En julhälsning från RCC Mellansverige
Det är ett ganska vanligt grepp att man inleder olika jul- eller sommarbrev med att tiden går så fort. Nu har det hänt igen men jag ska inte klaga denna gång. Det innebär ju på något sätt att år två med covid-19 farsoten, dvs 2021, har snabbspolats. Visserligen fick vi under drygt en månad efter den 29 september, då restriktionerna avskaffades, känna känslan av att det äntligen var över. Vi kom snabbt ner på jorden igen med rapporter om rusande smittotal från Belgien, Danmark och Norge med flera. För att inte tala om den ännu mer smittsamma omikronvarianten som för närvarande sprider sig över Europa. Det blev ”som vanligt” igen. Ovissheten råder, hur blir det nu med alla möten under våren?
Bild: Utsikt över ett snötäckt Gävle. Foto: Johan Ahlgren.
Jag väljer dock att koncentrera mig på sådant som jag vet, till exempel att det under 2021 blev tydligt att den svenska cancervården hanterade det svåra läget under pandemins första år väl, givet förutsättningarna. Nedgången av antalet patienter diagnosticerade med cancer bromsades under hösten och räknat på helåret 2020 ställdes 6 % färre diagnoser än 2019. Givetvis ett bekymmersamt underskott där det är oklart vad det kommer att leda till ifråga om risk för ökad dödlighet.
Däremot kan vi redan nu säga att det inte blev någon flodvåg av patienter med uppskjutna diagnoser under hösten 2020 och våren 2021. Preliminära data från register styrker att antalet cancerdiagnoser låg på ganska normala nivåer under första halvåret i år. Arbetet med de nationella rapporterna om covid-19 och cancervården har tydligt visat hur viktigt det är med en bra registerverksamhet.
Framsteg med registerverksamheten
Det är många som är delaktiga i registren, inte minst alla inrapportörer ute i verksamheterna. Vi är mycket medvetna om att inrapporteringen drar en stor administrativ resurs. Därför har vi under 2021 arbetat nationellt med hur registren på bästa sätt ska kunna leverera bra och värdeskapande rapporter tillbaka till verksamheterna, något som kommer att fortsätta under 2022.
Ett välbehövligt framsteg rörande registerverksamheten är att digital rapportering från patologin till cancerregistret nu införts i alla sju regionerna. Det finns fortfarande en del att trimma men den digitala tekniken gör att vi sparar manuellt arbete samt att ledtiden till användbara data kortas. Dessutom har registeradministratörerna jobbat med sina rutiner och det visar sig nu att antalet ärenden som ligger på hög och väntar har blivit betydligt färre. Mycket viktigt eftersom antalet tumörer som ska registreras ökar varje år.
SVF; mycket kvar att göra, men det finns ljusglimtar
De standardiserade vårdförloppen (SVF) har nu rullat in på det sjunde året. De digitala dialogmöten som RCC höll i de sju mellansvenska regionerna våren 2021 visade att det finns mycket kvar att göra åt väntetiderna. Inom Sjukvårdsregion Mellansverige, startar 50 % av alla SVF-patienter med cancerdiagnos behandling inom angiven ledtid, det är lite bättre än Rikets 47 %, men långt från målet 80 %.
Men, allt är inte mörkt. Vi har ett antal exempel på diagnoser där 100% startar behandling inom rekommenderad tid: testikelcancer i Örebro, bekräftad cancerdiagnos för patienter med allvarliga diffusa symtom i Västmanland, kirurgisk behandling av lungcancer i Dalarna, Västmanland och Sörmland. Även Gävleborg med sina 92 % kan känna sig stolta.
Med de pragmatiska glasögonen på näsan tycker jag även att bröstcancerkirurgi i Värmland, (68% inom ledtiden 28 d + 19% d 29-35), Dalarna (63%+16 %) och Sörmland (62%+21 %) är värda ett omnämnande för allt bättre ledtidsresultat. I dessa tre regioner har man verkligen häng på 80 %-målet. Det blir spännande att följa under 2022.
Jag vill också nämna Region Uppsala som med aktningsvärda 85 % inom ledtiden (33 d) för kirurgi vid malignt melanom är bäst i landet 2021 (= SM-guld). Bra också i Örebro som når 80 % för samma diagnos och ett SM-silver.
Dessa positiva exempel visar vad som kan vara möjligt. Motpolen är fortfarande prostatacancer som ligger i botten med endast 14 % av Mellansveriges patienter inom rekommenderad ledtid för kirurgi. Då är ändå tidsgränsen ”generös”: 68 dagar.
