Nyheter

Samverkan
Screening för lungcancer? Ny pilotstudie på gång i väst och norr

Screening med lågdos-datortomografi kan upptäcka lungcancer tidigare. Det har flera internationella forskningsstudier visat. Nu planeras för en ny pilotstudie i Västerbotten och Västra Götaland. De första personerna beräknas få erbjudande om att delta under början av 2025.

Samverkan
Deadline för inrapportering till cancerregistret 15 juni

Den 15 juni är sista datum för klinikerna att rapportera in 2023 års cancerfall till RCC. Under veckan skickas den sista påminnelsen inför sommaren ut. Hur inrapporteringen ser ut i landets regioner varierar, för vissa regioner ser det bra ut inför årets leverans men en kontroll nu i maj visar att nästan 8 600 anmälningar saknas för hela förra året.

Samverkan
Nytt SVF för cancer i urinblåsan och övre urinvägarna förtydligar indikationen för en SVF-utredning

I samband med uppdateringen av det standardiserade vårdförloppet (SVF) för cancer i urinblåsan och övre urinvägar i maj månad, har det skett en del mindre modifieringar.

Samverkan
Arbetet är i gång för Min vårdplan neuroendokrina tumörer

Uppskattningsvis insjuknar omkring 400–500 personer i Sverige varje år i någon form av neuroendokrina tumörer (NET). Nu har jobbet med att ta fram patientinformation till en helt ny Min vårdplan för diagnosen startat upp.

Samverkan
Nya funktioner underlättar inrapportering till kvalitetsregister

Det nationella kvalitetsregistret för matstrups- och magsäckscancer (NREV) var först ut med de nya funktionerna för användarna. Näst på tur står registren för myelom och hypofystumörer. Förändringarna underlättar arbetet för alla som rapporterar in data till registren.

Samverkan
Cancerstudier i Sverige – nu med bättre sökfunktion

Databasen Cancerstudier i Sverige är nationell databas med aktuella kliniska studier inom cancervården. Nu har databasens sökfunktion förbättrats med möjlighet att söka på gener och pågående fas 1-studier.

Samverkan
Äldre mer nöjda med cancervård än yngre

Sedan 2017 har Regionala cancercentrum (RCC) ställt frågor till patienter som utretts inom standardiserade vårdförlopp (SVF) för cancersjukdomar. Svaren är genomgående positiva, bland annat har hela 90 procent av de tillfrågade ett positivt helhetsintryck av sitt vårdförlopp. Men det finns också annat som sticker ut, bland annat skillnader mellan yngre och äldre.

Samverkan
”Samarbete nyckeln för att komma till rätta med brister i den palliativa vården”

Ojämlik tillgång till vård, brister i styrning och avsaknad av kompetensutveckling är några av de problem som Cancerfondens rapport om svensk palliativ vård visar. Samarbete är nyckeln och Regionala cancercentrum i samverkan har en viktig roll för att stötta kommuner och regioner. Det menar nationella cancersamordnaren Kjell Ivarsson.

Samverkan
RCC fortsätter höja kunskapen om kopplingen mellan solvanor och hudcancer

Fler än vart sjunde cancerfall är hudcancer och diagnosen blir allt vanligare i Sverige. Solvanor är den största riskfaktorn. Strålsäkerhetsmyndighetens årliga enkät bland befolkningen visar att yngre – personer födda 1995–2005 – har en lägre kunskap om att hudcancer blir allt vanligare i Sverige. RCC jobbar hårt för att vända den trenden.

Samverkan
Viktigt att utveckla användningen av rehabiliteringsplaner för patienter med cancer

Idag är inte cancerrehabiliteringen jämlik. Det kan bero på att hälso- och sjukvården inte identifierar patientens rehabiliteringsbehov eller inte upprättar en individuell rehabiliteringsplan. Nu har Socialstyrelsen tagit fram en kodningsanvisning för koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) som gäller när man ska upprätta en rehabiliteringsplan.

