Cancer i hjärna och ryggmärg
Varje år insjuknar omkring 1400 personer i Sverige av en tumör som uppstår i hjärna eller ryggmärg. Den vanligaste typen av tumörer i centrala nervsystemet (CNS) är gliom. De flesta som drabbas av ett högmalignt gliom är över 50 år.
CNS-tumörer kan drabba individer i alla åldrar. Personer med lågmaligna gliom och ependymom är generellt sett yngre, och ungefär hälften av alla personer med lågmaligna gliom eller ependymom är yngre än 40 år. Medulloblastom är vanligare hos barn och unga vuxna, men förekommer även hos vuxna.
Patientens prognos beror bland annat på om tumören är låg- eller högmalign och vilken undergrupp tumören tillhör, men även på patientens ålder och allmäntillstånd. Hjärntumörer hos barn svarar ofta bra på behandling.
Överlevnaden för personer med cancer i centrala nervsystemet varierar kraftigt mellan olika diagnoser, men generellt har en förbättring skett efter slutet av 70-talet.
Regionspecifikt innehåll
Cancer i hjärna och ryggmärg i Mellansverige
RCC Mellansverige organiserar både en regional vårdprocessgrupp och ett regionalt sjuksköterskenätverk inom cancer i hjärna och ryggmärg. Även en regional tillämpning av det nationella vårdprogrammet finns.
Läs mer via länkarna nedan.
Sjukvårdsregional vårdprocessgrupp
Om hjärntumörer i den regionala cancerplanen
Den sjukvårdsregionala cancerplanen för norra sjukvårdsregionen, 2019–2021, har en bilaga om hjärntumörer.
Regionala processledare
.
Regional Processledare
Christer F Nilsson
regional patientprocessledare hjärna
Skånes universitetssjukhus
Regionala processledare
Charlotte Bratthäll
överläkare
Länssjukhuset i Kalmar
Regional vårdprocess primära CNS-tumörer
Vårdprocessen arbetar för att förbättra behandling, omvårdnad och uppföljning av patienter med patienter med primär tumör i det centrala nervsystemet (hjärna och ryggmärg).
Aktuellt abete
Just nu arbetar vi bland annat med:
- Uppdatering av nationellt vårdprogram tumörer i hjärna och ryggmärg påbörjades våren 2019.
- Årlig dialogturné till förvaltningar som utreder och följer upp patienter med hjärntumörer, för en dialog kring processarbetet i regionen.
- Möjligheten att få neurorehabilitering är ett eftersatt område för patienter med hjärntumör. Processgruppen arbetar tillsammans med representanter från neurorehabiliterande enhet med att belysa behovet och försöka hitta lösningar för utökad tillgång till neurorehabilitering för patientgruppen.
Vårdprocessarbetet
I arbetet deltar kliniskt verksamma läkare, sjuksköterskor samt kurator från de större sjukhus i regionen där patienter med CNS-tumör omhändertas. Flera olika discipliner är representerade; neurokirurgi, neurologi, onkologi, patologi och radiologi. Det finns också en patient- och närståenderepresentant med i gruppen och ett pågående samarbete med den nationella patientföreningen (svenska hjärntumörföreningen).
Gruppen träffas cirka tre gånger per år. Förbättringsarbetet inriktas på processöversyn, vårdprogramsarbete och kvalitetsuppföljning.
Ett nätverk med kontaktsjuksköterskor inom CNS-tumörområdet träffas två gånger om året för att arbeta med bland annat Min vårdplan, cancerrehabilitering, evidensbaserade bedömningsinstrument och kvalitetsregistret. I gruppen finns även en patient- och närståenderepresentant.
Regional processägare
Vakant
regional processägare hjärntumörer
RCC Väst
Patientrepresentant
Mariella Delgado
patient/närståendeföreträdare