Nytt nätverk i Mellansverige ska stärka bildkvalitén inom mammografi
I Mellansverige tar kampen mot bröstcancer ett nytt grepp genom ett nybildat nätverk för bildkvalitetsansvariga inom mammografi med 1-2 representanter från varje region.
Målet är att förbättra bildkvaliteten vid mammografiundersökningar och därigenom öka möjligheterna till tidig upptäckt av bröstcancer. Ordföranden för nätverket Marie Lindström framhåller nätverkets betydelse för samarbete över regiongränserna och för att minska sårbarheten inom sjukvårdsregionen.
- Jag tog i höstas kontakt med RCC för att höra om de ville vara behjälpliga i att starta ett nätverk. Jag ser en stor fördel i att vi tillsammans över regionerna kan samarbeta kring arbetet med bildkvalitet. Att ge stöd till varandra och bidra med erfarenheter som också minskar sårbarheten på enskilda enheter i sjukvårdsregionen, säger Marie Lindström.
Bildkvalitetsarbetet och att hålla en hög bildkvalitet utgör grunden för en effektiv mammografi. I arbetet med bildkvalitet kan man exempelvis regelbundet arbeta med positionering och ergonomi i arbetsgruppen, övervakning av stråldoser, antal bilder per undersökning samt kvalitetsbedömning av bilderna enligt fördefinierade kriterier.
- Jag har arbetat som bildkvalitetansvarig sköterska på Bröstradiologiska kliniken, Västerås, i drygt 2 år. Under den här tiden har jag byggt upp arbetet med bildkvalitet hos oss och har då insett att hur vi arbetar med bildkvalitet i regionerna skiljer sig åt. Så Förhoppningen är att nätverket kan skapa en samsyn på vad arbetet med bildkvalitet ska innefatta och vad som förväntas av den person som innehar uppdraget som bildkvalitétansvarig, säger Marie.
Målsättningarna för nätverket är att etablera en enhetlig användning av ett och samma program inom sjukvårdsregionen för att kvalitetsbedöma bilder och att erbjuda bättre stöd och samarbete över regiongränserna. Förhoppningen är att arbetet ska prioriteras och därmed främja principen om lika vård för alla kvinnor.
Nätverket hade sitt första möte i november och en digital träff är planerad till i januari, där fokus kommer att ligga på att etablera gemensamma arbetsmetoder för kvalitetsgranskning av bilder. Något som förväntas bli en värdefull resurs för nätverkets arbete är det nationella vårdprogrammet för bröstcancerscreening som beräknas vara klart 2024.