Samverkan
Årets processledare och årets kontaktsjuksköterskor 2024 utsedda

Idag utses årets processledare och årets kontaktsjuksköterska i varje sjukvårdsregion. Processledare och kontaktsjuksköterskor spelar en avgörande roll i utvecklingen av cancervården och implementeringen av den nationella cancerstrategin i det dagliga arbetet.

Norr
De är Årets kontaktsjuksköterska och processledare i norra sjukvårdsregionen

RCC tackar varje år nyckelpersoner inom cancervården för deras förtjänstfulla insatser genom utmärkelsen Årets kontaktsjuksköterska och Årets processledare. I RCC Norr går utmärkelserna till Maria Sandberg, Jeanette Bäcklund och Eric Arelöf.

Samverkan
Utveckling av barncancervården under 2023

I en nyligen publicerad årsrapport presenterar den nationella arbetsgruppen för barncancer framsteg och insatser som gjorts under 2023 för att förbättra vårdkvaliteten för barn och unga.

Samverkan
Tre regioner nu anslutna till mammografiregistret – och fler står på tur

Mammografiregistret tillkom redan år 2020, men tekniska problem har gjort att Sveriges regioner inte har kunnat ansluta sig förrän helt nyligen. Tre regioner har i dagsläget hunnit ansluta sig och fler står på tur.

Samverkan
Ny version av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom

Runt 400 personer insjuknar varje år i någon form av sarkom i Sverige. Nya versionen av Min vårdplan skelett- och mjukdelssarkom är mer enhetlig med Min vårdplan buksarkom och gynekologiska sarkom, eftersom det finns många likheter i diagnostik och behandling.

Norr
Nu får föräldrar i norr extra stöd om hur de bäst skyddar familjen mot hudcancer

Under de senaste två decennierna har incidensen av malignt melanom mer än fördubblats. Nu får föräldrar och barn som besöker Barnavårdscentraler i norra sjukvårdsregionen förstärkt information om hur familjen skyddar sig bäst mot solen genom kampanjen Sunda solvanor.

Samverkan
Uppdaterat SVF för skelett- och mjukdelssarkom förtydligar formuleringen kring välgrundad misstanke

Det standardiserade vårdförloppet (SVF) för skelett- och mjukdelssarkom har uppdaterats och fastställdes i RCC i Samverkan den 9 april. Sarkom är en sällsynt grupp av tumörer med varierande prognos och medicinska utmaningar. Totalt insjuknar cirka 400 patienter årligen i skelett- och mjukdelssarkom i Sverige varav cirka en tredjedel drabbas av skelettsarkom och resterande av mjukdelssarkom.

Samverkan
Nationellt arbete ledde till invigning av intermediärvårdssalar på Barnkliniken i Umeå

I början på maj invigdes intermediärvårdssalarna på Norrlands Universitetssjukhus (NUS) i Umeå. Nu kan svårt sjuka barn med cancer erbjudas säkrare vård i salarna och personalens arbetsmiljö förbättras ytterligare. Arbetet med att öppna salarna är ett resultat av ett regionalt initiativ i Göteborg som den nationella arbetsgruppen för barncancer har arbetat vidare med och som nu införs på barnkliniken.

Samverkan
RCC på Vitalis

Ska du till Vitalis 13-16 maj? Det är ett bra tillfälle att ta del av flera av RCC:s utvecklingsprojekt. Här listar vi de seminarier där RCC:s medarbetare deltar som föreläsare. Du träffar oss också i paneler, samtal och debatter. Flera seminarier går också att följa på distans. 

Samverkan
Handlingsplan för precisionsdiagnostik ska underlätta jämlikt införande

Utvecklingen av precisionsmedicin på cancerområdet rör sig i snabb takt och innebär stora möjligheter. Men skräddarsydd behandling kräver utvecklade metoder för diagnostik, och även dessa måste följa med i den snabba utvecklingen. Det är både en fråga om utrustning och om gemensamma arbetssätt för handläggning och tolkning av analyssvar.