Årets processledare i Mellansverige 2024
Utmärkelsen årets processledare 2024 i sjukvårdsregion Mellansverige går till Cristina Hendre, överläkare på hudkliniken i Karlstad.
Vill du börja med att berätta om dig själv? Vem är du och vad är din roll?
Jag heter Cristina Hendre och är en rumänskhudläkare som flyttade till Sverige med familjen när jag fick jobb på hudkliniken i Karlstad 2009. Idag jobbar jag som överläkare på hudkliniken.
Jag har även en roll som processledare. Min roll är att leda gruppens arbete och tillsammans identifiera utvecklingsområden som vi strukturerat ska arbeta med.
Och nu har du blivit utnämnd till årets processledare i Mellansverige. Vad tror du ligger bakom det?
Jag är en del av ett väldigt kompetent team. Jag tror inte att man kan bli en bra ledare om man inte har med sig otroligt engagerade vårdprocesskoordinatorer och kollegor från samtliga regioner. Jag är samtidigt väldigt driven som person och tycker det är viktigt att ta vara på engagemanget, kunskapen och erfarenheterna som finns i arbetsgruppen.
Varför antog du uppdraget som processledare?
Jag gillar utmaningar och tycker att det är viktigt som läkare med direktkontakt med cancerpatienter att engagera sig i utvecklingen av cancervården.
Vad betyder din roll för cancervården?
Som processledare är man som en spindel i nätet mellan RCC Mellansverige, RCC i samverkan, Nationella vårdprogrammen, Nationella SVF arbetsgruppen, forskningen som pågår i regionen, alla regioner samt specifika kliniker, beroende på vilken cancerdiagnos man ansvarar för. Man ska se till att allt går som det ska för cancerpatienterna och ska identifiera eventuella förbättringsområden och hitta lösningar till problem. Samtidigt har man möjlighet att påverka utvecklingen av cancervården.
Det är ett svårt uppdrag att vara processledare för sju regioner. Vilket råd skulle du ge nya, eller mindre erfarna processledare?
Det stämmer! Som ny processledare, tycker jag man borde ta vara på alla möjligheter att träffa de andra processledarna i sin sjukvårdsregion. Då får man möjlighet att bytta erfarenheter och lyfta upp vilka svårigheter man har i vårdgruppsarbetet. Det är också viktigt att skaffa ett nationellt nätverk med processledare inom samma diagnos. Det ger en överblick om hur det ser ut för resten av Sverige och vad man kan behöva utveckla för att patienterna ska få jämlik vård i hela Sverige.
Vad hoppas du få mer tid för, eller möjlighet att utveckla härnäst i arbetet?
Med tanke på att hudcancer ökar i Sverige, så hoppas jag att alla som arbetar med cancerstrategin förstår vikten av att arbeta med prevention. Solprevention och tidigt upptäckt av hudcancer är därför något som är högt prioriterat för mig.
Vad tror du har lett till din framgång?
Jag tror att några faktorer kan vara min drivkraft och mitt engagemang samt att alltid ha ett patientcentrerat tänk.
Hur ser resten av året ut för din vårdprocessgrupp?
Vi har påbörjat ett samarbete tillsammans med arbetsgruppen för prevention och tidig upptäckt gällande solprevention. Syftet är att även starta samarbeten på regional nivå. Vi samarbetar även med RCC Sydöst, som ansvarar för hudcancerdiagnoser, för att ta fram och skapa ett nationellt utbildningsmaterial för omvårdnad personal. Målet är att öka kunskapen om hudcancer hos äldre och hur det kan hjälpa personer att upptäcka misstänkt hudcancer som behöver vidare undersökning. Förutom det fortsätter gruppens arbete med ärftlig cancer, palliativ vård och rehabilitering, förkorta SVF ledtiderna för Malignt melanompatienterna samt implementering av IPÖ.
Motiveringen lyder:
”Med stort driv, engagemang och hög kompetens arbetar Cristina hängivet för att ständigt förbättra vården för hudcancerpatienterna. Cristina arbetar också innovativt för att hitta nya arbetssätt och utveckla hudcancervården även preventivt.”
Stort grattis Cristina!