersökningen. De få personer som behöver utredas vidare kommer att remitteras till rätt specialist i den vanliga sjukvården.
När du väl fått ett erbjudande eller en kallelse fullföljer du studien som övriga deltagare även om du hinner fylla 75 år under tiden.
Om du röker nu och vill läsa mer om vilket stöd just din region erbjuder för att sluta kan du läsa mer på 1177.se/sluta-roka.
Är du orolig och har frågor om cancer kan du vända dig till Cancerrådgivningen. Kontakta din hälsocentral om du har symtom eller besvär.
Frågor och svar om studien
Planering av studien har pågått sedan våren 2023 och fortsätter under 2024. Vi räknar med att kunna bjuda in de första personerna att delta i studien i början av 2025.
Det är en pilotstudie i ett samarbete mellan RCC Väst och RCC Norr i Region Västerbotten och Västra Götalandsregionen. En annan studie pågår i Region Stockholm Gotland.
Studien beräknas pågå mellan åren 2024 och 2026. Dataanalys och resultatrapportering beräknas pågå under 2027-2028.
De första resultaten från studien kan troligen presenteras under första halvan av 2027.
Socialstyrelsen har i uppdrag att ta fram rekommendationer för nationella screeningprogram. Om och när ett screeningprogram för lungcancer införs behövs först en sådan rekommendation och sedan nationella beslut.
Alla rökare som svarar på enkäten erbjuds hjälp att sluta röka via 1177.se/sluta-roka oavsett om de uppfyller kriterierna för lungcancerscreening eller inte. Råd och stöd ökar möjligheterna att lyckas sluta röka och att förbli rökfri.
Ja, risken finns, men det är bland annat därför vi gör denna studie – för att undersöka acceptans och intresse hos målgruppen i fråga och för att se vilka grupper i samhället som vi kan behöva använda andra sätt för att nå vid eventuellt införande av nationell screening mot lungcancer.