Vulvacancer
Vulvacancer är en ovanlig cancersjukdom och cirka 150 personer insjuknar i Sverige varje år.
Cancern uppstår i vulva det vill säga på blygdläpparna, klitoris eller mellangården. Sjukdomen är vanligast bland kvinnor över 65 år och medelåldern för insjuknande är cirka 75 år. Vanliga symtom är ett sår eller knöl som inte läker, sveda, intensiv klåda och blödningar. I majoriteten av fallen behandlas sjukdomen med kirurgi, men det kan även behövas strålbehandling med eller utan cytostatika. Den relativa femårsöverlevnaden är 64 procent.
Orsakerna till vulvacancer är inte helt klarlagda, men infektion med det sexuellt överförbara humana papillomviruset är en riskfaktor samt hudsjukdomen lichen sclerosus.
Regionspecifikt innehåll
Regional patientprocessledare
Zuzana Kolkova
Regional patientprocessledare vulvacancer
Skånes universitetssjukhus
Regional vårdprocess vulvacancer
Vårdprocessen arbetar för att förbättra behandling, omvårdnad och uppföljning av patienter med vulvacancer. Sahlgrenska Universitetssjukhuset är nationell högspecialiserad vårdenhet (NHVe) för behandling av vulvacancer.
Aktuellt arbete
Just nu arbetar vi bland annat med:
- Fortsatt uppdatering av regionala medicinska riktlinjer för vulvacancer utifrån nationella vårdprogrammet och senaste forskningsrön. Den första revisionen av det nationella vårdprogrammet är klart och publicerat 2023.
- Uppdatering av kvalitetsregistret för vulvacancer.
- Genomgång och uppdatering av olika kvalitetsindikatorer.
- Lokala dialogmöten på samtliga Kvinnokliniker i regionen tillsammans med övriga regionala processägare inom gyncancerområdet.
- Rekrytera patienter till en regional studie om magnetröntgen och sentinel node samt sammanställning av en regional studie om anusnära vulvacancer.
- Nationell utbildningsdag för personal kommer att äga rum på SU 2024.
Regionala processägare
Karin Bergmark
regional processledare gynekologisk onkologi, överläkare gynekologisk onkologi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Katja Stenström Bohlin
regional processledare vulvacancer och livmoderhalscancer, överläkare gynekologisk tumörkirurgi
Sahlgrenska Universitetssjukhuset