Välbesökta webbinarier
Digitala möten har verkligen kommit i ropet sedan coronaviruset dök upp. Cancerrehabilitering är ett område som haft flera mycket uppskattade och välbesökta webbinarier.
Några ämnen från vårterminen är ”Nutrition vid cancerbehandling”, "Utredning av oklara leverförändringar" och ”Sexuell hälsa”. Och från höstterminen har vi ”Barn som närstående”, "Kirurgisk vård inom lever- och bukspottkörtelcancer" och nyligen ”Fysisk aktivitet och träning vid cancer”. Det är mycket sannolikt att vi har nått ut till fler personer genom att pandemin framtvingat nätbaserade föreläsningar. En eloge till alla er som gjort detta möjligt.
OPT och andra kommande satsningar
En annan stimulerande nyhet under året är att vi fått beslut från Samverkansnämndens ledningsgrupp att vi ska dra igång Sjukvårdsregionens satsning på Organiserad prostatacancertestning (OPT) under 2022. Om allt fungerar som det är tänkt kommer de första meddelandena att skickas ut från OPT:s kallelsekansli på RCC Mellansverige under hösten 2022.
Jag rekommenderar ett besök på webbsidan om ni vill läsa mer om OPT:
Organiserad prostatacancertestning
Ett annat utvecklingsprojekt som fått klartecken i Sjukvårdsregion Mellansverige är den så kallade utrotningsstudien av livmoderhalscancer. Det är en klinisk studie som drivs från Karolinska Institutet som går ut på att dels slå ut Humant Papillomvirus (HPV) som orsakar så gott som all livmoderhalscancer.
Det ska ske genom HPV-vaccination av kvinnor 24-25 år i samband med att de kallas till sin första cellprovtagning. Det är dessutom beslutat att staten skjuter till medel som täcker regionernas vaccinkostnader. I studien ingår också åtgärder för att öka screeningens täckningsgrad.
Värt att nämna är också att vi inom RCC Mellansverige försöker öka våra kontaktytor med andra programområden inom den Regionala kunskapsstyrningen. Vi samarbetar med RPO levnadsvanor för det arbetet för sundare levnadsvanor och ett motsvarande samarbete har initierats med RPO äldres hälsa rörande palliativ vård. Ytterligare ett område där ett starkare partnerskap behövs är primärvården, bland annat kring tidigdiagnostik av cancer.
Dags att runda av
Det finns egentligen så mycket mer att berätta om allt fantastiskt arbete som görs i samverkan mellan RCC och cancervården men detta julbrev måste nå ett slut.
Jag nämner i alla fall till sist arbetet med Individuell patientöversikt (IPÖ) som är ett nationellt arbete som syftar till att förse läkare, sköterskor och patienter med en effektivare IT-journal. Tanken är att skapa en bra överblick över patientens sjukdomsläge, samt även att patienten själv kan få tydligare information om sin situation. IPÖ innehåller också en modul där patienter via nätet kan rapportera hur de mår, så kallat PROM.
Hittills har RCC utvecklat IPÖ för åtta diagnoser via extern finansiering. Under 2021 lämnade vi projektorganisationen och inledde arbetet med att få IPÖ i förvaltning samtidigt som vi fortsätter införandet. Det finns dock ett antal utmaningar kvar, exempelvis målbilden att IPÖ ska kunna fungera som en brygga med automatisk överföring av data från regionernas egna IT-system till olika kvalitetsregister för cancer.
Jag hoppas att 2022 blir ett riktigt bra år för oss alla utom för coronaviruset som gärna får krokna. Jag vill också ha normalt väder, inga långa torkperioder med stora skogsbränder eller höststormar, men inte för lite blåst så att vindsnurrorna stannar och elen blir för dyr.
Med risk för att tiden fortsätter att snabbspolas tror jag att vi alla måste vara på hugget för att hinna leverera på vår nya regionala cancerplan. Men innan 2022 drar igång på allvar vill jag avsluta med att tacka alla som på olika sätt bidragit till att arbetet med Cancerstrategin trots allt fungerat bra under 2021.
Det gäller alla medarbetare på RCC Mellansverige och självklart alla patientrepresentanter och övriga samarbetspartners runt om i regionerna och ute i landet. Jag önskar er alla ett bättre 2022 med förhoppning om fler fysiska möten eftersom det bidrar till ett roligare och mer kreativt samarbete – och förstås...
God Jul och ett Gott Nytt År!
/ Johan Ahlgren, verksamhetschef RCC Mellansverige